SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

2 еднакви сайта, проблем със СЕО оптимизацията

alex777

New member
Здравейте. Помогнете ми със съвет ако обичате.

Имам 2 сайта, единия е в зона ".ru" а другия в ".com". И двата сайта предлагат едно и също(като продукт,оферта), а и като структура са почти еднакви.
Този сайт, който е в ".ru" излиза на определени позиции, по някои запитвания в yandex.ru (на руски език)
Сайта, който е в ".com" излиза на определени позиции в google.com
Понеже сайтовете са почти еднакви и обектите, които имам вътре (продуктите) също, виждам, че "сайт.com" почти изчезна от яндекса, явно яндекса е решил, че този сайт дублира напълно "сайт.ru". Опасявам се, че същото нещо може да се случи и в google за някой от двата сайта.

Имам следната идея, но не зная дали е правилно:
Да оставя сайт.ru само на руски език (да се оптимизира основно за яндекс), останалите езици на сайта да ги премахна и да ги редиректна към съответния език в "сайт.com"
А "сайт.com" да бъде водещ за google, да премахна русския език от него (когато избереш руски език на сайт.com, да те редиректва към сайт.ru) и да оставя останалите езици.

Според мен по този начин сайтовете ще са вече напълно различни (би трябвало да запазя и някои от позициите в търсачките, които вече са достигнати), но не знам как е според google и yandex :)
Дайте съвет, ако обичате.
 

Горе