SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

Трудността на ПиАра

strana

New member
Малко двояко заглавие на тема, но не ми хрумна по-близко до съществото на питането ми.

Отдавна се интересувам от онлайн-изданията на хартиените вестници и съответно си ги следя. На този пазар почти всичко е ясно, няма кой знае какви изненади или находки. Освен сайта на вестник "Труд" и неговия пейджранк равен на 7.

Знаем, че гугълският PR зависи преди всичко от линковата маса - външни и вътрешни. Елементарна проверка показва, че в случая тя е малка. Което си е нормално - повечето статии са платени, изданията на ВАЦ излязоха по-късно на онлайн-пазара в сравнение с другите национални всекидневници и не се цитират често. Което си личи и по посещаемостта - 7000 уникални дневно вече правят дори и новинарски сайтове, управлявани от по 1-2 човека, на тема "клюки" или "спорт" примерно.

Т.е, сайтът не е популярен, няма голяма линкова маса (нито външна, нито вътрешна), оптимизацията на взаимовръзките можете да я разгледате (аз поне не забелязах някакви великолепни изпълнения) и единственото, на което може да се дължи подобен PR са линкове от сайтове с PR7 нагоре. Аз обаче не открих достатъчен брой такива (поне според тази таблица).

След този малко по-продължителен увод въпросите ми са:
1. На какво се дължи този PR според вас?
2. Какъв е според вас делът на човешката намеса в алгоритъма при изчисляването на PR? (пр. защото хартиеното издание на вестника е едно от най-известните в България и вестникарският пиар да носи допълнителен бонус за гугълския PR).
 
Re: Трудността на ПиАра

1) може би трябва да погледнеш и тази таблица: http://siteexplorer.search.yahoo.com/search?p=http://trud.bg&bwm=i&bwmf=s&bwmo=&fr2=seo-rd-se

Има някои интересни линкове от западни издания като http://news.bbc.co.uk/
Ако статията в която се упоменава БГ изданието е била на първа страница, не е изненада trud.bg да има PR7

2) 0
 
Re: Трудността на ПиАра

Това с профилите на страните си е стандартна рубрика на ББС, няма как да е излизала на първа страница, т.е. си се брои PR6 в момента +/-1. А за Yahoo наистина се бях позамислил, но може само да гадаем колко алгоритъмът на Гугъл се съобразява с тях при положение, че не ги брои в собствената си търсачка.
 
Re: Трудността на ПиАра

но може само да гадаем колко алгоритъмът на Гугъл се съобразява с тях при положение, че не ги брои в собствената си търсачка.

Също няма как Гугъл да ти покаже повече от 10% от линковете към даден сайт.

М-у другото имам предвид статия а не профил на страните...
 
Re: Трудността на ПиАра

Е аз в Гугъл гледам само към първа страница на Труд в случая. Естествено, че ПР на първа се формира и от ПР на вътрешните, но в Труд вътрешните с тежест са много малко (заради абонамента вероятно).

В статията става въпрос за руския "Труд", а не за българския :) И линкът вдясно си е за руския.

В ББС, ако не се лъжа, имаше сериозен линк към Труд, когато имаше българска редакция (на български език). Но я затвориха преди 2-3 години, достатъчен срок да не се брои.
 
Re: Трудността на ПиАра

Е аз в Гугъл гледам само към първа страница на Труд в случая. Естествено, че ПР на първа се формира и от ПР на вътрешните, но в Труд вътрешните с тежест са много малко (заради абонамента вероятно).

В статията става въпрос за руския "Труд", а не за българския :) И линкът вдясно си е за руския.
хахха,
ти видя ли къде води линка??
 
Re: Трудността на ПиАра

HTML:
                                        <div class="arr">
                                                <a href="http://www.trud.bg/">
                                                        Trud (Russia)
                                                        
                                                </a>
                                        </div>

:D
И на ББС им викат сериозна медия...

Както и да е, едва ли подобни грешки са направили и други сайтове с висок ПР (в случая BBC не го броя за 9, тъй като няма как този линк да излезе на първа страница, както дори и в съответната рубрика (Europe) - BBC не слагат външни линкове в челата на рубриките, max 7 да е хванал при добро стечение на обстоятелствата. Вероятно има още високи от американското външно, ЦРУ и Американския в Благоевград и дотам.
 
Последно редактирано:

Горе