Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Над 60% спад на трафик от гугъл

Collapse
X
 • Филтър
 • Период
 • Показване на
Clear All
нови коментари

 • Над 60% спад на трафик от гугъл

  Здравейте!
  Нов член на форума съм, прочетох много интересни мнения и реших да се регистрирам с надеждата да намеря решение и на моя проблем...

  Сайта започна да работи 2008г. с годините натрупа доста информация и започна да се индексира много добре от гугъл и съответно идваше голям трафик, 70-80% от всички посещенията бяха от гугъл. Всичко беше много добре. Но за съжаление дойде момент, в който трябваше хоста на сайта да се премести извън БГ, настъпи и промяна на дизайна, имаше и промяна на линковете (mod_rewrite) /старите линкове препращат към новите/, и така от година насам трафика от гугъл спадна с 70%. Съдържанието на сайта не е уникално, и преди не е било, тематика е mp3, от тук става ясно, че и конкурентите имат същите песни и това води до дублирано съдържание, така е и с текстовете на песните (текстовете са едни и всички сайтове от рода имат едни и същи), това го имаше и преди в силните години...
  Опитах се да работя по тежката задача със знанията, които имам и информацията която успях да намеря, но реален ефект няма и до ден-днешен.
  Нямам голям бюджет да използвам професионални услуги на СЕО оптимизатор и затова пуснах обява във форум за уеб програмиране, че търся услуги на СЕО оптимизатор, и се свърза едно момче с мен, което разбира се каза, че разбира от СЕО оптимизации и ми изреди няколко сайта, на които е правил. Бях се отчаял и като всеки болен човек търси всякакви лекове (дори врачки/екстрасенси и т.н.), така и аз реших да му заплатя малка сума и да поработим заедно да подобрим СЕО-то, но ефект пак нямаше и така се разделихме.
  Сайта се класира на челни позиции при главни ключови думи, но целта е друга.
  Целта е при търсене на песни в гугъл да излиза на челни позиции, както беше преди и затова и имаше голям трафик.
  Сайта разполага с голям брой (6 цифрен) песни , но при търсене са назад в резултатите и трафик към сайта няма, което е лошо.

  Аз си мисля, че много голяма роля има преместването на сайта на друг хост (който не е в бг), както и редизайна респективно и линковете, но това вече е свършен факт и трябва да има някакво решение за връщане на трафика или част от него.

  Много ще съм ви благодарен за съвети/начини и мнения как мога да направя нещо по въпроса, но този път с ефект. Знам, че СЕО-то е много трудна задача и изискваща много време. Предполагам затова и е скъпа услуга, но не разполагам с такъв бюджет.
  Надявам се отново да науча нещо полезно от тук.

  (Не мога да пусна адреса на сайта в темата, за да не стане обществен. Ако някой наистина има интерес да помогне, може да го изпратя на ЛС)
  (Ако темата не е на мястото си, моля някой от екипа на форума да я премести където трябва.)

  Благодаря ви,
  за отделеното време и желанието ви.

 • #2
  За: Над 60% спад на трафик от гугъл

  Здравей.
  Най-вероятно проблема е в една от следните категории:
  1. Проблем по сайта предизвикан от някаква човешка грешка при множеството промени правени при местенето и новия дизайн.
  2. Панда алгоритмично наказание за дублирано съдържание.
  Сигурно е номер 1, щом е станало при местенето.

  Коментар


  • #3
   За: Над 60% спад на трафик от гугъл

   То стана в течение на една година все по-малко и по-малко трафик..
   Тези неща, които съм описал се случиха за тази година от която започна спада.
   HTML валидатора има 6 грешки заради това, че се използва iframe тага в xhtml (но честно казано се съмнявам това да пречи нещо).

   По т. 1, каква би могла да е тази грешка, някакви насоки...
   В този случай с тази тематика на сайта как може да се избегне дублирано съдържание, като имената на песните са едни, както и самите текстове пак са едни...
   Да се опитам да вградя "авторство" от гугъл ?
   Ще помогне ли?

   Не зная вече какво да правя, всички ми идеи са изчерпани, склонен съм да опитам всичко...

   Коментар


   • #4
    Re: Над 60% спад на трафик от гугъл

    Имаш ли наблюдения върху конкуренцията? Дали не са се появили повече такива сайтове? Или пък тези които съществуват да си оптимизират сайтовете по-добре?

    Коментар


    • #5
     За: Над 60% спад на трафик от гугъл

     Има появила се конкуренция, но като съдържание е същото като моето. След спада ми в гугъл, респективно е увеличило трафика на конкуренцията мисля...
     Четох сега за панди и пингвини, и наистина може да има нещо общо, трябва да отворя аналитикса за по-голям период от време, и да проследя в кой период започва спада, но си мисля, че спада е плавен и трудно ще разбера...

     Коментар


     • #6
      За: Над 60% спад на трафик от гугъл

      Здравейте.
      Мисля, че спада е започнал от 06.2011г., направил съм малка статистика на посещенията обобщени на месец от 2011 до сега:
      ЗА 2011г:
      01 1397233
      02 1180360
      03 1218781
      04 1060633
      05 1063719
      06 917122
      07 840783
      08 694718
      09 681500
      10 717606
      11 711184
      12 831888

      ЗА 2012г:
      01 674748
      02 595838
      03 568256
      04 505753
      05 478036
      06 425848
      07 423384
      08 377823
      09 324837
      10 342127
      11 405983
      12 615149

      ЗА 2013г:
      01 525588
      02 410707
      03 389425
      04 280060
      05 250383
      06 216460
      07 205709

      Средно време, което прекарва потребител в сайта е 3.47 сек. за периода от 2011 до 2013.

