SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

Analytics Horror Story

mobilio

New member
Малко ще бъде дълго обяснението - ако не ви се чете направо скочете до изводите за да видите решението.

Основния ми сайт от който оперирам от 2 1/2 години има висок bounce rate - НИКОГА не е спадал под 60% (за цялата 2013 до сега е около 64%); за сметка на това има доста посещения и продължителност на посещенията (около 1:43 минути) и pages/visit гравитиращ около 2 (1.92).

Това до сега го обяснявахме със специфичната ниша и специфичните продукти, както и спецификата на самата платформа.

Петък най-сетне седнах да направя един jQuery popup със който да събирам emails за нуждите на предстояща кампания. Плъгина който избрах - displet popup малко се сбиваше със официалния MailChimp и малко падна едно рязане на CSS заради глупостите им. След около час и нещо успях да ги подкарам да работят читаво. После самия popup се оказа куц - активира се php session за да се отчете колко страници си видял което си е стандарт. Проблема е, че при активирано кеширане на WP сесията почти винаги остава празна и необходимия брой страници (3) не може да се събере защото винаги си стои на 1. След малко настройки и PHP корекции се забрани това и се настрои да чака 60 секунди на 1 страница преди да го покаже веднъж.

Тъкмо бях щастлив, че го подкарах и ми хрумна гениалната идея "абе аз защо да не си направя един custom event за Analytics и да зяпам колко пъти popup-а е бил показаван изобщо". Та осенен от гениалността си натрясках за секунди следния код вътре във JS-a - _gaq.push(['_trackEvent','popups','shown']); Тъкмо го записах и се сетих - ами аз защо да не трекирам и колко пъти е бил затварян този прозорец - и въведох това _gaq.push(['_trackEvent','popups','closed']);

И си легнах доста щастлив. На следващия ден обаче забелязах че bounce ми е паднал до 46%, а в момента е някъде около 42% което не се е случвало почти никога.

ИЗВОД до който достигнах - ако имате някаква страница в която потребителите стоят и четат, но не правят никаква интеракция (кликове и т.н.) вмъкнете един код който ще се извика след Х секунди като това:
Код:
function updateGA60(){
	_gaq.push(['_trackEvent','timer',' 60s passed']);
}

window.setTimeout(updateGA60, 60000);
В този случай извиквам кода след 60 секунди. Това помага на Analytics-a да отсее bouce потребителите от стоящите, но неинтерактиращи потребители. Само реда със _gag.push при мен намали bounce-то със цели 20% без да промени по никакъв друг начин останалите параметри.

ИЗВОД 2 - понеже както прочетохте имам тракинг код за показване и за скриване. Коефициента им е 2:1 т.е. на всеки 2 показвания само 1 човек скрива popup-a, останалите явно затварят целия tab/browser.

На този етап до тези изводи достигнах след няколкодневни тестове. Напълно е възможно да греша затова ще обновявам темата периодично. Ще се радвам да чуя и вашите мнения.

PS - абе що не мога да използвам като етикет и hасk? Форума казва че била забранена дума, но целия ми код е един голям дърт хак.
 
Последно редактирано:

Горе