SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

Трансфер от фирмена към лична сметка

Re: Трансфер от фирмена към лична сметка

"Нали върху дебитната карта е написано името на физическо лице, а не на фирмата?"
е и ???
фирмената е за фирмени разходи
личната за лични
(това по принцип)

това че ти пишат името на фирмената карта не означава че не е фирмена.
 
Re: Трансфер от фирмена към лична сметка

Дебитната карта с име на физическо лице обикновено е свързана с разплащателна сметка на името на същото физическо лице. Има случаи когато дебитната карта не е свързана с банкова сметка (например когато доставчикът на платежни услуги, който е издал дебитната карта не е банка).

В действителност има банки, които издават дебитни карти на името на фирми, а не на физически лица, като дебитната карта е свързана за разплащателната сметка на фирмата. Има и дебитни карти, които не изписват име върху картата, включително и върху магнитната лента. Но тези случаи са изключения, предлагат се предимно от банки в "офшорни" зони. Сериозните банки не предлагат дебитни карти на името на фирма. Някои банки предлагат дебитна карта без разплащателна сметка (или ако има такава в никакъв случай не казват номера на тази сметка на клиента, което е все едно, че няма такава сметка) и предлагат възможност дебитната карта да се зареди от разплащателната сметка на фирма, но без пряка връзка между разплащателната сметка на фирмата и дебитната карта (ако преведеш 1000 EUR в дебитната карта може да харчиш само толкова, не е възможно да изхарчиш 1001 EUR и едното евро да се дръпне автоматично от разплащателната сметка на фирмата).

* * *

Сега като потърсих с подходящите ключови думи намерих това:

Корпоративна дебитна карта

Право на ползване на услугата се предоставя на юридически лица и еднолични търговци, регистрирани по българското законодателство.

Фирмената дебитна карта се издава към сметка на фирма на определени от ръководството на фирмата лица, които ползват фирмени средства при определени от титуляра лимити и достъп на картата.

След издаването на фирмената дебитна карта лицата, определени от ръководството на фирмата, сключват с банката Договор за издаване и ползване на фирмена електронна дебитна карта.

Част от искането за издаване на дебитната карта:
Даваме съгласието си да бъде издадена една фирмена ЕДК с местен достъп I__I и/или една фирмена ЕДК “Cirrus/Maestro” с международен достъп I__I към разплащателна сметка-IBAN………………………………....................................…………….на следното упълномощено лице :

Значи може да се издаде дебитна карта към фирмена сметка, но задължително върху картата е написано име на физическо лице, което ще се разпорежда с дебитната карта.

* * *

От сайта на СИБАНК:

СИБАНК АД Ви предлага дебитна карта Visa Business Electron с международен достъп, при изключително изгодни условия:

* Безплатно издаване;
* Изгодна лихва по картова сметка;
* Безплатна застраховка “ЗЛОПОЛУКА” със ЗПАД ДЗИ с покритие 1000 лв за всеки картодържател
* Ползване на средствата по фирмената разплащателна сметка посредством картата или безплатно разкриване на картова фирмена сметка.
* По всяка сметка могат да бъдат издадени до 99 карти на различни лица
* Избор на валута на картовата сметка между лева, евро и щатски долари.
* Плащате стоки и услуги чрез всички ПОС терминални устройства, маркирани със знака на Visa Electron навсякъде в страната и чужбина
* Възможност за ползване на овърдрафт;
* Автоматично плащане на битови сметки – всеки месец може автоматично да заплащате битови сметки към повече от 40 търговци, в това число сметки за ток, вода, парно, телефони и др. – за повече информация, моля проверете тук
* Да плащате стоки, услуги, данъци и режийни разходи в ИНТЕРНЕТ чрез системата www.ePay.bg.
* Месечно извлечение на адрес за кореспонденция;

Защо да изберете Visa Business Electron:

* Плащай и получавай навреме – достъп до средствата по сметката по всяко време на денонощието. Когато фирмата получава средства по сметката си, в рамките на 4 работни часа ще може да разполага с тях навсякъде по света.
* Разделяне на личните от фирмените разходи – карти се издават върху фирмените разплащателни сметки и позволяват дори едноличните търговци да различават личните разходи от тези на дружеството.
* Спестени усилия за администрация и бюрокрация – електронните плащания на битови сметки, данъци и други значително се улесняват от бързото и сигурно плащане от дома, офиса или дори по време на почивка.
* Спестява време и разходи за обработка на кеша – особено за изплащане на служебни аванси или разходи за командировки на служители на фирмата.
* Лесно и удобно проследяване на разходите - Картите се издават с името на картодържателя и на фирмата. Месечното извлечение по картовата сметка позволява да се прави ясно разграничение кой, колко и къде е платил.
* Възможност за контрол над ползването – лимити за 1 транзакция, 24 часа и 7 дни, или за транзакции в България или и в чужбина, само за плащане на стоки и услуги или и за теглене на пари в брой.
* По-сигурно от парите в брой – в случай на загуба или кражба, използването на картата може да се блокира.
* Удобство при превалутирането - Тегли и плащай във валутата на страната, в която си, а сумите автоматично ще се превалутират във валутата на сметката.
 
Последно редактирано:
Re: Трансфер от фирмена към лична сметка

Сериозните банки не предлагат дебитни карти на името на фирма.

Много глупости взеха да се пишат в тази тема.

Не ми се иска да заключвам темата и ако някой няма какво да казва, което да допринася по същество, моля да не пълни с букви пространството под "Трансфер от фирмена към лична сметка". Важи особено за bdd1, който е на път да се раздели с присъствието си във форума поради флудене с некомпетентни изказвания.
 
Re: Трансфер от фирмена към лична сметка

Във връзка с това:
Сериозните банки не предлагат дебитни карти на името на фирма.

Да се чете:

Сериозните банки не предлагат дебитни карти с изписване само на името на фирма върху картата.

Фирмената карта се води на името на физическото лице, което е упълномощено да нарежда транзакции посредством тази карта, въпреки че транзакциите, които са наредени посредством тази карта се извършват с парите от фирмената сметка (собственик на картата е доставчикът на платежни услуги, който е издал картата - т.е. банката издател, когато издателят на картата е банка; затова върху картите пише "This card is property of ИМЕТО-НА-БАНКАТА. If found, please return ot the nearest office of the ИМЕТО-НА-БАНКАТА."). И върху картата се изписва името на физическото лице, като името на фирмата може да присъства, но може и да не присъства (обаче името на физическото лице задължително е там и когато с картата се правят покупки онлайн, като картодържател се посочва не името на фирмата, а името на физическото лице).

* * *

Известно ми е, че съществуват банки, които отказват да издават дебитни карти, които са свързани с разплащателната сметка на фирма. Същата банка има възможност да изпише и името на фирмата върху картата, но въпреки това отказва да свърже картата към фирмената сметка (но е възможно да се прехвърлят пари от фирмената сметка към картата (за което се удържа такса за зареждане на картата), като картата няма номер на банкова сметка или този номер се пази в тайна от банката все едно, че такава банкова сметка не съществува, което е едно и също на практика).
 
Последно редактирано:
  • Like
Реакции: nbsp

Горе