      Голям спад, голямо нещо...
      от 07.2011 сайта е бил на хост извън бг, и явно от тогава е започнал спада. Толкова ли голямо значение има, че не е в бг...
      Бързината според тестна на гугъл PageSpeed Insights е 80 от 100 точки, като предлага за оптимизация няколко цсс файла да се съберат в един и няколко снимки, които се зареждат от външен линк, да се оптимизират (което няма как да стане, защото са от външен линк и нямам физически достъп до файла)
      Някъде от тази дата е и смяната на новия дизайн...

      Коментар


      • #7
       За: Над 60% спад на трафик от гугъл

       При положение че е сменян дизайна, сменяна е линк структурата и е сменян хоста, много неща може да се объркат, които да доведат до сериозни проблеми. Например може да се блокира достъпа на Гугъл, може да се е скрило от него част от съдържанието, може да се прати Гугъл към грешни адреси, може да са се появили дублирани страници вътре в рамките на самия сайт и т.н. Няма как да изброя всички възможни проблеми, които може да възникнат при толкова промени. Трябва да направиш диагностика на всичко. То може и да си го направил вече де. Примерно как се е променил броя на индексираните страници, какви грешки се показват в google webmaster tools, как вижда бота страниците, като ги извлечеш като Гугълбот, работят ли правилно редиректите към новите адреси и т.н.
       Щом почва проблема веднага след масовите промени, шансът да не е свързан с тях е изключително малък. А щом е свързан с тях, значи е технически и може да се оправи.

       Коментар


       • #8
        За: Над 60% спад на трафик от гугъл

        Текстовете на английски ли са ? Иначе и по месеци имаш съвпадения с панда ъпдейти, но трябва да провериш по дати, за да си сигурен.

        Виждам че спадовете започват преди преместването/промените в сайта и бих заложил на 2.

        Авторството няма как да помогне в случая. Аз бих добавял съдържание : за автора, за групата, YouTube video с песента и т.н. опитай с десетина песни и изчакай да видиш ефекта. Иначе казано трябва да добавиш стойност.

        Другото, което ме притеснява е времето, което потребителите прекарват на сайта. Под 3.5 секунди ме навежда на мисълта, че веднага натискат back бутона

        Коментар


        • #9
         За: Над 60% спад на трафик от гугъл

         Има embed YouTube video, но то излиза с Ajax, за гугъл реално все едно няма. Освен да го направя да излиза статичен ембед на пауза..
         Текстовете са всякакви, има английски има и български.
         За автобиографиите съм мислил и преди, нищо не съм правил по въпроса...
         Как би имало по-голяма тежест, ако в страницата с песента, има текста на песента, ако има линк към текста на песента или и текст и линк?
         Във всяка страница с песен има и съответно линк към друг сайт, от който реално се сваля песента, въпросния линк се вижда в сорса на сайта ми, следователно и гугъл го вижда. Да му сложа ли атрибут nofollow, мисля, че е добре, тъй като реално не знам какво е съдържанието на линка и не отговарям за него...?
         Като цяло ми се струва добра идея да използвам nofollow атрибута за всички линкове, които препращат в друг сайт и не съм сигурен за тяхното съдържание/сигурност ?

         Коментар


         • #10
          За: Над 60% спад на трафик от гугъл

          Първоначално публикувано от oggin View Post
          Виждам че спадовете започват преди преместването/промените в сайта и бих заложил на 2.
          Верно, че спада си го има и преди това. Аз изобщо не обърнах внимание на цифрите, просто приех, че това, което каза Haralampiev е вярно.

          Коментар


          • #11
           За: Над 60% спад на трафик от гугъл

           Големият проблем на този тип сайтове са DMCA заявките. Nofollow тага е задължителен за изходящите връзки.

           Коментар


           • #12
            За: Над 60% спад на трафик от гугъл

            Няма начин това да не са "животинките" на Гугъл!

            Коментар


            • #13
             За: Над 60% спад на трафик от гугъл

             Embed видео може би ще помогне, но при всички положения трябва да имаш някаква добавена стойност. Принципно както си описал положението е за панда по учебник, а лечението според Г е единствено полезно съдържание и забрана за индексиране там където го няма. Знам, че е трудно приложимо при теб със стотици хиляди страници, но поне опитай за даден певец или група.

             Коментар


             • #14
              За: Над 60% спад на трафик от гугъл

              Ютуб предлага embed код и iframe за вграждане на плеър, кой метод да избера?
              Embed може би, е по-добрия вариант?
              Какво имаш предвид под "забрана за индексиране там където го няма", демек Г да не индексира страници където няма полезно съдържание ли?
              А за автобиографията на изпълнители, трябва да я пиша, а не да я взимам от уикипедия(пример), защото ще стане пак дублаж и пак се въртя в кръг?
              Същото важи и с музикалните новини, нали?
              Защото в момента са дублирани от други сайтове...

              Димо, наистина има DMCA репорт и се получават съобщения в уеб мастър туул, старая се да изтривам въпросната страница за която има такъв репорт, но след като гугъл е въпросна страница като DMCA репорт и вече не я показва в резултатите си, има ли смисъл да я изтривам от сайта?

              Сега започвам да слагам nofollow към външните линкове, предполагам, че не трябва и да прекалявам с този атрибут?

              Коментар


              • #15
               За: Над 60% спад на трафик от гугъл

               Е, ти искаш хем всичко на готово да копираш от тук от там, хем да чупиш посещенията . То така ако ставаше...
               Поне сложи да могат да коментират хората дадена песен (ако вече няма де), че така да се появи някакво уникално съдържание. Но не разчитай само на това. И също ще е добре ръчно да одобряваш коментарите.

               Коментар

               Изчакайте...
               X