Re: Има ли смисъл от SEO в България
Смисъл има! Но защо сравнявате СЕО в гугъл с рекламните кампании на мобилните оператори?! Те са на съвсем друго ниво. Ако най-добрият оптимизатор тук успява да докара 200-500-1000 уникални посетителя дневно на определена фирма (мисля си над 500-1000 е почти невъзможно поради общия брой търсения за ключова дума - 95% от случаите) то тези мобилни оператори рекламират в някоя национална медия - колко е аудиторията, макар и не таргетирана? Милиони?! Цените за 30 сек. клип са от порядъка на 3-5к. Мисля, че няма сравнение. Все едно да сравняваме СЕО в гугъл с реклама в брошурите на местната пицария.
Съвсем различни нива.
Не на последно място - колко от тези компании, които имат подобен рекламен бюджет - да кажем милион или пет годишно - са български? Ами аз поне не знам нито една.
Отиваме на следващата група - това не са тези бизнес мастодонти, а фирмите , които са предимно български и се борят на пазара заедно с мастодонтите, заедно със сивата икономика, заедно с всички останали. Там са 90% от фирмите, които имат СЕО или разчитат на такава услуга. И вече конкретно за тях - смисъл от СЕО има! Дава ти възможност, да се представиш пред потенциалните клиенти, да те намерят. От там нататък си ти - какво предлагаш, на каква цена, с какво качество и тн. Ако си добър в бизнеса , скоро няма да имаш нужда от СЕО, защото хората сами ще идват отново и отново и самите те ще ти разпространяват доброто име, а това със сигурност е много важно.
Някой спомена за Метро и тн. Е, аз по-големи боклуци от стоките в хипермаркетите не съм виждал. Как очаквате, търговец борещ се за най-ниска цена, да ви предложи най-качествен продукт?