SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

Сайт изчезва от резултатите на Google

ex3mist

New member
Здравейте,
Знам, че това не е нещо ново и доста изчетох на тази тема с какви ли не случаи. Така и не намирам отговор на въпроса "Защо?" и затова ще се опитам да опиша какво съм гледал и проверявал, като се надявам някой да помогне със съвет, за да разбера какво се е случило на сайта.
Първо, домейнът е на 7 години, не е нов. Оптимизацията на сайта смея да твърдя е като по учебник (колкото и пресилено да звучи) - като структура на текста, мета-тагове и каквото там е нужно за Onsite-оптимизиране. По отношение на Offsite-оптимизацията, гледам да пускам връзки към продукти (забравих да спомена, че е електронен магазин) от време на време в няколко от най-популярните социални мрежи, като кача нова статия в блога (средно по една седмично), да я разпространя и нея пак в най-популярните мрежи и това е в общи линии. Нищо спамващо, според мен.
Сайтът имаше стабилни резултати от посещения в следствие на търсене, но изведнъж от петък насам паднаха рязко. С 90 и няколко процента. И от тогава насам продължават да са на същото ниско ниво. Няма никакво съобщение в Webmaster Tools, което да ми даде идея какво се е случило. Първо помислих, че е имало проблем с хостинга и се обърнах към фирмата. От там ми върнаха отговор, че са направили проверка и всичко било наред, сайтът се обхожда нормално от Google и т.н. Проверих и аз robots.txt и htaccess файловете, да не би да има нещо променено по някаква причина, но всичко си е наред.
Продължих да ровя в нета да търся информация. Попаднах на някакви онлайн инструменти за проверка за наказание. Отрицателен отговор. Проверявах всичко, за което прочета в различни блогове, но всичко си изглежда постарому. Като напиша домейна в Google и няма проблем, дава над 10 000 резултата, пиша site:domain.com и пак дава резултати, но за всички ключови думи и фрази, за които до преди това е бил в резултатите, сега не е. Няма и никакво съобщение в "Мерки предприети ръчно" в Webmaster Tools. Сайтът е обхождан нормално от робота - пак от един уеб инструмент ми показва код 200, същото е и в HTTP лога.
В една статия прочетох, че автора пише, че най-добре да се върнеш назад и да видиш какво си правил точно преди това. Промени по сайта не са правени от много време, единствено съм качвал и актуализирал продукти. Единственото, за което се съмнявам е, че точно тогава създадох business акаунт в Google+ и Pinterest. Съответно пуснах няколко (3-4) линка в първата мрежа и повечко (15-20) във втората. Качвах по десетина продукта в следващите 2-3 дни в Pinterest. Съответно, съмнявам се, че това е било разпознато като спам. Изтрих веднага акаунта в Pinterest и пиновете, които съм ре-пинвал през личния ми акаунт.
Това е единственото ми предположение за случилото се. Другия случай, за който прочетох е, че ако точно, когато робота е искал достъп до сайта, е имало проблем със сървъра и не е могъл да го обходи и затова е дал резултат, че сайтът е недостъпен. Пак в един блог го прочетох. Но пък от тогава са минали няколко дни и съм добавил домейна с молба за обхождане в Webmaster Tools. Добавял съм и продукти през тези дни, като всеки нов продукт също го добавям за обхождане на страницата му. Всичко се извлича нормално от Google.

Моля за идеи как да разбера какво се е случило и защо сайта изчезна от резултатите. Опитах се най-подробно да обясня какво съм гледал и проверявал. Всяка помощ е полезна. Мерси предварително!
 
Моят съвет при такива случаи е първо да се изчака 1-2 седмици и след това да се предприемат каквито и да било действия. Прибързаните решения не са добра идея, напълно вероятно е да е нещо временно.
 
Много се надявам да е така. В един форум пишеха за "Google Dance", точно за някакви такива временни явления. Чакането не е проблем, то и без друго не знам какво да предприемам. :) А по принцип има ли някакъв начин да питам хората от Google за това?
 
Измина известно време и това, което наблюдавам е, че малко по малко сайтът се връща в резултатите, макар че е далеч от това, което беше преди. От всичко, което изчетох и от съвети, които получих от други форуми излиза, че най-вероятно това е резултат от ъпдейта на Гугъл от 19 Май - Panda 4.0.

В тази връзка, трябва ли да направя нещо или трябва да се чака?
 
Пандата се грижи за съдържанието и наказва липсата на такова или както каза Памир, копираното/скрапнатото съдържание. Прегледай си продуктовите страници (пообогати ги с уникални текстове), провери за дублирани тайтълии и дексрипшъни (обогати ги).
 
И при мен се случи нещо подобно. Магазина е на 4 години. От 2 място по 2 ключови думи падна на 6 и 8. А по други 2 фрази от 1-ва изпадна на 2-ра страница.
Последно добавях коментари в блогове преди около 2 месеца, което подобри с малко резултатите при класиране.
А на скоро реших да споделя статии от преди 6 месеца до 1 година в директории за статии в свежо и facebook.

Възможно ли е заради това споделяне в свежо да се случи подобно декласиране?
 

Горе