SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

Съвети за ъпдейт на РНР

diabolic.bg

The Old Wastelander
Използвам сървър ХАМРР с PHP 5.2.10 в момента. Нямам проблеми със сигурността или нещо друго опасно, но донякъде тази версия не е стабилна в продължителна работа и създава периодични проблеми. Освен това има няколко библиотечни файла (php_dbx.dll, php_filepro.dll, php_pdf.dll), които явно не са в ред още от оригиналния пакет, защото при всеки рестарт на сървъра не се зареждат и получавам запис в лога със съобщение - The specified procedure could not be found.

По тази причина искам да ъпдейтвам. Свалих де що нови версии има - PHP 5.2.17 - 5.4 (5.4.19) заедно с нужните акселератори. Четох ръководства за инсталация до припадък, но ръчния ъпдейт нещо ми се вижда много сложен (има и дебъгващ пакет, за който не намерих как се добавя) и затова реших да ползвам инсталатор. Намерих за версиите до PHP 5.3 (5.3.27), но има неща, които не са ми ясни и затова моля за помощ:

1. Каква версия е по-добре да ползвам - VC9 x86 Non Thread Safe или VC9 x86 Thread Safe. Доколкото се ориентирах при четенето, за Апачи, което е в основата на ХАМРР, се препоръчва VC9 x86 Thread Safe, но искам все пак да съм сигурен преди да започна.

2. В инструкцията (извинявам се, че цитатът е на руски, но ми е по-лесен от английския и затова така четох) пише следното:
Обновление PHP с помощью установщика

Для обновления запустите установщик в графическом или консольном режиме. Установщик прочитает текущие настройки установки, удалит старую установку и переустановит PHP с теми же опциями, которые использовались ранее. Рекомендуется использовать этот метод обновления вместо ручной замены файлов в директории установки.
Това звучи прекрасно, но не знам дали е наистина така и как се включва графичен режим.

3. Пак в тази инструкция пише:
Во-первых, установите выбранный вами HTTP (веб) сервер на вашу систему и убедитесь в том что он работает. Затем используйте один из типов установки.
Предишния цитат е един от типовете инсталация.

Трябва ли да разбирам, че инсталацията се прави при работещ сървър, защото на мен нещо ми звучи невероятно?

Надявам се да се намерят хора с опит в тази насока и ще бъда признателен за всеки съвет.
 
За: Съвети за ъпдейт на РНР

За: Съвети за ъпдейт на РНР

Разликата идва от това дали използва дефолтна настройка или FastCGI при изпълнението на скриптовете. Thread Safe = Apache module т.е. настройка на Apache по подразбиране. Non thread safe = FastCGI - ако при първоначалната инсталация си посочил FastCGI значи ти трябва non thread safe. Също не е проблем ако си ползвал инсталация като module сега да инсталираш fastcgi - т.е. non tread safe. Но все пак при Windows всичко, което пише на теория може да се осере.
 
За: Съвети за ъпдейт на РНР

За: Съвети за ъпдейт на РНР

Благодаря, s1yf0x! Горе долу така го разбрах и аз като четох а на руски, а на английски. Сървърът ми е пуснат с настройките по подразбиране, така че ще използвам thread safe, но предварително ще си направя един бекъп, за да ми е мирна главата, че от бозата всичко може да се очаква... :) Дано да е вярно това, че инсталаторът сам си снема и прехвърля настройките, че иначе ще се озоря. Предишния ъпдейт беше ръчен, но тогава нещата все още не бяха така усложнени и с 10 минути четене се справих. Сега ще трябва ред по ред да сравня двата .ини файла, за да прехвърля настройките ръчно. :(

Очаквам и други мнения. Всяка помощ е добре дошла.
 

Горе