SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

overflow: hidden; & SEO

BornToDrink

Active member
Колеги, снощи ми подадоха нарязан дизайн на сайт, в чиито CSS има поне на 30 места overflow: hidden;.
На места чета, че не е добре да присъства в ЦСС-а, предвид СЕО-то и че ботовете си мислят, че криеш нещо...
Дали е така? Понеже не ми се занимава да го махам, че ще има яко преправяне... А дефакто нищо не е скрито като съдържание...
От друга страна, няма как overflow: hidden; display: none и т.н. да не се ползват въобще... Все пак са част от ЦСС-а и понякога се налага.

Мнения?
 
Re: overflow: hidden; & SEO

Аз лично не бих рискувал. Наскоро точно от това се опарих и още ближа рани. Точно за overflow-а много често се хваща Google, колкото и да е абсурдно.

От друга страна и дизайнерите са за бой, защото е честа практика да го използват, да крият текст зад логото на сайта и всякакви такива неща, които от Google официално са отрекли и продължават да отричат, и то с конкретни примери.

Ако стиловете се задават от скрипт, тогава няма проблеми. Няма нищо лошо да направиш "style.display='none';" в JavaScript, но ако го хакнеш директно в CSS-а става съмнително.
 
Re: overflow: hidden; & SEO

Май ще се наложи да го преправям.

И да, дизайнерите понякога са за бой.
Казвам, че искам сравнително опростен дизайн с цел да няма много хтмл... И получавам код на дизайн, който е 5:1 в ползва на хтмл-а...

Но като цяло съм се убедил, че Г е непонятно странен на моменти.
Наблюдавал съм сайтове, които на пръв поглед имат странни решения, като например линковете да са onclick(); вместо <a href... фрашкано с таблици, но си се класира добре. :D

Факт обаче, че не срещам overflow: hidden в нито един сайт, в който съм проверил, което донякъде отговаря на въпроса ми.
 
Re: overflow: hidden; & SEO

О, onclick() и аз го ползвам, най-вече за линкове към социалните ми профили и разни други незначителни ;)
От overflow:hidden не съм парил аз, но от display:none съм :) Т.е. се заехме с оптимизация на сайт, който имаше около 500 думи текст в display:none и беше "out of range" :D
 
Re: overflow: hidden; & SEO

Явно си зависи колко текст е скрит, display:none и аз го ползвам често но обикновенно за да скрия незначителен като количество текст и няма никакви проблеми с гоогле. Те пак от гоогле не могат ли да игнорират скритите неща да си индексират само нещата които се виждат от обикновените потребители, това би било най удачното решение.
 
Re: overflow: hidden; & SEO

При мен проблемът дойде от една единствена скрита точка. Да, правилно прочетохте - точка (.), която не се виждаше, защото влизаше в overflow-а. Дизайнерът я беше използвал за някаква врътка, която фиксираше бъгове в някои стари браузъри, както и IE6. Иначе централният DIV със съдържанието излиташе настрани.

Сега под старите браузъри не се вижда добре, но се виждам добре в Google :)
 
Re: overflow: hidden; & SEO

Досадно е хем да се спазват Г критериите, хем да върви под всички браузъри...
От въпросния дизайн, за който писах в пост #1, имаше точно 46 overflow: hidden; реда. :D
Махнах 42 от тях, без никаква промяна, с другите 4 обаче ще трябва да си поиграя, че се бутва дизайна малко. :)

Доста странни решения се забелязват понякога, т.е. писането на ненужен код, който дефакто няма никаква роля.
Като прекалено многото контейнери, без мисъл за оптимизация...
Все пак, ползвайки div вместо table, то няма смисъл ако div-таговете са повече от тейбълските. :D
 
Последно редактирано:
Re: overflow: hidden; & SEO

Тошков, не мога да повярвам, че Гугъл те е резнал заради точка. :) Дори и цяла дума да беше, дори и изречение.

Използването на коментари в сорс кодовете няма никаква връзка със оптимизацията му, и ако някой ви го казва това, то просто може да спрете да му се връзвате и да се обадите в полицията и да го докладвате.

Внимателно съм анализирал ситуациите overflow: hidden; и display:none; и мога да кажа, че най-малко от около половин година със сигурност мога да заявя, че това са абсолютно остарели проблеми и не бива да бъде повод на никакъв страх.

Несерозно е да се мисли, че сайтове съдържащи подобни каскадни стилове могат да бъдат ощетени от Google, а те предполагам в световен мащаб са повече от числото милион (това дето следва след него).

По принцип и двата случая са дизайнерски случаи. Особено overflow. Неговата работа не е крие елементи, както например display:none; които също е дизайнерски кейс, защото на теория и практика не може да си слагате важни текстове там.

Например overflow имам в www.webdesign-bulgaria.com но сайта се класира повече от доволно за повече от доволен брой фрази. Google сам си разпознава когато просто ти е такова дизайнерското решение, или просто искаш да правиш мизерии.

Дизайнерско решение беше с jquery да вадим съдържанието на книгите в сайта www.paradigma.bg където под всяка книга има линк Виж съдържанието, а съдържанието е да - в display:none и се слайдва с jquery. Вече няколко месеца си работи сайта, клсира си се екстра, прави продажби.
И както казахме, това е дизайнерски кейс - там е по-малковажна информация, но тя по никакъв начин не наврежда на сайта в Google.
По старателен човек би обърнал внимание, че в кешираните страници, където има дисплей: ноне, просто текста вече липсва, не е като миналата година да се появява (да, трябва да се цъкне версия само в текст)

Същото го имам и в www.antonradev.com където имам един измислен статус горе точно под хедъра, които също е с display: none
И той също не се вижда в кешираните страници и отново не ми пречи за Google.


