SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

нещо сгафих с www.introprogramming.info

snakov

New member
Понеже съм общо взето съм начинаещ в света на SEO, имам нужда от някакви съвети относно SEO за сайта на безплатната книга "Въведение в програмиране с Java": http://www.introprogramming.info, която по някакви странни за мен причини не може лесно да бъде открита в Google.

Боря се при търсене в Google по ключови думи "Наков книга" и "Наков Java" да излиза именно тази книга на първо място, защото точно тя е това, което хората най-вероятно търсят щом са написали въпросните ключови думи.

Аз имам предимството, че при тези ключови думи първите няколко намерени резултата съдържат сайтове, които са мои (други книги за програмиране, курсове и т.н.) и мога да сложа там каквото пожелая.

Ето какво съм направил до момента:
1) На всички мои сайтове, които излизат на челни позиции при търсене по въпросните ключови думи, съм наслагал линкове с подходящи ключови думи към сайта на новата книга. Може да погледнете как точно съм го направил:
http://www.nakov.com/books/inetjava/
http://www.devbg.org/dotnetbook/
http://www.nakov.com/inetjava/
http://www.nakov.com/books/signatures/

2) Сложил съм линкове към www.introprogramming.info на много места в мрежата, по разни публични директории, по форуми и мейлинг списъци, поствал съм в блогове, както и останалите от екипа са правили (нали имаме 30 автора все пак и голям брой читатели). Всички слагат линкове, но ефект няма.

3) На самия сайт www.introprogramming.info съм качил странички, съдържащи ключовите думи в URL адреса и в заглавието на страниците:
http://www.introprogramming.info/knigi/java/programming/kniga-Nakov-Java-programirane/
http://www.introprogramming.info/knigi/nars/Vavedenie-v-programiraneto-s-Java-Nakov/
http://www.introprogramming.info/downloads/free/java-books/Nakov-kniga-online-book/
http://www.introprogramming.info/books/java/Introduction-to-Java-Programming-course-for-beginners/
...
Въпросните странички са линкнати от главната страница с подходящи ключови думи. Те самите съдържат уникално съдържание - специално написани текстове, съдържащи ключовите думи в различни комбинации и голям брой пъти.

4) Сайтът е валиден XHTML 1.1, CSS 2.1, има си sitemap.xml, има Google Analytics, регистриран е в Google Webmaster Tools, има подходящи заглавия и подзаглавия (title, h1, h2), метаданни (meta keywords и meta description) и т.н.

Въпреки всички тези усилия Google показва този сайт на втората страница при търсене. Дори търсенето по "книга наков въведение в програмирането с Java" намира какви ли не глупости, но не и сайта на книгата.

Аз направих и един гаф: бях омазал mod_rewrite правилата и бях качил главната страница на сайта видима под различни URL адреси, които Google индексира. Чувал съм, че дублиране на съдържание било лоша практика, но възможно ли е това да носи наказание в популярността на сайта, че да излиза чак на втора страница? Отдавна оправих проблема, но това не помага.

Имате ли съвети какво може да се направи?
 
Re: нещо сгафих с www.introprogramming.info

Ако си направил грешка при оптимизиране и след това си я оправил - прати от гугъл уебмастър туулс един реконсидерейшън летър. И те ще ти отговорят.
 
Re: нещо сгафих с www.introprogramming.info

Ако си направил грешка при оптимизиране и след това си я оправил - прати от гугъл уебмастър туулс един реконсидерейшън летър. И те ще ти отговорят.

Ами пратих им обяснение. След колко време отговарят обикновено?
 
Re: нещо сгафих с www.introprogramming.info

Здравей Светльо,
мисля, че книгата ти излиза нормално позиционирана за момента. Дай и малко време. Все пак на първа страница са пак твоите книги и на батко ти.
Използвай canonical за началната страница. И си издействай някой линк от СУ ;)
 
Re: нещо сгафих с www.introprogramming.info

Здравей, преди гафа книгата излизаше на 3-то място. След гафа почна да излиза на втора страница.

За линка от СУ какво имаш предвид? От сайта на ФМИ ли? Форумите на СУ броят ли се?
 
Re: нещо сгафих с www.introprogramming.info

Здравей, преди гафа книгата излизаше на 3-то място. След гафа почна да излиза на втора страница.
Пробвай това в началната страница и няма да има значение през колко адреси я показваш
Код:
<link rel="canonical" href="http://www.introprogramming.info/" />


За линка от СУ какво имаш предвид? От сайта на ФМИ ли? Форумите на СУ броят ли се?
Всичко се брои, но е много желателно да е тематично свързано. ФМИ звучи хубаво, пък и безплатна книга може да е полeзна и на някои студенти :)
 
Re: нещо сгафих с www.introprogramming.info

Тия от Google имат странно поведение. Проблемът с дублираното съдържание на www.introprogramming.info го оправих още на момента, в който го видях, и след няколко дни сайтът почна да излиза нормално сред първите 2-3 резултата при търсене на "книга Наков" или "Наков Java".

Междувременно бях подал сигнал за преразглеждане на сайта и сега получих отговор, че е преразгледан. Резултатът след преразглеждането е по-лош отколко преди това. Сайтът пак не излиза въобще сред първата страница резултати при търсене по въпросните фрази. Интересното е, че в Webmaster Tools пише, че имам дублирано meta-описание в страниците, а такова нямам от 20 дни насам и това преди беше изчезнало като забележка.

Изглежда ми, че Google са върнали всичко един месец назад. Така ли работи т.нар. "преразглеждане на сайт" в Webmaster Tools? Сега трябва просто да чакам, за да си върне сайта реални позиции, нали?
 
Re: нещо сгафих с www.introprogramming.info

Трудно е да се каже как работи преразглеждане на сайт в гугъл, защото няма пряка информация. Щом имаш влошаване обаче или са потвърдили някаква санкция илил ти си променил нещо водещо до влошаване, като второто е по-вероятно.

Помисли какви други промени си правил и да няма нещо водещо до невъзможност за индексация или дублирано съдържание.
 
Гугъл обновиха индекса

Гугъл обновиха индекса

Все пак се оказа, че на Гугъл им трябва малко време да си обновят индексите. За да ускоря нещата, аз пуснах нотификация на http://pingomatic.com, че сайтът е обновен и след няколко часа вече всичко се нормализира. Вече книгата на Наков за Java програмиране излиза нормално (сред първите няколко резултата) при заявките, за които се очаква това да се случи: "книга Наков", "книга Java", "книга програмиране", "книга Наков Java", "Наков Java".

Дано ефектът е траен, че Гугъл постоянно поднася изненади.
 

Горе