SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

СЕО и уникалност на публикациите

NeZiRuS

New member
Здравейте колеги.

Искам да ви запозная с едно мое наблюдение и да ви попатам за вашето мнение по този въпрос.

Казусът е следния: Потвърден пред Г+ автор има публикации в даден сайт. Въпросните публикации са пуснати през 2010 година и са индексирани от Google още тогава. Към днешна дата взимаме същите статии и ги публикуваме 1 към 1 в съвсем друг сайт, без потвърдено авторство - буквално copy/paste. Google без абсолютно никакъв проблем ги индексира в новия сайт, та дори на моменти вади резултатът в търсачката пред първоизточника :)

Много от вас сега биха казали (изчакай той гугъл ще се усети и ще си изчисти резултатите) - да ама не :) 2-3 месеца нарочно го следа и няма никакъв проблем :)

Та кой говореше за панди, пингвини ? :) Как може някой да краде 1 към 1 статии и то индексирани от преди 3 години с потвърдено авторство и проблема да е точно никакъв ?
 
За: СЕО и уникалност на публикациите

За: СЕО и уникалност на публикациите

Това с Google+ авторството е най-голямата конспиративна теория в SEO през последните 1-2 години. Няма нищо казано от Google официално, че авторството влияе, въпреки това последните SEO статии акцентират основно върху авторството. Само теории, теории, теории (жаби, жаби, жаби)

Другото, което ми е струва глупаво е теорията, че ако си сложиш авторство, Google ще знаят това съдържание на кого е.

Google дава огромна преднина на авторитетните сайтове и дори да предположим, че авторството влияе, дори даден автор да си е сложил авторство, нищо не пречи по-авторитетен автор да копира (да го кажем направо - открадне) съдържанието ни и Google да класира него.

Същото е все едно да сравнявате някой обикновен блог със сайт от ранга на WallStreet Journal :)

При авторите е същото. Профил имащ 200-300 последователи срещу профил с 1 000 000+ последователи.

Google класира авторитетите и по-опитните SEO-то го знаят. За тях панди и пингвини няма.

Ето и един мой ироничен възглед относно авторството: Авторство в Google: възможно ли е по-добро класиране? | SEO Jedi
 
За: СЕО и уникалност на публикациите

За: СЕО и уникалност на публикациите

Точно както каза w1ck3dgam3, това авторство големи теории се развиват за него, ама това са си само теории и може би най-много БЪДЕЩИ планове на Гугъл. В момента авторството единствено ти дава снимка в SERP-а и нищо друго. Така че стига с това магическо авторство вече :).

Същото е и с датата на публикуване. Това не може да е фактор, защото може първо да се открие при крадеца ако там се случи бота да посети първо. Така че не става за фактор при дублиране.

Просто Гугъл преценява кое копие е по-добро по някакъв начин и класира него. Обикновено е оригинала, но не винаги. За това има заявка за премахване от Гугъл, ако някой крадец те мине, да го докладваш. Пандата тя се бори с това, но не е перфектна все още.
 
Re: СЕО и уникалност на публикациите

w1ck3dgam3, Scooby именно защото съм съгласен с вас пуснах темата. Направих го не защото отговора не ми е ясен, ами заради това в което някой се опитват да ме убедят. В предната тема кяото пуснах Ето как СЕО правилата не важат за всички довода с авторството беше много силен :) Едва ли не ме изкараха мен, че съм в заблуда и грешките са само в моя сайт :)

На всичкото отгоре има и авторство, което липсва при конкуренцията им ...

Не че се заяждам.... просто понякога отговорите са супер двустранни (за едно и също нещо в единя случай си прав, в другия не си) и в крайна сметка все повече се убеждавам, че всички просто налучкват :)
 
За: Re: СЕО и уникалност на публикациите

За: Re: СЕО и уникалност на публикациите

:D Имаше някаква обширна статия със статистика как на един му паднала много посещаемостта откак гугъл му сложил снимка в серп-а :D Човекът се беше обидил чак толкова ли е грозен :party:
 
За: СЕО и уникалност на публикациите

За: СЕО и уникалност на публикациите

Nezirius : не съм сигурен дали авторството не се брои ad hinc, но доколкото си спомням през 2010 още нямаше авторство. Не знам дали се опитваш да докажеш, че твоя сайт е по-добър от този на Btv или че ти си по-известен капацитет/експерт/автор в нишата от Алена.