21 век е батета.. Ще си докарате нервни кризи с тия SEO паранои :)
 
Re: overflow: hidden; & SEO

Забравих да спомена

Въпреки, че уж лошите текстове не се показват, текстовете от display:none също намират нелошо място в SERP-а, Това само за тест. При мен в блога ми е все тая, но при Парадигма например онзи ден гледах случайно резултат в серпа, които се появи точно заради текстове от съдържанието.
 
Re: overflow: hidden; & SEO

Прав си, но при теб се използва както трябва. Предполагам първо с jQuery криете съдържанието и после пак чрез него го показвате. Тоест, всичко минава през скрипт, а за Google съдържанието си е видимо през цялото време.

Аз казвам, че става опасно, когато директно скриеш нещо с CSS. Точно там е проблемът, че Google не схваща добре кога триковете са част от дизайна и кога са blackhat.

За точката съм напълно сигурен - 2-3 пъти влизах и излизах от индекса при слагането ѝ/премахването ѝ. Може би трябваше да я заменя с   и щеше да се оправи :)

Едит: Ето примерно статусът ти се крие и показва изцяло през скрипт, както трябва да бъде:

Код:
<script type="text/javascript"> 
function showHideStatus()
{
    var help_status = document.getElementById("statushistory").style.display;
    if (help_status == 'block')
    {
        document.getElementById("statushistory").style.display="none";
    }
    else if (help_status == 'none')
    {
        document.getElementById("statushistory").style.display="block";
    }
}
</script>
 
Последно редактирано:
Re: overflow: hidden; & SEO

А какво ще кажете за

#header h1#logo {
background: url(images/logo.png) no-repeat;
height: 35px;
width: 319px;
text-indent: -999px;

Това е използвано понеже logoto e едновременно и H1 таг

<h1 id = "logo">Health Insurances</h1>

Проблем ли е?

Имам и същото за слоган

<div id = "slogan">
<h1>Get the cheapest health insurance service today</h1>
<h2>Providing You with the Power to Compare and Pick the Best Health Insurance Services that Fits Your Budget and Lifestyle!</h2></div>
</div>

Друг е въпросът защо имам 2 пъти H1 :(
 
Re: overflow: hidden; & SEO

И заради това съм изгарял (егати късметлията съм). Официално Мат Кътс дава точно това за пример в едно от видеотата си и казва, че е ГОЛЯМ проблем :( Сега ме мързи да намеря точно кое беше видеото.
 
Re: overflow: hidden; & SEO

Това ми заприличва на религиозно течение :)

Утре ще кажат, че и коментари не може да има в source-а!

И как се разбира, че заради това си изгорял?

Някаква идея как да си престукрурирам страницата тогава?
 
Re: overflow: hidden; & SEO

Но така ще се наложи да да се чудя къде да слагам <h1> таг, тоест да дублирам текста от самото лого? И slogan-а като <h2> таг
 
Re: overflow: hidden; & SEO

Моят съвет е да използваш HX тагове само там, където наистина има нужда - в текста към публикациите, примерно. Никъде не е казано, че всяка една страница трябва да започва с H1 таг. Това са митове.
 
Re: overflow: hidden; & SEO

За да не бъда празнословен ето адресът:

http://healthinsurances.me.uk/

Аз си мисля, че е добре да имам H1 таг Health Insurance

И H2 таг "Providing You with the Power to Compare and Pick the Best Health Insurance Services that Fits Your Budget and Lifestyle!"

Все пак ми се ще, Google да обърне специално внимание на тези текстове. Като img alt не знам до колко ще е ефективно?
 
Re: overflow: hidden; & SEO

Прав си, но при теб се използва както трябва.


ее. брат... аз не мисля, че използване не както трябва е предмет на каквато и да е дискусия "защо google ме прецака" :) Просто казвам, че с тия дискутирани пропертита всичко си е наред.

Никога няма да успея да приема, че google те е резнал заради точка (.)
бих те посъветвал и да не задълбаваш в тази теория. Влизането и излизането от индекса може да е заради 100 неща (поне)

ju., на Google обикновенно му е през ботския колко heading тагове имаш в html-а си. И 10 H1-та да имаш е все тая
а тия тeкст-инденти да ги махаш. Направи каквото Тошков ти казва. Не може индента на текста да ти започва от - хиляда пиксела в параграфа. За това и аз да съм бот ще сека. Кода трябва да се използва по предназначение, а не по някакви перверзни усмотрения
 
Re: overflow: hidden; & SEO

Все пак, ползвайки div вместо table, то няма смисъл ако div-таговете са повече от тейбълските. :D
Некадърен дизайнер е диагнозата.

Колкото до честата употреба на overflow:hidden; , това го правят аматьорите за подсигуряване при float-ване. Много често не се обръща внимание дали въобще ще му потрябва или не. И пак се връщаме на първото ми изречение.
 
Re: overflow: hidden; & SEO

Попаднах на тази тема
Харесах си един шаблон
joomla1.5.youjoomla.info/yougrids/index.php?option=com_content&view=article&id=48&Itemid=61

проблема е, че има около 50 пъти overflow:hidden;
много ли са или се оказва, че няма знаение, дискусията е спряла без ясен отговор :)
 

Горе