SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

Как си осчетоводявате разходите за статии и копирайтърски услуги?

alex85

New member
Здравейте,

Смятам да развивам копирайтърска дейност като упражняващ свободна професия. Понеже в този форум се занимавате редовно с поръчки и т.н. на статии и други материали, реших да ви попитам работили ли сте с копирайтъри, упражняващи свободна професия и какви документи изисквате от тях, за да можете да си осчетоводите разходите за данъчни цели?

Попитах в разни данъчни и счетоводни форуми и там ми обясниха, че задължително трябвало да има граждански договор, в който се уреждат авторските права върху материалите, освен това трябвало да попълним с клиента приемо-предавателен протокол, а също да му издам и декларация, че се самоосигурявам и фактура... Много сложна ми се вижда тази процедура.

Лично аз не искам да уреждам никакви авторски права. Иска ми се просто да напиша статиите, да ги пратя по мейла на клиента заедно с фактурата и да забравя за случая. Но май това не е възможно...

Какви документи изисквате от авторите, за да си осчетоводите за данъчни цели разходите за статиите им?
 
Искам да съм изряден, понеже става дума за по-големи количества и по-скъпи текстове. Ако става дума на черно да работя, въобще няма да се регистрирам тогава. Но искам да съм на светло, за да нямат проблеми клиентите ми.
 
Когато ти поискат документ- напиши фактура, ако не искат недей. Пък ако не искаш да се регистрираш, а им трябват разходи за тези статии тогава ще сключите Договор за услугата и ще ти внесат осигуровки- незнам дали се осигуряваш на друго основание
 
Ако си юридическо лице (разбирай фирма) пращаш фактура. Отсрещната страна си ги осчетоводява като разходи за "услуги" или както там са си го заложили в индивидуалния сметкоплан, а ти като приходи от основна дейност. Ако не си фирма , граждански договор - сложно не сложно, това е легалният начин. Ако искаш да си нелегален, траеш си докато не ти поискат документ, за да си оправдаят разхода.
 
Като основание на фактурата просто се пише Услуга, това е и основанието за осчетоводяването. Нищо сложно няма, това си е най-обикновена услуга от основна дейност.
 

Горе