SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

Custom tailor-made CMS-и

G

Guest

Guest
Здравейте,
какво ви е мнението за такива "in-studio"/"in-house" made CMS-и ако имате опитност с такива проекти ?

Участвали ли сте в разработка, в поддръжка и надграждане им; работили ли ли сте с оптимизация на такива rare breeds и т.н. ?

Благодаря ви за мненията !
 
В самото начало като неопитен уебмастър се наложи да модифицирам доста един кастъм ЦСМ, за да го оптимизирам. В момента се боря с ЦМС-а на едно уеб студио, за да направя същото.
 
Налага се. Кофти е надграждането на чужд (а понякога и на свои), понеже няма документация (в повечето случаи) и се налага да губиш повече време за изследване на CMS-a.

Когато се наложи да надграждам нещо в което съм участвал (или правил сам) обикновено ми трябва време да си го припомня (защото и аз не съм го документирал). :(
 
Лично аз предпочитам собствени разработки за content management основно поради следните причини:
- качвам само такава част от CMS, каквото ми трябва за съоътветния проект
- по-трудно е да се намери пробив за да те хакнат (в логовете постоянно има заявки за wp-admin, wp, administrator и т.н. директории, които не съществуват и аз съответно моментално записвам и блокирам IP-то)
- имам пълен контрол над скриптовете - знам промяната на кое - как как и дали ще повлияе на нещо. При използване на готови CMS с plugins (особено нови) - трябва първо да се разучат - да няма условия за пробив, да не е калпаво написан и да тормози процесор/БД и т.н., как ще повлияе на другите модули и т.н.
Неприятните моменти са тези, описани в предните постове:
- Трудно някой след теб ще чете и преправя кода ти (а понякога е трудно за този, който го е писал)
- По Open Src System-ите пишат много хора - ядро и плъгини - което е гаранция за поява на интересни и читави неща, (но има опастност и от back-doors)
 
Благодаря много за отговорите, да, има и плюсове, и минуси...особено ако "кацнеш" в проект с чуждо творчество, или пък трябва да си припомняш старо...Но големия плюс за мене е в началната фаза, когато е съобразено с нуждите и визията за проекта, разбира се, когато тези неща са изяснени и има ясна дългосрочна визия, но това клони към идеалните варианти.
 
Последно редактирано:
Всяко едно студио, с което съм работил си има предпочитан framework. Едни използват Zend, други Yii, трети CodeIgnitier и на базата на тях си правят нещо като полу CMS. Идеята е да имат подготвен готов за пускане CMS, който бързо да се модифицира спрямо клиентските нужди. Зависи вече дали става въпрос за fb приложение или сайт. Популярните CMS станаха като windows-а. За да го заприлича на сайт трябва да му инсталираш 1000 плъгина, 100 теми и прочие. а това мъкне със себе си много ненужни идиотии.

Минуса на това е, че клиента се обвързва до една или друга степен с дадената фирма изготвила сайта и не може да го метне на някой фрийлансър на 15 години за поддръжка.
 

Горе