SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

Причината за ПР ъпдейт

supydrup

New member
Това няма да го прочетете по други форуми, сега го научавате за пръв път ;) Истинската причина за ъпдейт на Гоогле ПР след толкова време е.... Yahoo! И по точно казано една секция от него, която затвори - Yahoo geocities. Представяте ли си какви сътресения е довело това за някои сайтове?

Понеже се занимавам главно с оптимизация в чужбина (тук поддърржам 1-2 сайта) виждам конкуренти да губят по 2-3 единици от тази промяна. Затова и много хора са шокирани от резултатите, без да гледат от къде идва ефекта. На шега или не Гоогле ПР се оказа зависим от Yahoo.
 
Re: Причината за ПР ъпдейт

Естествено, че ще се влияе от затварянето/промените в големите мрежи. Но това не е причина за ъпдейт по-добра от коя да е друга.
 
Re: Причината за ПР ъпдейт

Добра информация от първа ръка.
Но аз се съмнявам в това да е така.
 
Re: Причината за ПР ъпдейт

Казвате, PR-а сумарно е константна величина и след като едни губят, трябва да се налее на друго място а. :D
Което обаче теоретично не е вярно.
Ако все пак това искате да кажете де. :D
 
Re: Причината за ПР ъпдейт

А това, че от последния ъпдейт изминаха 4 месеца и 6 дни (което е най-голям без-ъпдейтов период от началото на 2007 година) не е причина нали?
А това, че последните два месеца гугл променя алгоритма почти всеки ден, не е причина нали?

Според мен е пълна глупост ъпдейта да е свързан със затварянето на Yahoo geocities.
Пиши ми как това е свързано практически?
Т.е. човек А има 1000 сателита на Yahoo geocities и като ги затварят губи ПР на основния си сайт Б?


Не е ли свързано с ипотпал състезание? С Бойко? С това, че съпруга ми замина за Италия?
 
Re: Причината за ПР ъпдейт

Който има десетки сайтове на международния пазар като мен би потвърдил голямото сътресение от изчезването на Geocities. Разместванията са най-видими за сайтове ПР7,8,9.

Гоогле нямат промоционален ефект от ъпдейт на ПР ако не се получат големи размествания. Хората не говорят, не се разпространява бомбастично новината. И вместо да манипулират стойностите на алгоритъма за зелената чертичка в тоолбара, естествено изчакаха една голяма интернет промяна.

Комбинирано с дългия период на ъпдейта промоцията за гоогле е факт.

@Sergei-Cho: може и с Бойко да е свързано, той използва подобни тактики :)
 
Re: Причината за ПР ъпдейт

Разместванията са най-видими за сайтове ПР7,8,9.

Ама, искаш да кажеш, че ПР 7-9 е възможно да е зависим от Geocities? Това няма как да е така. И ти, като човек, който има десетки сайтове на международния пазар, би трябвало да го разбираш.
И досега се случвало, Пр да пада непрогнозируемо. На 2-3 единици. И какво? Гоогле сега акцентират на това, че ПР няма да има кой знае какво значение. Не е чудно и да променят алгоритма на изчисляване (а по скоро НА ПОКАЗВАНЕ ) му. И то е така.
 
Re: Причината за ПР ъпдейт

Ама, искаш да кажеш, че ПР 7-9 е възможно да е зависим от Geocities? Това няма как да е така.

Всъщност е точно така ;) Замисли се малко, стари сайтове със стотици (да не кажа хиляди) линкове от Пр3-4. И точно тези връзки изчезват. Ефекта върху ПР като измерение е много голям.

За референция може да погледнеш форуми за SEO оптимизация от преди 2005.
 
Re: Причината за ПР ъпдейт

Надали. Geocities се затвори още вчера.
 
Re: Причината за ПР ъпдейт

Данните които виждате като ъпдейт в момента не са от вчера. Това е снапшот от поне две седмици. Технологично им трябва повече от седмица за да ги актуализират.
 
Re: Причината за ПР ъпдейт

Данните които виждате като ъпдейт в момента не са от вчера. Това е снапшот от поне две седмици. Технологично им трябва повече от седмица за да ги актуализират.

Браво! Това е най-адекватен аргумент в този топик. как ли не се сетих.

Вчера затварят Geocities и след няколко часа виждаме резултати в ПР ). Технически е невъзможно ). Мерси ).

Всъщност е точно така Замисли се малко, стари сайтове със стотици (да не кажа хиляди) линкове от Пр3-4. И точно тези връзки изчезват. Ефекта върху ПР като измерение е много голям

Да, замислям се ). Представям си сайтове apple.com (PR8) и adobe.com (PR 9) и harvard.edu (PR 9) . Предтавям си как собствениците им по цели дни и нощи правят сателити на Geocities. Да имат ХИЛЯДА линкове от там.

Така ли е?
 
Re: Причината за ПР ъпдейт

Данните които виждате като ъпдейт в момента не са от вчера. Това е снапшот от поне две седмици. Технологично им трябва повече от седмица за да ги актуализират.


Ахам, опряхме и до старата дискусия :) Още преди година беше доказано, че такова нещо като снапшот не е валидно в 100% от случаите. Технологично времето за обработка на данните е едва няколко часа (ако приемем, че наистина се актуализират веднъж, а не е константна актуализация на реален ПР, която се показва веднъж на X време), а снапшотовете се различават между дата центровете.