Тъй като не си дал търсения и адреси, остава да гадаем само за причината, но тя може да е дори наказан сайт или фреш индекс.
 
За: СЕО и уникалност на публикациите

За: СЕО и уникалност на публикациите

Точно за това е DMCA. Всеки има правото да те копира, докато не си потърсиш правата в съда. А ако експеримента го правиш в България или този от когото си копирал, не му пука може още дълго време да се позиционираш пред него.

Мен така преди 100 години един пич ми написа - Здравей, радвам се, че си копирал информация, която събирах с години, само ще те помоля да сложиш едно линкче до моя материал и всичко е ок :)

Колкото до Гугъл, те се дънят на всяка крачка, защото Q/A тиймът сме ние :) Програмистите един сайт правят и се леят бъг след бъг, а ти постоянно се сърдиш на една от най-големите алгоримтични структури .. :)

Я копирай ей така за тест-а, някой актуален американски сайт (топ 10) за рецепти/диети/фитнес съвети и гледай шоу :)
 
Re: СЕО и уникалност на публикациите

Въпроса е за Google, а не за това кой какво и кога е правил. Хубаво, авторството не те класира непременно като първоизточник, а и честно казано не би трябвало да го прави. Но това да има в индекса резултат от няколко години, някой да го изкопира 1:1 и да се появи пред теб в класирането е меко казано тъпо, неморално, неетично и т.н. За какво само ни надуват главите с тези Панди, като не може да се хване толкова елементарно нарушение като това?

Няма значение дали сайта е на Алена, Галена или на когото и да било. Факт е, че има копирано съдържание, факт е и че Пандата би трябвало да го пореже.

Защо не го е порязала? Защото алгоритмите се създават, за да подкрепят големите. Както в живота, така и в SEO, колкото си по-голям и по-яки връзки имаш, толкова по-лесно успяваш. За съжаление. А за нас остава просто да манипулираме търсачките.

П.С.: Сайт на 2 месеца, безплатна тема, Wordpress, 100% копирано съдържание през RSS - 300 уникални дневно. Без един линк, без on-page seo. 100% трафик от търсачки. Нормално ли е?

Сайта е мой, статистиката е реална.
 
Re: За: СЕО и уникалност на публикациите

Re: За: СЕО и уникалност на публикациите

Оги и как точно Google разбра кой е по-голям авторитет ? Как точно Google прецени, че тя знае по-добре от мен какво прави ? Пълни глупости. А това, че през 2010 е нямало авторство, не означава, че в момента в който то се появи, G+ не ми е определил тези материали като авторски, макар и да са със задна дата.

От всичко написано ми става ясно само едно. Когато се бориш срещу по-голям сайт, когато по-посещаван сайт от твоя краде от теб, дори и да си прав пак бъркаш, това е. Който каквото и да ми обяснява, няма как да ме убедите, че това пак е ОК и пак аз бъркам. Някой краде материали индексирани преди 3 години и пак аз не съм прав ? Да бе добре.... И какъв е извода ? Правилата просто не са еднакви за всички.

Я копирай ей така за тест-а, някой актуален американски сайт (топ 10) за рецепти/диети/фитнес съвети и гледай шоу :)

Именно ей това е истината. В този случай няма как да стане. Тествал съм нарочно с мои сайтове и нито дума от откраднатия текст не се класира. За България обаче това все още е изключение. Който от където и да копира няма абсолютно никакъв проблем.

Ако правилата биха били еднакви за всички - логично за мен е когато един краде от друг, Google да го вижда, без значение кой какъв авторитет е, колко голям и посещаем е сайта му какъв е бранда му и т.н ...

Извода за мен какъв е: Ако аз копирам от BTV съм в грешка и си поемам последствията, но ако те копират от мен НЯМА ПРОБЛЕМ - Те са големи и авторитетни :)

P.S В случая бтв са само пример, не те крадат от мен, друг голям сайт го прави, но логиката е същата.
 
