Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Проектът Free България

Collapse
X
 • Филтър
 • Период
 • Показване на
Clear All
нови коментари

 • Проектът Free България

  Здравейте,

  Искам да ви представя един сериозен проект, така че това ще е един дългичък пост.

  Става въпрос за http://freebg.eu

  Още много преди да почна да се занимавам със сайтове, (което е доста отскоро), ме дразнеше, че няма някакъв хубав български информационен ресурс, където да има поне най-важното за всяка една област... После открих Уикипедия и реших, че има, но като почнах да се занимавам със СЕО бях много разочарован, че Уикипедията слага nofollow на изходящите линкове и така не подкрепя други хубави сайтове, превръщайки се в затворена система. Другият сериозен проект Старт.бг много ми харесва като бизнес концепция и съдържа много хубави идеи, но като цяло много страници са натъпкани с нискополезни линкове, има много реклами и скрола е убийствен, особено след като смениха дизайна с по-красив. Освен това SEO полза от линковете с редирект има в най-добрия случай частична за сайтовете, сигурно пак малко по-голяма, отколкото от тези с nofollow. Обаче редиректа не показва къде кликаш, което е малко неприятно предвид и кратките описания.

  Разбира се да се критикува е много лесно, важното е да се прави нещо по-добро... и ние решихме да опитаме

  Първо си избрахме домейн, странно че този беше свободен...

  Изборът на име породи голямо умуване, но в крайна сметка решихме в съзвучие с домейна идеята да се кръсти Free България.

  В нашия проект трябваше:
  - всичко да е свободно и да няма реклами, поне на първо време. (за да сме полезни на хората)
  - да има и текст като в Уикипедия и линкове като в старт.бг, както и по някоя хубава снимка.
  - всички линкове да са директни и с текст помагащ на оптимизацията на сайтовете ако е възможно, което е и в наша полза разбира се. (за да сме полезни и на сайтовете)
  - да има страници за всичко важно (набелязани са около 500 страници и взаимовръзките между тях, (някой ден ще ви покажа каква луда схема е), от които 52 вече са готови - точно кои обявявам на блога ни http://freebg.blogove.eu)
  - дизайнът на различните страници по възможност да е различен.
  - да се управляват от общ CMS, който да поддържа поддомейни, custom title, description и url на всяка страница и да е мултифункционален, за да се впише навсякъде.
  - да не товари сървъра твърде много, за да минем с VPS хостинг.

  Преди не бях много запознат с Wordpress, нищо че имах блог в wordpress.com, обаче като разбрах за Wordpress MU веднага ми стана ясно, че това ще да е нашия CMS Могат да се използват различни теми и разнообразието от плъгини е невероятно, а пък може да се използват и някой неща глобално за сайта, например общo търсене и статистика. По нататък ще изброя многото плъгини, които използвам, защото съм сигурен, че ви е интересно

  И разбира се за оптимизацията...

  За началната - Тук си каза думата недостатъчният ми опит и думата "България" която си харесах може да се окаже, че няма да донесе никакъв трафик А според adwords уж се търси много... Дано поне ни намират по фрази с нея. Все пак първа страница за България, което предполагам ще стане скоро, си е въпрос на чест :P Приеха ни и в Дмоз в страница с ПР5 (макар и с много изходяши линкове), което също е добра новина. Началната в момента е завършена и остават линкове, линкове и пак линкове (може би е хубаво някои да са дийплинкове към отделните страници, маскирани като зелени табове с плъгина Posttabs). Като цяло засега началната има 50 посещения на ден, повечето от референции от мои сайтове, предстои да се регистрира в Дир и Гбг още. В момента представлява по-скоро добре подредена колекция линкове, която постепенно ще се разширява с вече готовите направени страници.

  За отделните страници - добрата новина е, че директориите с директен линк не им пука, че всичко е на един домейн и стабилно си ги добавят (предполагам различните дизайни помагат в това). Добавят ги и в Дир.бг много стабилно, а в Гбг сякаш частично (не знам редакторите там може да са повече и да преценяват различно). Имах разни опасения, че могат да ни отрежат както преди старт.бг, въпреки че то по-скоро беше заяждане на конкурентни компании. Засега сме събмитнали към 15 страници (само в директориите с директен линк, Дир, Гбг и йес.бг, с другите не ми се занимава).

