Таргетирана ключова дума

barakuda28

New member
Здравейте,

Напълно начинаещ съм в SEO-то, но имам желание да се науча.
В момента разработвам сайт на вила, която се отдава под наем. Сайтът ще е малък - 9 страници. Ето и списък (с цел да се ориентирате във въпроса ми): Начало, За вилата, Удобства, Галерия, Забележителности, Отзиви, Цени, Резервация, Контакти

Това, което ме гложди, е как да си подбера ключовите думи.

Досега рових в Google Keyword Planner и като цяло няма голяма конкуренция в бранша (май).
Чел съм, че е най-добре дадена страница да се оптимизира само за един keyword phrase, като обяснението на това твърдение е, че в една страница ставало дума само за едно нещо (или поне така трябвало да бъде), а и една страница да се оптимизира за много ключови думи било екстремно трудно.

Проблемът е, че нямам грам идея как да си подбера ключовите думи. Не виждам как ще избера точно една. Разбирам да имам блог и във всеки пост да става дума за точно определено нещо, но в моя случай далеч не е така.

За Начало да кажем ще избера "къща за гости" - ок.
Но какво да правя например с Галерия? Не стига, че трябва да е само една фраза, ами и тази фраза трябва да е с високо търсене, което е абсурд според мен. Имам предвид, че никой не би потърсил "къща галерия" в търсачка.
А Удобства? Някой ще търси ли "къща с интернет" според вас?

Нещо като цяло концепцията ми е размазана и не знам как да подходя. Ще съм изключително благодарен ако можете да ми помогнете с насоки, които се отнасят специално за моя пример, за да мога да се ориентирам. Общи неща съм чел много, но стигне ли се до практика, нещо не ми се получава.

Тези ключови думи са малко архаизъм. Вкарай малко семантика във играта и локалс ако искаш да си актуален през тази и следващите години.

Сега ключовите думи няма да умрат скоро време, но хората търсят "къща за гости във Троян" (Елена, Трявна и т.н.) и гледат какво излиза. Целта ти е да се оптимизираш за тези резултати, защото къщата ти не е движима собственност и не може да се движи като на Тераните базата във StarCraft, а си има адрес и географска локация (виж по-горе семантиките). Междувременно може да излезеш във някоя директория тип "Жълти Страници", Google Maps и т.н. (виж по-горе локалс).

Галерията и интернет-а не са никак маловажни! Те играят голяма роля за вземането на решение "къде да почиваме" и наклоняват везните във една или друга посока. Разбира се никой не търси за "къща галерия", а се използват дългоопашати думи "къща за гости Тетевен галерия", "къща за гости Тетевен снимки" или "къща за гости във Тетевен със интернет" и т.н. Тук според мен не трябва да използваш Планьора ами директно си пишеш нещата във търсачките и гледаш какво излиза на първите 5 страници. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО използваш дългоопашати думи! Къщата за гости може да се намира във Синеморец, Видин, Мелник или Дуранкулак. Мен лично "къща за гости" не ме устройва, освен ако не опиша и географската локация.

Отделно - секцията "забележителности" я разкраси. Вкарай кои са по-близките 100 национални туристически обекта, други атракции, музеи, забележителности и т.н. Тук възможносттите са ти неограничени - снимки, видео, връзки към сайтовете им, работни времена и т.н. Във секцията "Контакти" сложи картата и описания как да се достигне до обекта по няколко начина (ако идвате от Пловдив, ако идвате от София и т.н.). Наблегни малко на социалните сигнали, направи ОТДЕЛНИ страници във G+, FBK, 4sq и т.н. Ако имаш малък бюджет си пусни и един AdWords по ключовите ти думи.

Постави се на мястото на клиент. Как клиента /Вие/ (чрез търсачката) ще/да си намери такава къща. Пробвайте/питайте и приятели. И ключовите думи сами ще се изяснят. Успех.

Благодаря за отговорите!

@mobilio, какво точно имаш предвид под "да вкарам семантика"?

Според вас кое ще е по-добре:
1) Да ползвам набор от изрази, които мисля, че ще се търсят, например "къща за гости троян" и да ги ползвам дословно в текста
2) Да видя какво се търси, но да ги разбия на по-малки изрази и да си правя комбинации между тях - например изразите ми са "къща за гости, вила за почивка, вила под наем, къща под наем" и да правя някакви комбинации с "троян, балкан, интернет", но в свободен текст, който звучи добре за потребителя.

На мен 1) ми звучи по-добре за оптимизацията, но по-зле за потребителите. Текстът ще изглежда неестествен. Докато 2) би било супер, но надали ще се класира добре.

Според вас има ли начин една страница да е оптимизирана добре и за "къща за гости" и за "вила за почивка" например? То като цяло е малко тъпо в една страница да наричам вилата по тези 2 начина, но на теория би ли било добре?

@barakuda28

Семантиката е бъдещето! Вкарване на семантика означава да я вкараш малко във твоя сайт и HTML. Ако ще ми задаваш въпрос тип "а какво е семантика?" то отговора можеш да научиш на 4 Април във Зала3 на SEO Конференция 2014 София лично от David Amerland. Последния е автор на ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО четиво за 2013/14 Google Semantic Search http://www.amazon.com/gp/product/0789751348. Общо взето това което по-горе ти обясних е описано като пример във онази книга.

Отговор 2 би бил по-добре, а защо е така е описано във онази семантична книга. От друга страна не се занимавай със глупости - няма да можеш да излезеш по 100 ключови думи със 9 страничен сайт. Бъди реалист...

А, за 100 ключови думи никой не говори. По 5-10 да излизам на първа страница (независимо като кой резултат) - ще си ударя гъ*а в тавана.

И от двата ти линка не ми стана ясно какво е семантично търсене, но мога да предположа, че говориш за schema.org/RDF. Да, смятам да ползвам schema.org.

Абе какво му мислиш толкова, напиши в заглавието на статията, ключовата дума с населеното място например "къща за гости Троян" постави ключовата дума в първия абзац веднъж и още два пъти в текста и си на първа страница на гугал. Ако искаш добави статия по темата в някоя директория за статии например тази в подписа, ефекта ще е добър. Имай превит обаче, че за да излезеш на първа страница в гугал не е необходимо само да сложиш правилните ключови думи в последно време поведенческия фактор, е много по-важен вече.
За да задържиш повече, време читателите на сайта си, сложи снимки и видео чрез ютуб или друг видео хостинг. Не са чак толкова много, къщите за гости в Троян, а хората който търсят обичат да сравняват, така че ако им задържиш вниманието печелиш.

Последно редактирано:

Back
Горе