SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

Над 60% спад на трафик от гугъл

Haralampiev

New member
Здравейте!
Нов член на форума съм, прочетох много интересни мнения и реших да се регистрирам с надеждата да намеря решение и на моя проблем...

Сайта започна да работи 2008г. с годините натрупа доста информация и започна да се индексира много добре от гугъл и съответно идваше голям трафик, 70-80% от всички посещенията бяха от гугъл. Всичко беше много добре. Но за съжаление дойде момент, в който трябваше хоста на сайта да се премести извън БГ, настъпи и промяна на дизайна, имаше и промяна на линковете (mod_rewrite) /старите линкове препращат към новите/, и така от година насам трафика от гугъл спадна с 70%. Съдържанието на сайта не е уникално, и преди не е било, тематика е mp3, от тук става ясно, че и конкурентите имат същите песни и това води до дублирано съдържание, така е и с текстовете на песните (текстовете са едни и всички сайтове от рода имат едни и същи), това го имаше и преди в силните години...
Опитах се да работя по тежката задача със знанията, които имам и информацията която успях да намеря, но реален ефект няма и до ден-днешен.
Нямам голям бюджет да използвам професионални услуги на СЕО оптимизатор и затова пуснах обява във форум за уеб програмиране, че търся услуги на СЕО оптимизатор, и се свърза едно момче с мен, което разбира се каза, че разбира от СЕО оптимизации и ми изреди няколко сайта, на които е правил. Бях се отчаял и като всеки болен човек търси всякакви лекове (дори врачки/екстрасенси и т.н.), така и аз реших да му заплатя малка сума и да поработим заедно да подобрим СЕО-то, но ефект пак нямаше и така се разделихме.
Сайта се класира на челни позиции при главни ключови думи, но целта е друга.
Целта е при търсене на песни в гугъл да излиза на челни позиции, както беше преди и затова и имаше голям трафик.
Сайта разполага с голям брой (6 цифрен) песни , но при търсене са назад в резултатите и трафик към сайта няма, което е лошо.

Аз си мисля, че много голяма роля има преместването на сайта на друг хост (който не е в бг), както и редизайна респективно и линковете, но това вече е свършен факт и трябва да има някакво решение за връщане на трафика или част от него.

Много ще съм ви благодарен за съвети/начини и мнения как мога да направя нещо по въпроса, но този път с ефект. Знам, че СЕО-то е много трудна задача и изискваща много време. Предполагам затова и е скъпа услуга, но не разполагам с такъв бюджет.
Надявам се отново да науча нещо полезно от тук.

(Не мога да пусна адреса на сайта в темата, за да не стане обществен. Ако някой наистина има интерес да помогне, може да го изпратя на ЛС)
(Ако темата не е на мястото си, моля някой от екипа на форума да я премести където трябва.)

Благодаря ви,
за отделеното време и желанието ви.
 
За: Над 60% спад на трафик от гугъл

За: Над 60% спад на трафик от гугъл

Здравей.
Най-вероятно проблема е в една от следните категории:
1. Проблем по сайта предизвикан от някаква човешка грешка при множеството промени правени при местенето и новия дизайн.
2. Панда алгоритмично наказание за дублирано съдържание.
Сигурно е номер 1, щом е станало при местенето.
 
За: Над 60% спад на трафик от гугъл

За: Над 60% спад на трафик от гугъл

То стана в течение на една година все по-малко и по-малко трафик..
Тези неща, които съм описал се случиха за тази година от която започна спада.
HTML валидатора има 6 грешки заради това, че се използва iframe тага в xhtml (но честно казано се съмнявам това да пречи нещо).

По т. 1, каква би могла да е тази грешка, някакви насоки...
В този случай с тази тематика на сайта как може да се избегне дублирано съдържание, като имената на песните са едни, както и самите текстове пак са едни...
Да се опитам да вградя "авторство" от гугъл ?
Ще помогне ли?

Не зная вече какво да правя, всички ми идеи са изчерпани, склонен съм да опитам всичко...
 
Re: Над 60% спад на трафик от гугъл

Имаш ли наблюдения върху конкуренцията? Дали не са се появили повече такива сайтове? Или пък тези които съществуват да си оптимизират сайтовете по-добре?
 
За: Над 60% спад на трафик от гугъл

За: Над 60% спад на трафик от гугъл

Има появила се конкуренция, но като съдържание е същото като моето. След спада ми в гугъл, респективно е увеличило трафика на конкуренцията мисля...
Четох сега за панди и пингвини, и наистина може да има нещо общо, трябва да отворя аналитикса за по-голям период от време, и да проследя в кой период започва спада, но си мисля, че спада е плавен и трудно ще разбера...
 