  Това е един уникален шанс да видим как страници с еднаква вътрешна структура, линкове, гъстота на ключовите думи и т. н. се представят в различни ниши за ключовата си дума. Примерно можем да сравним конкуренция на Коледа vs. Нова година, на Картички vs. Пожелания и всякакви такива

  Разбира се колкото повече стават нашите страници, толкова ще се сгъстява и мрежата на линкове между тях, по възможност в самия текст. Като гледам мощта на Уикипедия, която според мен основно от грамадната маса вътрешни линкове идва, се надявам на добър резултат.

  Първите 7-8 подадени в директории хванаха ПР3, а сега имаше частичен ъпдейт и всякакви започнати и незапочнати страници хващат ПР2 на тотално случаен принцип Началната е с ПР2, защото я събмитнахме по-късно и за следващия ъпдейт трябва да с 4-5. Събмитнатите страници с малка конкуренция са на 1 страница - кафе, чай, ром, монети, бира, Япония - ей такива думи... Събмита на конкурентните като Коледа, Нова година, картички, пожелания, рожден ден, Гърция ги е избутал засега до 2 страница, като се надявам да напредват с времето. На 3 страница е единствено Варна.

  Разбира се, като се има предвид, че съм относително начинаещ оптимизатор, имам много въпроси и умувания по проекта, но засега ще ги оставя за после... Нека тръгне разговорът, има време

  Ако се чудите как смятам да избия разходите по проекта, които не са малки (по него работят още 2-ма души) - и на мен не ми е съвсем ясно... Но прости сметки показват, че сайтът ще бъде с поне 10 000 посещения само от Google, когато бъдат готови всичките 500 страници. При условие, че всичко е статично и добавеният вече материал няма голяма нужда от поддръжка, ми се струва добра инвестиция... Надявам се да се намери глобален спонсор на проекта в такъв случай.

  За момента са към 700 на ден посещенията, 65% Google.

  Предвидили сме и поддържащи проекти, един от тях вече тръгна с изненадващ успех (мрежата за игри, която пуснах преди няколко дни тук)

  Важното е че сайтът ще е от полза на хората, от полза на сайтовете и разбира се на техните оптимизатори :P

  Ако имате желание да ни подкрепите с някой хубав линк, независимо към коя страница, ще ви върнем жеста от всички вътрешни страници, които можем. Твърде възможно е и вече да сме ви линкнали от някоя страница без да знам. Но и да не сме, в бъдеще ще ви

  Другото, което мога да правя за вас, се опитвам да го правя в момента, споделяйки всичко за оптимизацията на проекта. Понеже така или иначе трябва да следя как се движат страниците, скоро ще мога да дам интересна информация за представянето им в различни ниши... Може да се пусне и един открит брояч в бъдеще ако имате интерес

  Хайде стига толкова, че наистина се олях с писането... да ви оставя и вие да се изкажете, че има много какво да се коментира

 • #2
  Re: Проектът Free България

  Ако не се лъжа, имаше някаква награди за най-уникален проект базиран на WP. Като нищо ще спечелите !

  Коментар


  • #3
   Re: Проектът Free България

   Като го завършим догодина може да опитаме

   Коментар


   • #4
    Re: Проектът Free България

    Честно казано не схващам идеята. Уж Уики и старта били не знам какви си, а сайтът ти е пълен с линкове към тях. Нали щяха да са само качествени и полезни линкове? Не разбрах също как на мен като СЕО ще ми бъде полезен.

    С какво ще си по-поолезен за потребителя от Гугъл? С точно две търсения намирам това, което ме интересува.

    Но прости сметки показват, че сайтът ще бъде с поне 10 000 посещения само от Google, когато бъдат готови всичките 500 страници.
    Ако имаше някаква зависимост между броят на страниците и посещаемостта, гарантирам ти че шях вече да съм милионер. И не само аз. И за какво ти е този трафик след като няма да продаваш реклама?

    Как можахте да изберете толкова грозна тема за началната страница. Тя дето се вика е "лицето" на сайта. Нооо, щом си я харесвате, ползвайте си я.

