SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

Защо форумът тук е замрял?

eledu

New member
Въпросът ми е зададен в темата. Само ще попитам и друго: Предвиждат ли се някакви конкретни инициативи това да се промени?
 
Защото социалките го налагат. По-лесно и бързо е да питаш там.
 
Че то социалките имат функционалност, различна от форум системите. Социалките са си вид чат, който не се губи и толкова.
 
Защото прекалено многото рестрикции държат плебоса далече, а останалите няма какво да си кажат;)
 
Защото прекалено многото рестрикции държат плебоса далече, а останалите няма какво да си кажат;)
Преди няколко години активността на "плебс" ли се дължеше? И къде са въпросните много рестрикции?
Според мен просто не се правят опити да се привлекат нови потребители на форума. Вероятно защото и собствениците на форума са загубили желание...
 
G+ страницата или даже и фейсбук страницата е по-активна, просто форума като технология за сайт е нещо умиращо и все по-малко използвано. :(
 
Не е така, форума като технология според мен има доста години да си живее, това че един форум не е посещаван и активен не е въпрос на предразсъдъци.
 
Дали не е така, то си е факт. Може ли 1 причина защо да си пусна въпроса тук в форума, като мога да го пусна за същото време в 5 групи в г+ или фейсбук за същото време. Друго нещо, тук линковете в подписите изчезнаха, изчезнаха и много "спамери" :)
И друго също което мисля е, че хората ползват този форум вече главно заради разделите пазар и работа, другото е почти умряло така да се каже.
 
За линковете в подписа ноу комент, мен ме радва - защото и аз нямам :)
Инак причина, и ти си прав - пускай си в социалките, за много по-кратко време ще намериш отговор (предполагам). В социалките въпросите и отговорите много бързо се размиват, веднъж отговорено се забиват нанякъде, така нито на теб, нито на някой са полезни. Представи си че утре забравиш какво са ти отговорли, изтрил си нещо си и ... минаваш през същия кръговрат. А докато във форума са си доста подредени нещата, и как бъде нищо не се затрива. Утре ако някой друг има същия въпрос като теб ... ако ти беше получил отговор във форума, възможно беше да го намери и да се оправи, но понеже ти си намерил решение във социалките - не ще може да се оправи, и ще трябва да пита още веднъж във форума (разбира се, ако постъпи като теб и пита в социалките, това нещо ще се повтаря, и повторя ...).
 
На мен специално социалките са ми супер неудобни, на форума нещата са много по-подредени и прегледни, отколкото обърканата шарения на Г+ и ФБ.

Както каза и Replace, във форумите можеш да намериш ценни отговори на въпроси, които са публикувани преди много години дори. Докато социалките са еднодневки и могат да служат повече за развлечение, ако на някого му се намира време за това.
 
Причините са няколко:
1. Смяна на собственика
2. Смяна на името
3. Най-важната: След смяната на собственика и името, правилата много се затегнаха и това отблъсна голяма част от потребители. Влизаме и четем, но рядко пишем вече!
 
Е, поне чата е активен :) Аз пък още си мисля, че махането на линкове в подписите изгони половината seo спамери :)
 
Линковете в подписите не са премахнати. Просто в новата версия на vBulletin са отляво под аватара. Има една малка писалка, като поставиш мишката над нея, ще ги видиш. Гугъл си ги вижда, може да провериш, че са в кода.

Според мен на форумите им минава времето. Докато не се появи истинска децентрализирана OpenID услуга, при която да се логваш навсякъде с едно и също име и никой да не може да ти го вземе, ще е замират.

Относно правилата, преди около седмица отделих време да ги прочета и според мен не са чак-толкова затегнати. Аз принципно съм анархист и ако зависи само от мен няма да има никакви правила. Но в правилата като крайно ми се вижда само забраната за продаване на промо кодове и страници от социалните мрежи.

Ако модераторите си превишават правата, това вече е друго.
 
Според мен широко насажданото мнение, че "на форумите им минава времето" е меко казано нечия измишльотина и в резултат медийно насаждане. Наистина форумите получиха силен удар, след като търсачките все по-добре намират това което търсиш. Така варианта: нещо не знаш и питаш във форума - вече не е толкова актуален. Но те все още са полезни, когато хората трябва не да търсят нещо, а когато трябва да реализират нещо и да го обсъждат. Социалните мрежи са нещо напълно безполезно по отношение на последното и практически са нищо повече от насила натрапена мода. Такава мода, каквато беше въведена с таблетите и която вече по естествен начин отива в историята... И пак ще кажа, че ако заявиш че "на форумите им минава времето", то защо не заявиш тогава и че "на науката й минава времето". Последното естествено е глупост, но по външните критерии ситуацията е същата. Все по-малко хора се занимават с наука - безспорен факт. Но значи ли това, че науката е нещо, което вече е безполезно? Форумите нямат алтернатива. Не случайно има все още твърде посещавани български форуми, като например bgdev.org. Има и чуждестранни такива, като например forum.gadgetfactory.net. Последното е форум, който е стартиран и се поддържа от един човек, който е създал малка своя собствена фирмичка. Наистина има вече доста умрели български форуми, но почти винаги причината за това се състои в смяната на поколенията. По-възрастните вече нямат време да си губят за писане (вярно е, че форумите не са най-интелектуалното място), а младите или не знаят въпросните форуми, или пък се обединяват около собствено създадени форуми, които не набират желания брой потребители и пак по естествен начин умират. Регистрацията не е особен проблем, който да спира потребителите. Така или иначе паролата може да се запомни на компютъра, а хората които използват изцяло собствени компютри става все по-голям. Може да се търси проблемът в друго: Голяма част от потребителите минават от персонални компютри на мобилни устройства. Последните не стават за форуми, защото писането е ужасно неудобна процедура. Тези хора, които останаха с персонални компютри - именно техните форуми на практика се и запазиха (примерно инженери, програмисти). Мисля си че и SEO оптимизаторите са от тези, които все още ползват персонални компютри, така че не мисля че този форум тук замира по "естествени" причини.
 
Тези дни ще обновя форума с поредната версия на бъгнята - 5.1.6, дано тази мистерия със заключените теми се оправи. Аз още не мога да пресъздам проблема, с колкото и акаунти да пробвам.
 

Горе