Здравейте, имам два въпроса по темата с пр сайтове.
Медиите гледат ли подобен тип сайтове и съобразяват ли се с тях? Например ако имам някаква сензационна новина и я пусна в такива сайтове някой ще ми обърне ли внимание?
И второ от SEO гледна точка линковете в такива сайтове имат ли все още тежест? Защото властелина на котките вече няколко пъти подмята, че не броят линкове от пр сайтове :-)
- Медиите в БГ не гледат такива сайтове, журналистите го правят. Друг е въпроса кога журналист ще се хване да нашише нещо по прес съобщение, без да е платено за това на дадената медия... (тоя фарс го има само в БГ).
- Колега, линкът си е линк, без значение къде седи. Основната идея на линковете е да са на места, на които хората биха кликнали и като влязат в страницата, да намерят това, което са очаквали или търсят. Глупостите с dofollow/nofollow и подобните истерии по-добре ги забравете.
В момента съм на тази тема. Оказа се, че списъкът ми с подобни сайтове е неактуален - има изчезнали сайтове; има сайтове, които са променили предназначението си; има изоставени сайтове; има сайтове, които вече не приемат публикации; има сайтове, за които изходящ линк е табу; има сайтове които искат неразумно висока такса за публикувани и т.н.
По списъка на Митко:
- НЕ препоръчвам PressBulgaria.com - цената за публикуване от 4,80лв не е висока, но СЛЕД като изпратих SMS се оказа, че текста е отхвърлен, защото "съдържал реклама" - каква невероятна изненада... Всякакви опити да променя текста и да им го пратя повтороно останаха без отговор.
- biznews.bg ми поискаха 1000лв за публикуване на прес съобщение, защото било корпоративно... може нещо да не сме се разбрали, писах им - не ми отговориха;
- mypr.bg - работи;
- press.dir.bg - не го публикуваха;
- 3rdnews.info - мисля, че е променен и вече е уеб директория;
- pr-bg.com - не виждам начин за изпращане (да ме поправи някой, ако греша);
- 4Press.idg.bg - nofollow линкове;
- pressbox.bg - не са ми приемали до момента съобщение, не виждам да има линкове в текста (или в края на текста);
- press-release.bg - строги правила за публикуване, не приемат линкове.
А за тези какво ще кажете - prweb.com? - $99 е цената на съобщение, но твърдят, че го разпространявали до 30000 журналисти, има и някакво проследяване. Т.е. ако ефекта наистина е добър то $99 си заслужава.
+1 за високите планове на PRweb - може би в момента е една от най-добрите услуги и с най-голямо облъчване на читави медии и журналисти (извън БГ). Като цена/качество не съм намирал еквивалент до момента.
- biznews.bg ми поискаха 1000лв за публикуване на прес съобщение, защото било корпоративно... може нещо да не сме се разбрали, писах им - не ми отговориха;
Нещо не сте се разбрали, то и на сайта си пише, че е безплатно (тествано лично)?!?
Нещо не сте се разбрали, то и на сайта си пише, че е безплатно (тествано лично)?!?
Да и при мен пуснаха безплатно не са искали пари, но за сметка на това ми махнаха линка, т.е остана само урл-то без да е активно към източника Но иначе я публикуваха статията още същия ден.
Тео, ето един сайт за прессъобщения, лесно и бързо без регистрация, заглавието става линк към подаденото URL, но трябва да спазва формата на новинарско съобщение и текста да е уникален, иначе пляскат...
Коментар