SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

Съвети за курсове/уроци

combatsambo

New member
Привет, приятели.

Минават си години, човек се учи, започва да разбира от различни области, но определено почти винаги си има нещо, което много иска, но така и не стига до него, било то заради време, било то заради възможност и т.н.

Е и при мен дойде този етап от живота, сигурно ще има и други такива, но за сега етапа е един.

Искам да се науча, професионално разбира се.

Какво?

Не знам точно, за това пиша тази тема. Искам да съм по на 'ти' с ИТ областта. Било то СЕО, било уеб дизайн, било то програмиране.

Нека да чуя вашето мнение кое е най-добре да се научи, тъй като моята област в която съм по-компетентен е доста по в различна насока. Ако си дадете мнението, ще се радвам и да ми кажете към кой ( човек, фирма ) да се обърна, съответно за курсове/уроци.

Благодаря предварително и се надявам тази тема да стане и една приятна дискусия, а не заяждане.
 
Re: Съвети за курсове/уроци

Това е доста странен въпрос и то не защото не знаем кое е полезно да се научи, а просто защото ти най-добре би трябвало да знаеш какво ти е интересно и ще ти е от полза.
Предполагам си чувал поговорката "На сила хубост не става", нещата тук са точно така, ако не ти е интересно и нямаш хъс да се учиш, просто няма да се получи, затова моето мнение е седни и се запознай с някой програмни езици, програми, ако става дума за графичен дизайн и сам разбери кое ти е интересно и приятно да учиш, тогава няма да има нужда ние да те посъветваме какво да учиш.

А относно какво се търси в ИТ сферата - ами общо казано всичко, стига да си добър в областта :) В момента най-много се тачат PHP, MySQL и разните Ajax. Не малко фирми търсят и графични дизайнери, уеб дизайнери, системни администратори и тем подобни, затова ти описах как можеш да намериш своят талант, а от там вече ако искаш намери хора които провеждат подобни курсове, но ако питаш мен, те са чиста загуба на време. Вярно хубаво е някой който разбира да ти ги обясни, но всичко останало се доразвива с практиката ( като шоферлъка :) ), а след като имаш интернет и практически можеш да намериш решение на всеки казус, не виждам смисъл да прибягваш до цялостен курс и да хвърляш маса пари.
 
Re: Съвети за курсове/уроци

Аз бих ти препоръчал само самообучение - което включва четене и практикуване, лесен начин няма.

Вярвам, че ако искаш нещо толкова много - то ще се случи. Липса на време и възможност - на мен ми звучи като оправдание.
 
Re: Съвети за курсове/уроци

Вироос, аз имам хъс и то много като става дума за ИТ сферата, просто не съм се пускал към нещо определено. За това и питам, по запознатите. Не искам да го правя с цел да работя за някой, а за да знам, че го мога. Странно, но факт.
 
Re: Съвети за курсове/уроци

Вироос, аз имам хъс и то много като става дума за ИТ сферата, просто не съм се пускал към нещо определено. За това и питам, по запознатите. Не искам да го правя с цел да работя за някой, а за да знам, че го мога. Странно, но факт.

Стесни кръга на това, което искаш да можеш, тоест реши какво искаш да правиш по-конкретно и тогава по-лесно някой може да ти предложи обучение/курсове и т.н.
Желанието ти е леко в стил: Искам да се занимавам със строителство!

Ама какво строителство?
- Архитект ли да станеш
- Инжинер ли
- Ел. инсталации
- Или просто зидар

Та за всяко нещо ще се намери кой да те научи, но първо трябва да знаеш какво точно искаш. А няма да намериш никой, който да те научи какво точно искаш.
 
Re: Съвети за курсове/уроци

Иво, благодаря, така малко мога да стесня вижданията ми за това какво искам.

-

Определено по-скоро със сайтове, направата им и разбира се изграждането им като професионален и добре работещ сайт. Тоест дизайнерство и програмиране.
 
Re: Съвети за курсове/уроци

Аз лично в началото повече исках да науча самия уеб дизайн и програмиране, като знания с които да правя сайтове. Сега въпреки че не ги знам и двете неща на високо ниво, започнах да се целя към по-важна информация от сорта на това как да изкарам пари чрез сайтовете си. А за дизайн и програмиране използвам предимно wordpress, но мога и сам да си пиша и правя нещата. Само дето отнема повече време.

Тоест извода е че ти препоръчвам дизайн и програмиране до едно ниво (първо html, после css, javascript, php, mysql), след това seo и после вече търси информация за това как да изкараш пари. Примерно афилиейт, продажба на линкове, търгуване с домейни и други.

Поне така ги виждам аз нещата. Не съм много на вътре де. Другите да кажат.

(А ако искаш да ставаш работник някъде, като дизайнер или програмист, си учи тези неща и забрави за seo и начините за изкарване на пари в интернет.)

Поздрави.
 
Последно редактирано:
Re: Съвети за курсове/уроци

Тука темата взе да се разводнява :) Всъщност Иво каза това, което се опитах да ти кажа още в началото, че просто трябва да конкретизираш нещата и идеята сама ще си дойде :)

Знам, че ще отворя голяма тема на спор, но все пак ще кажа моето мнение. Такова животно като уеб дизайнер и програмист няма :) Вярно може да назнайваш от двете по малко, но моето мнение, че ако искаш да постигнеш професионализъм, се занимавай само с едно от двете ( лично аз предпочитам програмирането ).