За: Над 60% спад на трафик от гугъл

За: Над 60% спад на трафик от гугъл

Здравейте.
Мисля, че спада е започнал от 06.2011г., направил съм малка статистика на посещенията обобщени на месец от 2011 до сега:
ЗА 2011г:
01 1397233
02 1180360
03 1218781
04 1060633
05 1063719
06 917122
07 840783
08 694718
09 681500
10 717606
11 711184
12 831888

ЗА 2012г:
01 674748
02 595838
03 568256
04 505753
05 478036
06 425848
07 423384
08 377823
09 324837
10 342127
11 405983
12 615149

ЗА 2013г:
01 525588
02 410707
03 389425
04 280060
05 250383
06 216460
07 205709

Средно време, което прекарва потребител в сайта е 3.47 сек. за периода от 2011 до 2013.

Голям спад, голямо нещо...
от 07.2011 сайта е бил на хост извън бг, и явно от тогава е започнал спада. Толкова ли голямо значение има, че не е в бг...
Бързината според тестна на гугъл PageSpeed Insights е 80 от 100 точки, като предлага за оптимизация няколко цсс файла да се съберат в един и няколко снимки, които се зареждат от външен линк, да се оптимизират (което няма как да стане, защото са от външен линк и нямам физически достъп до файла)
Някъде от тази дата е и смяната на новия дизайн...
 
За: Над 60% спад на трафик от гугъл

За: Над 60% спад на трафик от гугъл

При положение че е сменян дизайна, сменяна е линк структурата и е сменян хоста, много неща може да се объркат, които да доведат до сериозни проблеми. Например може да се блокира достъпа на Гугъл, може да се е скрило от него част от съдържанието, може да се прати Гугъл към грешни адреси, може да са се появили дублирани страници вътре в рамките на самия сайт и т.н. Няма как да изброя всички възможни проблеми, които може да възникнат при толкова промени. Трябва да направиш диагностика на всичко. То може и да си го направил вече де. Примерно как се е променил броя на индексираните страници, какви грешки се показват в google webmaster tools, как вижда бота страниците, като ги извлечеш като Гугълбот, работят ли правилно редиректите към новите адреси и т.н.
Щом почва проблема веднага след масовите промени, шансът да не е свързан с тях е изключително малък. А щом е свързан с тях, значи е технически и може да се оправи.
 
За: Над 60% спад на трафик от гугъл

За: Над 60% спад на трафик от гугъл

Текстовете на английски ли са ? Иначе и по месеци имаш съвпадения с панда ъпдейти, но трябва да провериш по дати, за да си сигурен.

Виждам че спадовете започват преди преместването/промените в сайта и бих заложил на 2.

Авторството няма как да помогне в случая. Аз бих добавял съдържание : за автора, за групата, YouTube video с песента и т.н. опитай с десетина песни и изчакай да видиш ефекта. Иначе казано трябва да добавиш стойност.

Другото, което ме притеснява е времето, което потребителите прекарват на сайта. Под 3.5 секунди ме навежда на мисълта, че веднага натискат back бутона
 
За: Над 60% спад на трафик от гугъл

За: Над 60% спад на трафик от гугъл

Има embed YouTube video, но то излиза с Ajax, за гугъл реално все едно няма. Освен да го направя да излиза статичен ембед на пауза..
Текстовете са всякакви, има английски има и български.
За автобиографиите съм мислил и преди, нищо не съм правил по въпроса...
Как би имало по-голяма тежест, ако в страницата с песента, има текста на песента, ако има линк към текста на песента или и текст и линк?
Във всяка страница с песен има и съответно линк към друг сайт, от който реално се сваля песента, въпросния линк се вижда в сорса на сайта ми, следователно и гугъл го вижда. Да му сложа ли атрибут nofollow, мисля, че е добре, тъй като реално не знам какво е съдържанието на линка и не отговарям за него...?
Като цяло ми се струва добра идея да използвам nofollow атрибута за всички линкове, които препращат в друг сайт и не съм сигурен за тяхното съдържание/сигурност ?
 
За: Над 60% спад на трафик от гугъл

За: Над 60% спад на трафик от гугъл

Виждам че спадовете започват преди преместването/промените в сайта и бих заложил на 2.

Верно, че спада си го има и преди това. Аз изобщо не обърнах внимание на цифрите, просто приех, че това, което каза Haralampiev е вярно.
 
За: Над 60% спад на трафик от гугъл

За: Над 60% спад на трафик от гугъл

Големият проблем на този тип сайтове са DMCA заявките. Nofollow тага е задължителен за изходящите връзки.
 
За: Над 60% спад на трафик от гугъл

За: Над 60% спад на трафик от гугъл

Няма начин това да не са "животинките" на Гугъл!
 
За: Над 60% спад на трафик от гугъл

За: Над 60% спад на трафик от гугъл

Embed видео може би ще помогне, но при всички положения трябва да имаш някаква добавена стойност. Принципно както си описал положението е за панда по учебник, а лечението според Г е единствено полезно съдържание и забрана за индексиране там където го няма. Знам, че е трудно приложимо при теб със стотици хиляди страници, но поне опитай за даден певец или група.
 