Последно редактирано:
За: СЕО и уникалност на публикациите

За: СЕО и уникалност на публикациите

Първо - престанете да мислите за Organic трафик като вашия единствен канал за посещения. Докато продължавате да го правите, сайтовете с по-разнообразни източници на трафик и наложили се брандове (вкл. офлайн) ще продължават да ви мачкат. Изводът - докато сте зависими над 60-70% от Google, нямате дългосрочно бъдеще. Замислете се защо български онлайн брандове като Грабо и Продавалник доста бързо успяха да смажат конкуренцията си онлайн?

Второ - всеки има правото да копира каквото си поиска. Ако това са материали със защитени права, първоизточникът има пълното право да си търси правата съдебно. Google пък си имат DMCA инструмент точно за такива случаи.

Когато си голям и известен, винаги по-малките ще те копират.

Трето - на който не му харесва как работи Google - или не се занимавайте с тая търсачка, или си купете достатъчно голям брой техни акции и си налагайте вашите разбирания. Стига се оплаквахте от нещо, над което нямате контрол. Или приемте факта, че трябва играете по свирката на Големия, да приемате недостатъците му, престанете да мрънкате и да мислите как се развивате и извън Г, или просто не се занимайте с Г.
 
За: Re: За: СЕО и уникалност на публикациите

За: Re: За: СЕО и уникалност на публикациите

Оги и как точно Google разбра кой е по-голям авторитет ? Как точно Google прецени, че тя знае по-добре от мен какво прави ? Пълни глупости.

Ами напиши Алена в Гугъл и ще разбереш :). Виж и подсказките и сродните търсения. Има я и в уикипедия, а ако се постараят малко може и в графа да я вкарат.

Напиши и името на своя автор и виж какво и колко излиза за него.

Има ли релационни търсения и т.н.

Опитвам се да дам логична гледна точка и не твърдя, че съм прав.

Останалото го обсъдихме във фейса :)
 
За: СЕО и уникалност на публикациите

За: СЕО и уникалност на публикациите

Трето - на който не му харесва как работи Google - или не се занимавайте с тая търсачка, или си купете достатъчно голям брой техни акции и си налагайте вашите разбирания.
Е те това няма как да стане :D Не харесваш правителството, ама си плащаш данъците нали? Докато Гугъл е най-мощния източник на трафик, независимо колко му харесваме алгоритмите, ще се стремим да се съобразяваме с изискванията му. Ето от Бинг потребителите стоят при мен 2 пъти повече време от колкото от Гугъл и какво от това, след като Бинг ми праща по-малко от 10%, хайде с Яху 20%. Огромната маса идва от Гугъл и ако трябва да играя по свирката на някой то това ще е той. Но в националният ни манталитет е поне публично да не признаваме авторитети. Не казвам, че @NeZiRuS греши. Доста добре разбирам гледната му точка, но... големият си е голям. Това е като механизъм със зъбни колелца. Когато голямото колело направи един оборот, малките са принудени да направят 100 оборота независимо колко им харесва.
 
Re: СЕО и уникалност на публикациите

Така е, но има 1 много голямо "НО" в цялата тази картинка. Именно това голямо "НО" ме притеснява. Баш ме брига, че някой краде, но се замислете над следната ситуация:

Именно защото нещата "малки спрямо големи" са такива, какво ще се случи при следната ситуация. Дадения голям сайт ти краде цялото съдържание безнаказано, в един хубав момент минава поредния ъпдейт и накрая се оказва, че ти си крадеца и Google те отнася теб. :) И после какво стана - крадеца вика дръжте крадеца. Именно за това казвам, че нещата не седят на равно за всички.

Пишеш ти авторски материали по цял ден за да спазваш всички правила - минава "Пешо" прави copy/paste защото неговия сайт е по-голям и той знае, че това няма да му се отрази, след "Пешо" минава и Пандата и хоп - к`во стана, че не вечерахме :)
 
За: Re: СЕО и уникалност на публикациите

За: Re: СЕО и уникалност на публикациите

Скоро имаше една хубава статия на Duane Forrester с нейни размисли върху онлайн маркетинга, с която в голяма степен съм съгласен (нищо, че е работи за безинтересния Bing :) ) The Future of Business Online Comes From Our Past - Webmaster Blog
 
Re: СЕО и уникалност на публикациите

Ще ми позволите ли да споделя още едно мое наблюдение за уникалността на статиите, на което направих свидетел и Андрей Димитров.

