SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

301 или rel=canonical @Matt Cuts

gvv

+Gennadiy Vorobyov
Излезе интересен въпрос: "rel=canonical срещу301 редирект?".

http://www.youtube.com/watch?v=zW5UL3lzBOA

Накратко
Въпрос: Google по-бавно намирал страници с rel=canonical. 301 редирект с времето все по-малко предава линк-тежестта на страницата. Как е положението с rel canonical?

Отговор: при исползване на 301 линк-тежестта се губила съвсем незначително. Ако нямаше тези загуби, нямаше да има линкове - само 301 редиректи :) Но загубите са съвсем незначителни, така че няма поводи за притеснение. Както и с времето силата на редиректа не се намаля.

На въпроса, какво да се използва в крайна сметка, Кътц препоръчва да се исползва 301 редирект:
  • познат е на всички
  • поддържа се от всички търсачки
 
Re: 301 или rel=canonical @Matt Cuts

Знаете ли как да премахна грешките при обхождането в инструментите за уеб администратори на Гугъл. След промяна на постоянните връзки от /archives/123 на /%year%/%monthnum%/%day%/%postname%.html , в кеша на търсачката Гугъл останаха старите, но и същевременно си ъпдейтна и новите. Но като цяло грешки от рода на 5000 ненамерени страници сигурно дава негативен ефект. Блогът е на Wordpress. Има ли ефективен плъгин, който да заличи или да препраща към новите линкове, тъй като сега изписва, че "страницата не е намерена". Или да ми дадете някой конкретен код за .httaccess файла. Благодаря!
20110614011252.jpg
 
Re: 301 или rel=canonical @Matt Cuts

С качване на нов sitemap.xml в google Webmaster Tools пробва ли?
 
Re: 301 или rel=canonical @Matt Cuts

Използвам XML-Sitemap,
20110614112221.jpg

който е индексирал над 9000 поста, но е запазил и старите, преди да променя към новия префикс. Wordpress-a би трябвало сам да пренасочва от стария към новия линк, но не го прави, и в google webmaster tool дава на старите грешка 404. Т.е. доколкото чета тук-там, трябва с някакъв инструмент да направя тези грешки 301. Отделно в ALL in One Seo плъгина съм маркирал canonical urls, което не съм сигурен, че е правилно. Поради многото ненамерени страници, ще е трудно да въведа на всяка поотделно новия адрес, за да се пренасочват, и затова съм сложил пренасочване към начална страница след 7 секунди, при ненамерена статия.
 
Re: 301 или rel=canonical @Matt Cuts

@TheCrazyBastard
Едно време и аз се опитвах да угодя на тоя недъгав инструмент на гугъл. Всякакви глупости показваше за напълно нормални и работещи страници. Накрая се отказах и сега изобщо нямам дори добавени сайтове там.
 
Re: 301 или rel=canonical @Matt Cuts

Не бих казал, че е недъгав, щом е широко използван и си има тежест. С други инструменти и плъгини наблюдавам трафика и посетените страници.. оказва се, че все още Гугъл пренасочва и показва старите, наред с новите линкове. Лошото е, че чрез старите хората не намират това, което търсят. В това е проблема. Не мога да задържа посетители и 75-85% от тях са нови всекидневно. Някой по-компетентен ще окаже ли съдействие?
 

Горе