SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

Бях измамен. Как да постъпя?

Статус
Not open for further replies.

yuliyan

Active member
Здравейте,

случи се така, че бях измамен от потребител познат във форума(тук трябва да отбележа, че контакта с него няма нищо общо с този форум, но е факт, че и двамата имаме активни регистрации тук). За да бъда коректен, няма да споменавам името му. Ако потребители настояват, ще напиша името му в темата или на лично съобщение, но не с клюкарска цел, а за да бъде полезно за други наивници като мен :)

Преди около година се свърза с мен, тъй като искаше да му изработя дизайн(графично оформление) за сайт. Уговорката ни беше да ми бъде платено, след като сайтът бъде пуснат онлайн, като моята работа се счита за приключена след предаване на работните файлове(графични файлове). Тъй като бях работил и преди с него, а и бизнесът му е свързан с уеб услугите, донякъде се предоверих и поех задачите без договор. Всичко мина точно - предадох файловете в срок със съответните корекции и съответно ми бе платено с малко закъснение. В последствие се свърза отново с мен за други сайтове и други задачи(както за него, така и за негови клиенти), от което съдя, че е останал доволен от работата ми. В цифри - 4 дизайна за сайтове, 2 дизайна за страници на сайта на фирмата му и няколко банера. Плащанията за останалите дизайни и задачи до този момент не са ми платени, като причина получавах всевъзможни извинения - направен е грешен превод на друго лице, изгубени документи, няма интернет, фирмата е продадена(което със сигурност не е вярно), "утре ще оправим проблема", "другата седмица се прибирам и ти пращам парите"... и други такива в продължение на повече от 8 месеца(тогава бе пуснат и последния сайт, по чийто дизайн съм работил). Това накратко описва ситуацията, в която се намирам.

След като се консултирах с адвокат, си направих сметката, че общата дължима сума за свършената от мен работа не може да покрие разходите, които евентуално ще имам, ако потърся правата си по съдебен път, а подобно начинание би отнело месеци, тъй като сме от различни градове, а комуникацията в прокуратурата доближавала скоростта и ефективността на комуникация с пощенски гълъби. За това този вариант отпадна.

Към този момент, сайтовете и страниците, които съм изработил са онлайн и носят активи на техните собственици. Вярвам, че голяма част от собствениците на тези сайтове са били въвлечени в тази измама и не подозират, че графичното съдържание в сайтовете им е с неуредени авторски права. Нямам каквото и да е желание, а и право, да търся каквото и да е финансово обезщетение от собствениците на сайтовете. Но също така нямам желание трудът ми да носи активи на някого, след като по никакъв начин не съм го предоставял безвъзмездно на никого. Казано с други думи - искам да бъде свалено цялото цялото графично съдържание, изработено от мен(било то под формата на img тагове или част от css-a).

Как мога да постъпя в тази ситуация за да защитя труда си? Дължимата сума съм я отписал вече, така че по-важното е да спра неправомерното използване на труда ми.


Поздрави,
Юлиян
 
Последно редактирано:
За: Бях измамен. Как да постъпя?

За: Бях измамен. Как да постъпя?

Е*аси! Направо не е за вярване, че все още има такива активни членове. Добре би било да чуем и другата гледна точка, но съм склонен да вярвам на Юлиян, защото съм работил с него по доста проекти и знам, че е коректен, както и аз съм бил с плащането.
 
За: Бях измамен. Как да постъпя?

За: Бях измамен. Как да постъпя?

Пиши му че вече няма да чакаш и че ако не ти плати дължимото до еди коя си дата ще си търсиш правата в съда. Също вметни, че си се консултирал с адвокат. Обикновено това е достатъчно да накара повечето хора да се размърдат малко.
Някой хора не че точно целят да измамят някой, ами просто действат така че да влачат всички колкото се може повече и повече докато наистина не се наложи да платят на някой.
 
Последно редактирано:
За: Бях измамен. Как да постъпя?

За: Бях измамен. Как да постъпя?

Писал съм му много пъти, като последно преди няколко дни го помолих да потвърди със сигурност, това което обещава - оказа се поредната лъжа. Думата му вече няма никаква стойност - последните месеци минаха в празни обещания и празни очаквания.
 
За: Бях измамен. Как да постъпя?

За: Бях измамен. Как да постъпя?

Моля, темата да бъде заключена. Към този момент е невалидна.
 
Статус
Not open for further replies.

Горе