За: Над 60% спад на трафик от гугъл

За: Над 60% спад на трафик от гугъл

Ютуб предлага embed код и iframe за вграждане на плеър, кой метод да избера?
Embed може би, е по-добрия вариант?
Какво имаш предвид под "забрана за индексиране там където го няма", демек Г да не индексира страници където няма полезно съдържание ли?
А за автобиографията на изпълнители, трябва да я пиша, а не да я взимам от уикипедия(пример), защото ще стане пак дублаж и пак се въртя в кръг?
Същото важи и с музикалните новини, нали?
Защото в момента са дублирани от други сайтове...

Димо, наистина има DMCA репорт и се получават съобщения в уеб мастър туул, старая се да изтривам въпросната страница за която има такъв репорт, но след като гугъл е въпросна страница като DMCA репорт и вече не я показва в резултатите си, има ли смисъл да я изтривам от сайта?

Сега започвам да слагам nofollow към външните линкове, предполагам, че не трябва и да прекалявам с този атрибут?
 
За: Над 60% спад на трафик от гугъл

За: Над 60% спад на трафик от гугъл

Е, ти искаш хем всичко на готово да копираш от тук от там, хем да чупиш посещенията :). То така ако ставаше...
Поне сложи да могат да коментират хората дадена песен (ако вече няма де), че така да се появи някакво уникално съдържание. Но не разчитай само на това. И също ще е добре ръчно да одобряваш коментарите.
 
За: Над 60% спад на трафик от гугъл

За: Над 60% спад на трафик от гугъл

Едва ли ще привлече много UGC с това време за престой на сайта, но без да пробва няма как да разберем :)

Съдържанието можеш да го вземаш и от официалните сайтове на групите, а на мен би ми било интересно какво би станало от някакъв такъв франкенщайн :)

Последните наблюдения върху състезанието и тази тема СЕО и уникалност на публикациите дават основание да се смята, че е възможно Гугъл да ти даде предимство като фреш резултат, но подозирам, че няма да е за дълго.

И пак опираме до полезното и УНИКАЛНО съдържание :)
 
За: Над 60% спад на трафик от гугъл

За: Над 60% спад на трафик от гугъл

Scoobydoo, явно до преди е ставало... Коментарите ги има - да, обикновено са емотикони и изречение с 4 думи...

Времето за престои като гледам според аналитикса и в силните години е било средно 4сек...
Тематиката на сайта е такава, че трудно, да не кажа, че граничи с невъзможното да има уникално съдържание...
Песните, имената са им едни, и в YouTube и в моя сайт и в още стотици други, така се казват песните и не можеш да им измислиш друго уникално име...
Същото важи и за самите текстове на песните.
Музикалните новини тук съм съгласен, че може да има уникално съдържание (до сега е било копирано, но практиката е спряна).
А за уникални автобиографии е много, страшно много, толкова много изпълнители има, че се плаша направо.
Клипа embed или iframe тип да бъде?

Много ми се иска да го "съживя" отново...
 
Re: Над 60% спад на трафик от гугъл

провай новини за изпълнителя

Джордж Майкъл -

ново гадже . еди кое си

пуши марихуана

хванат напушен и блъснал друг автомобил


за съжаление жълтините винаги носят трафик :D
 
За: Над 60% спад на трафик от гугъл

За: Над 60% спад на трафик от гугъл

Анализирай първите 3 сайта и виж те как действат. Вариантите са - бият те по количество, бият те по социални канали, бият те по качество (уникални текстове). Щом не можеш да откриеш топлата вода, използвай наличната :) И още един съвет - приканвай по някакъв начин хората да коментират/рейтват/лайкват страниците.
Като скорост на зареждане как се държи сайта ти? И последно, провери си беклинковете.
 
За: Над 60% спад на трафик от гугъл

За: Над 60% спад на трафик от гугъл

Привет!
По количество едва ли, навремето бях един от първите, после станах пръв, но с времето ме изместиха...
Социални канали - има 50+ хил. facebook like реални, всяка страница има бутон за fb like и G+
За уникални текстове как би могло да стане?
Това значи че някой сам е пренаписал текст на песен с негови думи, но така, вече става нова песен, едва ли...
За да увелича like-овете на страниците, ще опитам да разместя бутоните на по-видно място и евентуално да ги уголемя.
Скоростта преди имаше проблеми с нея, но вече като гледам в тестовете на Г е под 200мл.с. (Дава го със зелена отметка).
Backlinks са над 100 хил.
Като ги гледам май няма качествени, някой някъде е дал линк към страница от сайта...
Мисля, че ще трябва да се свържа с други сайтове от нишата и да разменим линк?
 

Горе