SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

Онлайн магазин за европейския пазар - Какво трябва да знаем?

inappropriate

New member
Здравейте предприемачи,

Занимавам се от известно време с внос и търговия на мъжки и дамски чанти. Бизнесът ми е съсредоточен само в България, но имам амбиции да бъде развит и отвъд границите на нашата родина. Имам планове да стартирам онлайн магазин, като таргетирания пазар ще бъде европейска държава (не съм решил твърдо в коя държава ще продавам, тъй като все още проучвам пазара), а стоката ще се изпраща от България. Тъй като нямам опит с подобна инициатива, бих искал да ви задам няколко въпроса, които доста ще улеснят пътя ми към успешното начинание.

1. Плащането в сайта ще става по по електронен път с някаква разплащателна система. Стоката се изпраща от България. Всичко това означава ли, че дейността се извършва в България и осчетоводяването на приходите става тук и по нашето законодателство?
2. Какви изисквания трябва да покрива сайта за да мога да продавам безпроблемно във Великобритания, например? Достатъчно ли е само да бъде преведен на английски език?
3. Какви разплащателни системи бихте ми препоръчали да интегрирам в сайта си? Ще се радвам по запознатите с тази материя да ми разяснят накратко и какви са таксите и условията за ползването на подобна услуга.
4. Има ли още нещо, което съм изпуснал, но задължително трябва да знам, за да стартирам това мое начинание?

Благодаря на всички, които ще се разпишат в темата!
 
Имам известни наблюдения, но не претендирам да изчерпвам въпроса:
1. Можеш да си извършваш дейността с българската фирма и от българския адрес. Най-малкото продаваш в ЕС.
2. Достатъчно, бих казал. Колегите вещи в SEO-то ще кажат дали е по-добре да ползваш друг домейн (за съответната страна) или поне поддомейн.
3. Paypal задължително, moneybookers/Skrill, но доколкото помня искаха сериозен "неснижаем остатък по сметката".
4. Най-важното е да намериш подходящия партньор - куриер. Тези услуги са сравнително скъпи от България и ако продукта ти не превъзхожда тези, които се предлагат от локалните търговци, си в много неконкурентна позиция. Български пощи за сега имат най-ниски цени, но скоростта на доставка не винаги е задоволителна. За Румъния и Гърция има и други оферти от към по-изгодни куриерски услуги.
 
Моите въпроси са във връзка със легалната рамка на един магазин. Популяризацията и рекламата я оставете настрана.
 

Горе