SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

url структура?

marti13

New member
Има ли някаква разлика в следните два типа урл:

http://mysite.com/article.php?id=45
http://mysite.com/article-45.html

Кой от двата варината е по-SEO френдли, така да се каже?

Причината е че имам изграден сайт преди почти 7 години, който е с урл-та от първия тип. Има доста линкове натрупани към тях и не знам какво да предприемам и дали изобщо да предприемам нещо по въпроса.
Създадените така страници не са много, не са и малко (около 150)
 
За: url структура?

За: url структура?

Най SEO friendly би било:

http://mysite.com/page-title.html

С или без .html, по твой избор.
 
Re: url структура?

Моят съвет е да го направиш: mysite.com/ime-na-publikaciya/

Тоест, ако ще се пренаписват адресите, наистина да съдържат ключови думи, за разделител да се използва тире и е препоръчително да има наклонена черта накрая. Това ".html" не ти трябва.

Edit: Много сте бързи, два отговора, докато пусна моя :)
 
За: url структура?

За: url структура?

:scared:
как най-лесно да стане това за старите урл адреси и за бъдещите нови?
Някакъв редирект ли, що ли?
 
За: url структура?

За: url структура?

Трябва да има 301 редирект от всеки стар адрес към всеки нов. Може с PHP, може и с htaccess, но трябва всеки един да си сочи точно към новия адрес.
Но не е проблем да си останат и така.
 
За: Re: url структура?

За: Re: url структура?

А какво е значение то на / накрая на адреса ?
Грешна практика, която wordpress наложи. Ранните версии имаха проблем да различат физически наличните файлове от генерираните и добавяха слаш. Проблемът отдавна го няма, но лошата практика продължава. Битуват всякакви легенди естествено :), но слаш се слага за директория, за файл не се слага. Естествено пренаписването на адреси помага да не се генерират грешки от това :) Иначе ще чуеш, че така сървърът давал по-бърз отговор и кви ли не още щуротии.
 
За: url структура?

За: url структура?

Принципно за посетителя на сайта е най-прегледно и удобно да е /име на публикацията. Просто прави добро впечатление. А относно СЕО-то не мисля, че имам голямо значение, макар че Гугъл препоръчват максимално ясни и съкратени УРЛ-и. Ето една статия от 2011-та по въпроса Lessons from Google about URL Lengths | John Doherty.
 

Горе