Снапшот също не е валиден като дата, ако имаш статия с ПР0 бяла чертичка (не сива), защото това също е доказано, че дава стойност. Аз виждам такива статии от преди два дни.

От Geocities разбира се пострадаха само големите и стари сайтове, например El Pais падна от 9 на 8. И това въпреки факта, че те бяха генератор на новините в Европа за последните месеци и притежаваха страхотен линкбайт. Това което са загубили от Geocities са хиляди линкове, а ефектът е мигновен.

За по-любопитните, има поне 2 американски онлайн вестника с подобен ефект. Но забележете, ПР на вътрешните страници не пада, именно защото Geocities линковете сочат единствено към главните страници на тези вестници.

Паралелно се наблюдава как нови сайтове достигат ПР стойностите на стари такива, това е поне генералната визия от последните няколко часа, повече инфо ще се събере след дни.

Реално в България ефектът ще е слаб, незабележим. Но за по-старите оптимизатори, работещи от 5 и повече години на международния пазар, това е фактор.
 
Re: Причината за ПР ъпдейт

Стига да акцентираш внимание на това, че си супер-мега-стар и опитен оптимизатор с над 49 години оптимизаторски стаж и около два милиарда поддържани сайтове. Разбрахме го. Вярваме, че ти си номер 1. Съгласни сме, че си най-прав и най-точен човек. Слушай малко какво опитвам да ти кажа. Стига тази теория. Не ме интересува. ).

Обясни ми, как така си сигурен, че El Pais загубиха ПР-а си само благодарение на Яху?
-Защо не е възможен вариант, че Човек А от своя сайт Б махна линка на El Pais?
-Защо не е възможен вариант, че човек Б от гугл си направи някакъв нов алгоритм?
-защо не е възможен вариант, че Човек С от сайта El Pais не го поддържаше така как то трябва?
- Защо и други сайтове си губиха ПР от 10 на 8, от 9 на 7, от 7 на 5? А Яху си функционираше както и винаги?

И как от всичко това следва, че гугл натискат копче за ъпдейт същия момент със затваряне на Яху G (и че ТОВА Е ЕДИНСТВЕНА ПРИЧИНА)?

Да-да, знам, че оптимизатори със сто и двадесет-тридесет години стаж го разбират, ама аз не съм ))). Сорри.
 
Re: Причината за ПР ъпдейт

Според мен Гугъл намалиха ПР-а на най-силните сайтове и от там пирамидално спадна Пр-а на другите. А и Гугъл според мен отдавна са вкарали в алгоритъма и фактора дълго време без нови линкове към сайт -> следва намаляне профилактично на страница/домейн пейдж ранка. При този ъпдейт имаме наблюдение 7-ци на 6ци
6ци на 5ци и 5ци на 4-ки на доста сериозни сайтове с дълга история и солидни бекове.
 
Re: Причината за ПР ъпдейт

@Sergei-cho: не е единствената причина разбира се, но ефекта е очеваден. Това е най-голямото сътресение след деня когато гоогле обявиха "ще банваме всички, които продават линкове".
Не съм твърдял, че е единственият ефект, казвам, че датата за ъпдейт не е случайна и, че ефект от тази промяна има.

@ilianskim: точно така, ПР точковата система се мени, все още няма общоприето мнение от ефектите на този ПР ъпдейт, ако имаш инфо пускай насам ;)
 
Re: Причината за ПР ъпдейт

Не съм чел никъде нищо просто наблюденията ми са такива и логиката. И днес ми хрумна нещо дали това, че ще махат показването на ПР и уж няма да е важен не е просто пясък в очите и всичко, което се случва - сваляне на ПР ръчно на големи сайтове, сегашното намаляне на ПР-а на големи сайтове и средно големи може да е за да направят за 2-3 ъпдейта ПР-а приблизително изравнен и след това изведнъж да се спре показването му. Защото ако спре гугъл показването сигурно ще излезе туул, който ще показва последният ПР на сайта :) ,а съм убеден че не могат да го изключат от алгоритма си и дори минимален ще има някаква тежест.
Совите не са това което са ... :)
 
Re: Причината за ПР ъпдейт

Да PageRank е голям трън в ръчната им стъкмистика, защото хората очакват от тях да спазват собствените си правила. Това с ръчното рязане на ПР аз лично го намирам за идиотско. Гледам, че са заличили и последния ПР2 от вътрешна страница на наказан мой сайт е дреме ми то и без това гугъл докарват самот 1.5% от трафика там. Не казвам че някой е отишъл да занули мойта вътрешна страничка(която беше PR4 преди година, цитирана е в уикипедиа и от тогавава има още директни линкове), но някой определено е положил услия да затяга наказателните им методи. Абе Маттю от NSA и ето ви резултата. Да не очаквахте друго?

Малко се получава дайте да ги бием щото не са от нашите. То хубаво ама индекса им е зле и все по зле става, пък колко са си техни другите е отделна тема.

Като праснеш някой сайт по най-конкурентните му думи не правиш услуга на потребителите според мен а такива случаи с лопата да ги ринеш. Да буташ напред насрани US сайтове където не им е мястото също е леко тъпо.
 

Горе