SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

1 domain 2 ips

Meco

New member
Здравейте колеги,
Едно питане ме мъчи от доста време, може ли да се направи 1 домейн да сочи към 2 ip-та. Ако едното не отговаря да отваря другото. Мога да пренасочвам ръчно А записът но за рефреш на сървърите се иска 24 часа :( Ако има метод за да стане това само ми кажете как се казва.
Мерси предварително :)
 
Re: 1 domain 2 ips

има едно прокси което е транспарантно: haproxy
разгледай го него
има автоматична проверка за наличието на хост и можеш да добвяш безброй хостове в сайта.
може да ти свърши работа.
 
Re: 1 domain 2 ips

Да но ако сървъра на който се хоства HAProxy-то падне пак всичко се проваля. Идеята ми е да имам 2 огледални сървъра и ако падне единия сайтовете пак да работят.
 
Re: 1 domain 2 ips

Ти по тази логика никога няма да си на 100% защитен. Винаги има нещо което ако падне ще имаш downtime. И клауд да пуснеш или да вземеш един рутер, който да ти разпределя трафика както правят богатите фирми пак имаш шанс да фелнеш. Дори и да не е от това има много други фактори, ток, оптика, забблудена овца да се спъне в кабелите ... В общи линии всичко опира до това колко пара си готов да вложиш в техника.
 
Re: 1 domain 2 ips

http://www.simplefailover.com/scenario3.aspx

Раунд робина ти трябва само ако имаш няколко адреса или сървъра
между които искаш да балансираш докато се активира файловъра на крашналия сървър или мрежова свързаност.

Домейните в последно време се обновяват адски бързо според разбира се провайдерите,
така че се сетва кратък живот на кеширания запис примерно половин час и след половин час си отново в играта.


^Като всичко става автоматично...
Дал съм линк просто към първия провайдър на подобни услуги на който попаднах,
но специално тези не са от вчера в бизнеса и преди съм попадал на тях, та разтърси се малко какво ще ти свърши работа и успех. ;)
 
Re: 1 domain 2 ips

Посоката за размисъл е друга :) Замислялили сте се как го правят големите TIER1-2-3 доставчици на свързаност ? Има си протоколи като BGP, OSPF, MPLS и вече използвайки тези протоколи като различни инструменти се имплементират различни сценарии. Разбира се това са решения които са донякъде скъпи за обикновенния потребител. Също така са нужни и други ресурси, като адресно пространство резервирани физически свързаности и т.н. ...

Това което е казал Виктор е най-разумно слага се нисък TTL разбирай и 1 до 5 минути и единственото по-сложно нещо което остава да се направи е една репликация на базите данни между сървърите.
 

Горе