Индексирана статия, публикувана преди 2 седмици. На същата тема като моята статия има поне още 10. Моята статия е на първа позиция в Google. Нарочно пускам RSS в блогосферата на Dnevnik.bg - сайт с PR 8. Промених датата на статията, за да я дръпне RSS-а на Dnevnik.bg. 2 минути по-късно Google индексира Дневник и деиндексира абсолютно всички останали статии на тази тема от топ 10 :)

Та питам се аз къде е логиката? :) Аз съм първоизточник на тази информация. Публикацията е нова и 100% уникална, защо Google не ме защити по някакъв начин ? Та на всичкото отгоре става дума и за RSS с линк към мен :)

Извода какъв е за мен. Dnevnik.bg е много, много, много по-авторитетен сайт от моя и останалите индексирани по тази тема в топ 10. Следователно Google автоматично прие, че тяхната статия е много по-качествена от нашите и направо ни деиндексира :)

Панда, авторство, уникалност на съдържанието - пълни глупости :) Ако ще да се съдирате от уникално съдържание, гепи ли ви го някой голям - яли сте риба, а най-лошото е, че един ден като наистина ъпдейта заработи за българската търсачка с пълна сила, ние ще се окажем крадците и ние ще отнесем наказанието.

И да съгласен съм, че по-авторитетните сайтове са с предимство, но това не означава, че "малките" трябва да обират всички негативи. За жалост обикновените хора нямаме ресурсите да сме толкова "големи". Когато Google, почне да защитава и малките сайтове с тяхното съдържание, ще се съглася, че правилата са еднакви за всички. "Моята статия" си е моя и няма логика, когато по-голям сайт я вземе, авторитета да се трупа в негова полза.
 
За: СЕО и уникалност на публикациите

За: СЕО и уникалност на публикациите

Определено ако си голям сайт и разбираш от SEO можеш да правиш каквото си поискаш. Вижте Svejo.net например. Стана авторитетен благодарение на бутона си, който му дава връзки от всеки сайт, който го е поставил.

Преди имаше възможност потребителя да си напише свои собствени заглавие и описание на новината.

Сега като добавиш URL директно те копира 1 към 1 и нямаш възожност за избор. Изсмуква ти целия текст.

На всичкото отгоре вече са направили сайта с някакво малоумно вътрешно линкване. Почти всяка дума е линк. Но не както уикипедиа линка да те води към конкретна страница, а директно линква тагове.

И съм сигурен, че този сайт няма да си го отнесе. Просто няма панди за големите. Ако пък не разбираш много от SEO и си мислиш, че добавянето в svejo.net ще ти е плюс, това ще е най-голямата вреда, която можеш да си нанесеш, особено на нов сайт.

То вече да те е страх някой да те агрегира, дори и да връща реални линкове.
 
Re: СЕО и уникалност на публикациите

Андрей : тук Васко е обяснил драмата със svejo.net Добро класиране с неуникално съдържание

NeZiRuS : Trust + fresh резултати :)

btw има неофициална информация, че Google е почти готов с решение на пробема за авторството и първоизточника. Само да видим кога ще го вкарат в алгоритъма :)
 
Последно редактирано:
Re: СЕО и уникалност на публикациите

btw има неофициална информация, че Google е почти готов с решение на пробема за авторството и първоизточника. Само да видим кога ще го вкарат в алгоритъма :)

Звучи доста добре. Времето ще си покаже :)
 
Re: СЕО и уникалност на публикациите

Fresh индекса и краденето на съдържание не бива да се смесват. Както, Огнян каза, има слухове за решение на проблема с първоизточника, но доколкото аз разбирам, пак големите и авторитетни ще се ползват с предимство. За съжаление ако си малък блогър, трудно имаш шансове.
 

Горе