SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

Проблем с класиране по ключова дума

youth_boy

Banned
Искам да попитам следното:

Имам сайт, който се класира на 5 място по основната ключова дума, да речем гуменки, като същия дълго време се класираше добре и по български гуменки (това са примерни ключови думи). Да ама след около 6-7 месеца и разнообразяване на линковия профил, писане във вътрешния блог на сайта и прочие изведнъж той спря да се класира в SERP по думата български гуменки. Това, което е останало от класацията по български гуменки е категория от блога на сайта gumenki.bg/category/bulgarski gumenki/ например.

Продължавам да стоя на пето място по основната ключова дума гуменки, но не знам защо се получава така с второстепенната дума. Та въпроса ми това някакъв вид наказание ли, Панда ли, Пингвин ли имате ли представа. Искам да класирам домейна си отново по български гуменки, а не категория от блога на сайта. Какво да сторя. Трих екзакт мач анкори в блога, където бяхме линквали подстраницата български гуменки мислех, че е от там. Още чакам ефекта, но не съм сигурен.

Ще се радвам да ме посъветвате нещо. В уебмастър тулс не пише да има наказание мина много време и не се връщам в класирането. Въпросът ми е ако е някое от префърцунените наказания на Гугъл не е ли логично, да не се класирам и по основната ми ключова дума, въобще да ме няма в SERP.

Ще очаквам отговора с нетърпение, благодаря предварително.
 
Напоследък наблюдавам подобни казуси на много хора които цял живот оптимизират по ключови думи. Вместо да се чудиш какво става, наблегни на това да оптимизираш сайта като марка (бранд). Така класирането ти няма да зависи само от 1 или 2 ключови думи.

Много неща в СЕО-то се промениха през последните месеци. Причина за това което наблюдаваш, може да са множество фактори и в никакъв случай, това не означава, че става дума за наказание.

Гради бранд, не оптимизирай само по кл. думи !
 
Прекалено много се вманиачавате по класирането за една конкретна дума/фраза. От години печелят хората, които се насочват към дадена Тема и я покриват максимално добре като първо мисля за хората и бранда си, а след това дали, как и къде ще ги класира Google.

В конкретния казус тук вероятно се е получило следното:

- Информацията в блога е много по-релевантна и по-полезна от тази в продуктовата категория на сайта.
- Google обича да показва качествени резултати
- Има алгоритъм, който не показва резултати от един и същ домейн на първа страница повече от един път - реално, вие имате поне 2 страници, които са добри за първите места, но само една от тях може да бъде там - в случая явно е по-качествената :)

На теория (не съм запознат с казуса и детайлите около него) бих пробвал с 301 редиректн на категорията от блога към другата страница.
 

Горе