SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

Споделен хостинг със собствени DNS ?

cloxy

Super Moderator
Екип
Въпросът ми е, възможно ли е при споделен хостинг да се слагат собстени DNS–и на домейна, примерно ns1.brand.com и ns2.brand.com ?

Проблемът е в това, че много често хоствам клиентски сайтове на мои споделени хостинг акаунти, защото са малки и леки, а и самите клиенти трудно се оправят с подновяването и поддръжката на акаунтите. Разбира се когато имам възможност, пращам клиентът при някоя родна хостинг компания за собствен акаунт.

Но аз често си сменям акаунтите и когато дойде време даден акаунт да бъде прместен, трябва да карам от клиентска страна да си сменят DNS-ите на домейна с новите такива, което за клиента е нещо много трудно и искам да го избегна.

Въпросът ми е може ли на мой домейн да си направя DNS-и , примерно ns1.domain.com и ns2.domain.com да сочат към конкретни такива на дадена хостинг компания? ns3 и ns4 към друга и на клиентите да им давам моите DNS-и с цел когато се наложи смяна, да имам контрол и да не занимавам клиентът?
 
може може ... можеш да го пробваш много лесно. регни си нс1 и нс2 към някой домейн да сочат към ип-тата на нс на хостинга през регистратора на домейни и после ги сложи на тестов домейн :)
при мен са така на гатора всички риселърски акаунти
 
Как точно да сочат, с A записи ли? С A запис ще трябва и собствен IP, за да не си го смени доставчика и да се счупи връзката.

Чудя се дали ще стане със CNAME запис направо към DNS-ите на хостинга?
 
Последно редактирано:
там за съжаление е друг начина. А записа е задължителен, но не той върши работата. има специална регистрация на NS-и през регистратора на домейна при което се пишат и IP-та
за .bg домейните е малко по-странно но пак трябва да знаеш и ползваш IP
и да, ако доставчика смени IP-то работата се ос***. освен ако не те известят предварително и си ги смениш и ти
гатора наскоро сменяха IP-та и дадоха 2 седмици предизвестие и нещата бачкаха и 2 седмици след срока. всичко е според зависи от доставчика
 
сравнително от скоро сериозните хостинги имат опция за създаване на собствен DNS (суперхостинг: DNS hosting в редакция на домейн, icn: Child Name сървър предполагам има същия ефект), но не съм пробвал ако клиент пренасочи към твоя DNS дали можеш да му правиш записи... на теория не би трябвало да е проблем.

Алтернативи:
https://www.cloudns.net/ (сега го намерих, нямам опит)

Собствен VPS:
плюсовете са огромни, особено ако не се правят обикновени сайтове
има евтини от по 8лв на месец в бг
минус е че при тази цена ъптайма не е 99%
 
Сещам се за 2 вариант към момента.
Първия е аналогичен на @flasher. Проблема е когато различните потребителите на на сървъри с различни днс зони защото: А. Ще трябва да поддържаш доста Child Name servers; B. Ако искаш да правиш рокади между домейните на дадените хостинги, това ще е проблем.
Ето как да постигнеш този вариант:
1. създаваш Child names serevers на твой домейн, които да сочат към аналогични IP адреси на хостинга, който използваш.
Пример:
Ако хостинга ти има DNS-и
ns100.hostingcompanydns.com с IP 192.168.1.100
ns101.hostingcompanydns.com с IP 192.162.1.101


Създаваш child names servers
ns1.yourdomain.com към IP 192.168.1.100
ns2.yourdomain.com към IP 192.168.1.101


2. Задаваш горните DNS зони (ns1.yourdomain.com, ns1.yourdomain.com) към домейна на клиента ти.
2.1 След това редактираш зоната на домейна на клиента, като добавяш 2 NS записа. Ако ползваш cPanel това може да стане от Advanced DNS zone editor.
* Може и да не изпълниш точка 2.1 , но е препоръчително.

Това не е най-професионалния вариант, но е работещ.


Втория вариант е използването на remote dns или anycast dns. Той е по-гъвкав според мен.
Може да се абонираш за безплатен DNS хостинг. cloudns.net е такъв вариант. Има и други безплатни такива в Интернет.
Как работят:
Предоставят ти техни DNS записи или такива към твой домейн (обикновено срещу допълнителна такса), след което може да управляваш всички записи към домейните който добавиш.
Ако на твой клиент си дал 2 или 4 Name servers винаги може да го насочваш по A,MX,CNAME към определена хостинг услуга, като по този начин клиента ти няма нужда да променя Name servers всеки път, когато го местиш на друга услуга или компания.
Винаги може да създадеш един Wildcard запис за да работят и под домейните.
*.clientdomains.com IN A 1.2.3.4
 
Васе, а тези DNS-и къде ще ги хостваш? На отделен VPS само за тази цел ли?
 
Благодаря много за подробната информация. Втория вариант ми изглежда най-лесен и подходящ в случая, а не се бях сетил за него. Само трябва да си избера стабилен DNS хостинг. Аз имам опит с безплатния такъв на Namecheap, но и ClouDNS изглеждат интересни.

Благодаря още веднъж !
 
в хостинга на някой домейн нямаш възможност да управляваш DNS зоните - т.е. нямаш контрол над bind . Иначе ако трябва да е нарпавено качествено ти трябват 2 VPS в два различни доставчика, в два различни колокационни центъра, на които да има инсталиран или Power Admin или поне cPanel - DNS only версията.
 
Направих нещо много леймърско, което проработи. Сега вие ще кажете, дали има някакви проблеми да остане така.

1. Създадох два CNAME записа, съответно:

ns1.mydomain.com
ns2.mydomain.com

сочещи към DNS-ите на хостинг компания, в която имам акаунт без собствено IP:

ns1.hostcompany.com
ns2.hostcompany.com

И на тестов домейн сложих експериментално записите от моя домейн ns1.mydomain.com и ns2.mydomain.com, добавих домейна като addon и всичко тръгна сякаш съм сложил оригиналните записи на хостинг компанията.

Тоест накрая имаме следните записи:

Код:
Name / Type / Value
-----------------------------------------------------------------------------
ns1.mydomain.com. CNAME ns1.hostcompany.com.
ns2.mydomain.com. CNAME ns1.hostcompany.com.

И отново въпросът, това устойчиво ли е?

Edit: Не съм 100% сигурен още, че работи, защото още чакам да се обновят DNS-ите, но на някои места по света сайтът си върви.
 
Последно редактирано:
Това е божа работа. Според мен не е устойчиво решение , но все пак тествай го известно време. Трябва някой Админ да се произнесе дали няма да се получи някакъв DNS leak
 
Прати ми един такъв домейн на лично да го погледна с dig
 
Не се занимавайте с глупости - просто тури един Route53 и си готов. В момента подкарвам през него http://peter.nikolow.me/ и определено си заслужава. Ще си местя всичко нагоре - за клиенти от света БеГе ДНС-ите се мъкнат като каруци. Пада по един ресолв от МИНИМУМ 0.5 секунди, средно 1 секунда до максумума 2 секунди което е неприемливо.

И тъжната новина - $0.5 на месец за зона и $0.25 за един милион рекуеста.
 

Горе