SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

Защо gmail вече е изцяло криптирана?

h.j.c

New member
Преди много време си спомням, че българска фирма започна да предоставя поща, която беше ... изцяло криптирана. https протоколът стоеше, дори и когато беше в пощата. Доколкото помня, май беше услуга на start.bg - кулинар ще каже.
Е тази услуга изчезна и не е ясно защо. Вярно е, че SSL е по-бавен протокол, но пък не е чак толкова по-бавен. Може би смисълът от криптиране не е ясен, ако до самия сървър писмата си идват некриптирани. Но и това не е особено съществен аргумент. Може пък от "полицейска" гледна точка съобщенията да трябва да са некриптирани, за да може да се четат евентуално когато потрябва - но как полицията ще наложи това и то непублично???

Е, сега наблюдаваме нещо друго. Gmail започна да криптира изцяло пощата, т.е. въведена е такава опция, която при това е по подразбиране. Имайки пред вид, че gmail от самото си създаване използва криптирана връзка за вход, то е ясно че Google можеха да въведат тази технология мноого по-рано. Защо го правят точно сега? Защо за Google по-горе изброените аргументи не се отнасят?

Може би това е отговор:
http://www.pcworld.com/businesscent...may_pull_out_of_china_after_cyberattacks.html
но кой да е сигурен. Надявам се и на други мненитя.
 
Re: Защо gmail вече е изцяло криптирана?

Тази реакция на Google е изцяло политическа и вероятно е продиктувана от опит от страна на правителството на САЩ за оказване натиск над Китай.

От друга страна, няма нищо странно в това, че Google ще намали дейността си. Не може да седиш на много столове, да носиш много дини под една мишница и т.н. Това не може да се каже дали е добра или лоша новина.

Ти какво имаш впредвид "Gmail започна да криптира изцяло пощата"?

SMTP транспорта принципно не е криптиран и задължителното ползване на криптиран протокол там би довело до невъзможност на потребителите на gmail да комуникират с почти целия останал свят (който е много, много повече).
 
Re: Защо gmail вече е изцяло криптирана?

Той Gmail отдавна предлага опция да се използва изцяло https и аз от едно време съм си я пуснал. По подразбиране беше некриптирана връзката. Това предполагам е заради някои приложения, като Gmail Notifier и всякакви подобни, които ти работиха с пощата, но незнайно защо не можеха да работят през https.
 
Re: Защо gmail вече е изцяло криптирана?

Последно време зачести SPAM-а от "откраднати" gMail акаунти и това е напълно резонна мярка, а и за потребителите е по-добре.
 
Re: Защо gmail вече е изцяло криптирана?

Това е от вчера и е интересно (за тези, които не са го чели)
"Американският интернет гигант "Гугъл" заяви, че са засечени масирани кибератаки от Китай, насочени срещу правозащитници и засегнали поне още двайсет други големи фирми.

Засякохме много сложна атака от Китай, насочена срещу нашата фирмена инфраструктура. Резултатът бе кражба на интелектуална собственост, съобщи юристът на "Гугъл" Дейвид Дръмонд.
"Гугъл" има доказателства, че първоначалната цел на атаките е била проникване в Gmail пощите на китайски правозащитници, но засега тя не е постигната.

Отделно от това "Гугъл" е установила, че трети страни редовно са прониквали в Gmail пощите на борци за човешки права в Китай, живеещи в САЩ, Китай и Европа.
Компанията обяви, че повече няма да филтрира резултатите от търсачката си в Китай, както искат властите, и затова предвижда да прекрати дейността си в страната."

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=2698731
 
Re: Защо gmail вече е изцяло криптирана?

Защото са им откраднали интелектуална собственост?

Може би, кода на някои от "свободните" им Интернет приложения, от който става ясно, че това са всъщност приложения за масиран шпионаж? И като ответна мярка ще спрат гугъл на китайците?

Най-много да ги мотивират да си напишат собствена търсачка.
 
Re: Защо gmail вече е изцяло криптирана?

Те си имат голяма търсачка - Baidu:

"Акциите на най-голямата китайска интернет търсачка "Байду" се покачиха в часовете, след като "Гугъл" заплаши да се изтегли от страната и предизвика китайските цензори."

Проблемът е доста по-тривиален, проникват в пощи на китайски дисиденти, борещи се за човешки права, които живеят извън Китай следят с кой от Китай и какво си пишат, отиват хващат тези, които са в Китай и ги затварят или ...
Вече имаше дело срещу Google и Cisco за това че благодарение на технологията която са предоставили са изловени и осъдени стотици правозащитници в Китай ... извинявам се че такъв лаически анонс правя по въпроса, но не съм се интересувал за подробности, на който му е интересно да чете ;)
 

Горе