    Това ли е лицето на София? Японска манекенка? Не'ам думи.

    Не приемай коментарите ми като заяждане, но ми писна от "уникални" проекти, в които няма нищо уникално.

    П.П. Разбрах каква е идеята на проекта - смесица между Уикипедия и старт.бг. Е, на интернет не му трябва такова жУвотно.

    Коментар


    • #5
     Re: Проектът Free България

     Радвам се на хубавата възможност за дискусия

     Наистина не си разбрал идеята съвсем - най-добрите неща не могат да се постигнат изведнъж, трябва да се стъпи на някаква основа, пък било то и несъвършена... то има ли въобще съвършени неща? Не съм казал, че Уикито и старт.бг не ми харесват като цяло, а изброих някои техни недостатъци... Въпреки това това е най-доброто направено до момента и аз се отнасям с голямо уважение към тях, особено към Уикипедия.

     Линковете към тях са съвсем логични, защото ги използваме, докато си правим страниците - би било малко неблагодарно иначе

     Не се и съмнявам, че лесно намираш, каквото търсиш в Google, но все пак ти си уебмастър и за другите 99% не е чак толкова лесно - не се и съмнявам, че всеки ден откриваш по статистиките на броячите си много търсения, които очевидно доказват колко много хора не могат да търсят нещата така добре

     По тази логика каква е ползата от старт.бг и примерно твоята addurl страница, като мога да си напиша в Google "добави сайт"? Но аз все пак ползвам твоята страница, защото макар и да не предлагаш ново съдържание си подредил много добре това, което вече съществува И от това има нужда...

     На теб като СЕО ще ти бъде полезен, защото ще получиш доста линкове, а тези от тях, които водят до конкретни рецепти, ще гледам да са с най-добрия възможен текст (примерно с твоя Title).

     Всъщност сега прегледах и се оказа, че имам над 10 линка към рецептите ти по различни страници, като има 1 от ПР2 и 2 от ПР3 страници, всички са абсолютно релевантни по тематиката на твоите рецепти... Разбира се с времето ще се добавят още... Е сайтът ти е супер развит и може да не са от почти никакво значение моите линкове, но все пак са си линкове - няма да ти навредят, а ще помогнат

     В случая сметката за посещенията е съвсем проста, понеже не съм в една ниша, която да се насити, както ти с рецептите, а страниците не си пречат една на друга, напротив помагат си и оценката ми е занижена... трудното е да не направят всички 500 страници.

     Темата на началната много се харесва на някои хора... вкусове всякакви А за японската манекенка - можем да я сменим с каквото искаме, защото тази тема ще се ползва само за София, но мен пък ми харесва така... Ако другите се включат на твоя страна я махам

     Не знам дали му трябва такова смесено животно на Интернета, само бъдещето ще покаже. Обаче всъщност извън България такова животно има - на about.com има и вътрешни статии и текст, и ревюта на сайтове и книги с линкове навън. Ето ти я и смесицата, която ако нямаше толкова много реклами там, щеше да изглежда добре.

     Само на въпроса за монетизацията на трафика не мога да отговоря, но ми се ще да вярвам, че има и други пътища за развитие на един такъв сайт...

     Знам че не се заяждаш, а пък аз трудно се засягам, така че няма страшно. Май просто не си в добро настроениие

     Коментар


     • #6
      Re: Проектът Free България

      Идеята е хубава, пожелавам ви успех!
      Началната страница е доста грозновата, цвета на категориите ми бърка да не казвам къде...

      Коментар


      • #7
       Re: Проектът Free България

       Ще се опитаме да направим нещо по въпроса Предполагам има и по-хубави нюанси на зеленото...

       Коментар


       • #8
        Re: Проектът Free България

        freebg.eu ще ви помага да намирате това, което търсите в Интернет
        Как по точно ще ми помогне? Имате зле подбрани и нееднозначни категории с малко линкове. Сменете го с "Ето ви линковете, които ние харесахме за вас" ... битер старт-а и също толкова безполезно. Едно от основните достойнства на интернет е разнообразието и възможността да намериш алтернативи, а не да си като кон с капаци и да се спреш на това което ти сервират първо. Относно уикипедиа, там един от основните принципи е публичен контрол, който няма никакви индикации да застъпвате....

