SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

Проблем с конденз

M

mvmrik

Guest
Кажете какво може да се направи, че е отвратително. Става въпрос за апартамента - има PVC дограма, климатика е пуснат и работи денонощно, преди няколко дни направихме и външна изолация и стъклата са постоянно мокри от вътрешната страна и се стича вода надолу по тапетите. Как може да се предотврати това нещо, ако може изобщо?
 
Re: Проблем с конденз

Рекламираха някакви такива абсорбатори на ненужната влажност. Незнам как точно преценяват коя е ненужната влажност, сигурно просто ще изсушат въздуха, което не е добре.
 
Re: Проблем с конденз

Вентилация - това е решението.
Във въздухът се отделя влага от растения, дишане и т.н. Колкото е по висока температурата, толкова въздуха може да поеме повече влага. Когато в стаята е 20 градуса например, въздуха е поел влага която все още не е достигнала точката на оросяване, но когато повърхността на стъклата е 12 градуса например, в тази точка студения въздух вече достига точката на оросяване и влагата започва да кондензира.
Когато не си имал външна изолация, този конденс се разпределя равномерно по цялата площ на външната стена която е най-студената точка и количеството му не личи толкова. сега същия кондез е само върху площта на стъклото.
Проблема можеш да го решиш или като принудително намляваш влажността на въздуха в стаята с различни видове изсушители или с редовна вентилация на стаята.
Вкарвайки външен въздух с температура 7 градуса например, той дори и да има голям процент влажност за тази температура, подгрявайки го до около 20 градуса /стайна температура/ му даваш възможност да поеме още доста влага без да достигне точката на оросяване.
Понеже проветряването по време на сън - около 8 часа е трудно за автоматизиране, от стаята в която се спи премахни всички цветя - те отделят много влага - и остави един прозорец леко открехнат /само колкото да отлепи уплътнението/ за да влиза постоянно малко въздух.
Или си направи отвор в новата дограма /или стената/ с подходяща клапа за да можеш да регулираш постоянен приток на външен въздух през нощта.
 
Последно редактирано:
Re: Проблем с конденз

Ще пробвам с проветряване. Иначе четох и аз за тия клапи, но откъде да купя такова нещо, незнам къде се продават?
 
Re: Проблем с конденз

Има само едно единствено решение http://www.bezvlaga.com/

С 30 години гаранция и без главоболия. Аз го имам вкъщи и откакто е там няма проблем въобще.
 
Re: Проблем с конденз

Аз ползвам вертикалното отваряне на един от прозорците. Само превъртам дръжката нагоре и смачканата уплътнителна гума отцепва леко прозореца в горния му край - при мен се получава около 3 мм. отвор. Така оставям прозореца цяла нощ и няма проблем с конденза.
Използвай прозорец който е над радиатора или отоплителния уред който ползваш, така студения въздух който влиза в стаята и пада вертикално на долу веднага се подграва и не се губи комфорта в стаята.
 
Re: Проблем с конденз

...Използвай прозорец който е над радиатора или отоплителния уред който ползваш...
Да не забравяме че не трябва директно срещу климатик да попада студения въздух.
 
  • Like
Реакции: ted
Re: Проблем с конденз

Има само едно единствено решение http://www.bezvlaga.com/

С 30 години гаранция и без главоболия. Аз го имам вкъщи и откакто е там няма проблем въобще.

Кое от всичките, аз видях че има доста неща в този сайт и разни аксесоари към тях. Ти какво точно използваш?
 
Re: Проблем с конденз

Трудно е през зимата постоянно да отваряш прозорци с цел проветряване. Ползвах влагоуловител миналата зима (от технополис за около 300 лв). Събираше към 4-5 литра вода за денонощие.
 
Re: Проблем с конденз

по 5-6 пъти на ден по 10 мин би трябвало да е достатъчно
освен ако не се готви или пък има пране в стаята
 
Re: Проблем с конденз

някои климатици имат режим за улавяне а влагата. Аз си взех такъв чак след като паркета ми се поду 3-4 пъти. Иначе и кутиите вършат работа - има в Пикадили и сигурно и на много други места вече.
 
Re: Проблем с конденз

Ted много хубаво е обяснил защо се получава конденз. Същите работи ги прочетох в началото на годината на сайта дето го цитирах по-горе. Аз си сложих от най-обикновените у-ва за прозорец /има и за стена/- водят се ЕММ и имат копче за затваряне по желание, но аз досега не съм го ползвал. Даже сам си ги монтирах с бормашина :), защото се бях побъркал с това мухлясване. Та ЕММ бяха около 65 лв., не помня точно, но сега видях на сайта, че има промоции.

Козирка се слага отвън на прореза. Има и още екстри, но ти казвам, че и така е супер, сложил съм го и нито изхвърлям кофи с вода (като при всички влагоуловители), нито мисля кога да проветрявам, реално всички главоболия ги няма.
 
Re: Проблем с конденз

Още в понеделник ще ходя да си взема, видях че и в люлин имат офис, ще ходя да проверя.
 
Re: Проблем с конденз

И вкъщи е така - само че дограмата е алумииева. Решението е сутрин след акто станеш да отвориш прозорците и вратите в целя апартамент / къща за да стане течение. Това за 3-4 минути. И капките изчезват.
 

Горе