        За мен вашето е или идеалистичен ученически проект или опит за натрупване на маса с цел облага. Като за първото е добре, като за второто куца. А лафа, че с игрите ще сте полезни на обществото..... не върви тук.

        Темата наистина не струва и платформата е сбъркана по принцип, като сигурност и производителност.

        П.П. Internal Server Error дава в момента

        Коментар


        • #9
         Re: Проектът Free България

         Май ще съберем много разнородни мнения

         Грешката е защото си улучил седмичния бекъп, който може да предизвика такъв ефект за кратко време...

         Явно трябваше да поясня, че линковете в зелените табове са сложени, докато нямаме собствени страници, с които да ги запълним... Тоест това е временно решение. Въпреки това сме си направили труда да сложим най-добрите сайтове и на всяка категория е отделен почти час. Все пак трябваше да стартираме с нещо и за проект, който е готов на 10%, мисля че функционира нелошо...

         Фразата, която си цитирал, дори не се отнася до табовете и началната, а до проекта като цяло...

         На една от подстраниците ясно сме казали, че приемаме всякакви изпратени хубави статии и материали по темите (тоест ако някой иска да допринесе, няма да му е по-сложно, отколкото в Уики). Колкото до поддръжка на вече направеното, мисля че ще се справим с нея, с помощта на някой плъгин, който проверява за счупени линкове (трябва да има такъв). Всъщност ми е малко странна фразата "публичен контрол" - звучи сякаш всеки има възможност да спами и няма никакъв контрол... Факт е например, че един човек вече успя да помисли проекта за някаква директория и да ми предложи през формата за контакт да добавя 2 един от друг по-неподходящи сайта.... Ако го имаше публичния контрол, той нямаше да пише, а направо да ги сложи

         Това е и причината да махнем изцяло коментарите... ако има някакви допълнения към страниците хората по-добре да ни ги пращат и да влиза в материала...

         Странни са ми негативните коментари към старт.бг и твърденията, че може да се намери същото, като се търси в Google... Редакторът се е ровил с часове, за да извади и разгледа линковете (ако е съвестен разбира се), описал ги е, какви са шансовете на един не толкова добре запознат с Интернет средностатистически човек да постигне същото за мкинути? Според мен старт.бг е много полезен сайт за повечето хора, забележките в началото ми бяха към оформлението му само... Ако гледаме от уебмастърска гледна точка, на мен примерно сайтовете за игри и запознанства са ми 100% безполезни и не добавят нищо качествено в мрежата... Обаче щом хората ги искат - има ги... Преди всички да станем уебмастъри ще са повече сайтовете, предназначени просто за хората...

         За игрите не те разбрах какво имаш предвид

         Коментар


         • #10
          Re: Проектът Free България

          Посетих сайта след като прочетох първият пост - значи, би трябвало да съм наясно къде ще попадна и какво ще намеря - нищо такова не се случи ...
          Гледах отворената начална страница и в първите няколко секунди нямах изобщо представа къде съм попаднал и какво е това ...
          В такъв случай обикновено натискам горе в дясно едно малко червено с х по средата ...

          Коментар


          • #11
           Re: Проектът Free България

           Това е добра забележка, ще направим нещо по въпроса...

           Коментар


           • #12
            Re: Проектът Free България

            Смених заглавието на поста, надявам се така е по-разбираемо... Днес ще потърсим и по-хубаво зелено за табовете. Въпреки съвсем оправданите ви от професионално отношение критики, директните посещения в Analytics растат, което значи, че на някои хора им харесва началната
            Последна редакция от fridge; 24-01-2009, 01:49 PM.

            Коментар


            • #13
             Re: Проектът Free България

             синьо и зелено е отвратителна комбинация, махнете едното от двете

             Коментар


             • #14
              Re: Проектът Free България

              категория Услуги ме счупва :-/

              Коментар


              • #15
               Re: Проектът Free България

               Най-вероятно така ще направим...

               Сгрешен ти е единия линк в подписа

               Коментар

               Изчакайте...
               X