Ако си решил да хващаш този път, моят съвет е почни с HTML ( понеже е доста прост език, а и до голяма степен ще ти е нужен за да научиш другите и може да ти е само полезен ), CSS ( за да умееш да оформяш страниците си добре ) и завърши с PHP+MySQL, а в последствие, ако решиш, че искаш и още динамика, може да поучиш малко и Ajax.
 
Re: Съвети за курсове/уроци

В моя случай, професионализма се изразява не в това да си изкарвам пари от това, тоест не да работя за някой, да ми казват това и това така, а да речем че някой ден имам други мои собствени проект, да мога да разчитам на себе си, д азнам кое как се прави, а не просто да питам за всяко нещо по-разбиращи, в което няма нищо лошо разбира се, но писва, поне на мен. В рисуването каточели ме няма толкова, а определено щеше да е хубаво да ме има, ако искам да правя хубави дизайни, ( така си мисля? ).

За това може би в кодирането ще му е майката при мен..?
 
Re: Съвети за курсове/уроци

Вирус е много прав, от дизайнер трудно става програмист и обратното.
Да започнем с основното :)

1. Искаш да правиш собствен дизайн на сайтовете си?
а) Искаш да ползваш готова платформа (пр. Drupal, Joomla, WordPress). Първо трябва да научиш основите на HTML/CSS (курс 1). Тоест дефинирай нуждата си за курс по HTML/CSS.
След това разучи какъв е template engine на избраната от теб система (курс 2). Те са адски различни. На Drupal е изключително сложен и според мен изключително непрактичен, на WordPress е изключително опростен като изисква минимални познания по PHP, на Джумла не е много прост, но за сметка на това не изисква познания по PHP и дава доста повече възможности от WordPress.
б) Искаш да използваш собствена платформа. Тогава освен, че трябва да си наясно как да я напишеш (виж точка 2), трябва отново да минеш през първият курс по HTML/CSS
в) Освен това, за да правиш собствен дизайн, трябва да минеш и курс (курс 3) по Photoshop/Fireworks относно как точно се създава собственият дизайн, изображения, как се реже след това и как се кодира (свързано с курс 1 и 2).

2. Ако не искаш да ползваш готова система, то трябва да започенш курсове по PHP и MySQL (курс 4). Това си е чиста проба програмиране и ще ти отнеме доста време, защото не е лесно и просто. Можеш разбира се да избереш и други платформи като CGI, Perl, .Net/MSSQL, Postgree база данни и т.н.

3. Ако искаш да ползваш готова система, но да я разширяваш като функционалност, то със сигурност няма да се разминеш с PHP/MySQL. Въпросът е, че всяка система има собствен стил на кодиране, което може да бъде доста различно за всяка една от тях.

4. Ако искаш нещо много fancy - идва ред и на курс по JS и AJAX (курс 5)

Сам си прецени кои от тези курсове са ти необходими.

Заб. Авт. Изключително зле съм с Photoshop/Fireworks, познанията ми по HTML/CSS са много добри, а по PHP/MySQL са основно спрямо API (Application Programming Interface) на Joomla! и доста основни извън него. JS и AJAX мога само да модифицирам, ако се отнася до сравнително прости операции. Обикновенно обаче чета кода добре.
 
Re: Съвети за курсове/уроци

combatsambo, доколкото успях да разбера ти не търсиш професионално ниво. т.е. няма да използваш наученото, за да си вадиш директно с него парите. Не си тръгнал и да създаваш от нищото следващата супер търсачка, социална мрежа или мястото за срещите на всички онлайн потребители, а по-скоро целиш да имаш представа как работят нещата, за да можеш да усетиш когато те осени "добрата идея" :) Правилно ли съм разбрал!?

Ако това е целта ти, с курсове по всичко няма да стане. Най-добре се фокусирай в откриване на начините за вадене на пари от нета, в откриването на печеливши ниши и в развитие на идеи за монетизирането им. После, ако имаш средствата, става лесно да реализираш сайта/овете. За да развиеш такива умения ти стига само един/два курса, повече практика върху наученото в тези курсове и много четене и ровене. Курсове по HTML и CSS според мен са задължителни, ако не курсове, поне няколко месеца самостоятелно обучение и практика. Тези знания и умения ще ти помогнат да разбираш структурата на създаването на почти всеки сайт. Подплати знанията с пускането на сайтове изградени с готови скриптове изградени на PHP и платформи като WP, Друпал и Joomla. Така ще ти се наложи малко по-малко да се запознаеш и с другите неща, хостинг, панели за управление, бази данни, мейл настройки, хостинг настройки, SEO, логика на потребителя и начина му на задоволяване на онлайн потребности, дори в начина на мислене на програмисти и дизайнери :) ... в едно непрофесионално, но според мен достатъчно ниво.

Останалото е РОВЕНЕ в нета и ЧЕТЕНЕ, анализ на видяното и оценка на бизнес възможностите.

Няма как да се знае всичко, целта определя инструментариума. На мен преди години ми се наложи да правя точно такъв избор. Да се насоча към учене на програмиране и в крайна сметка да се науча и да знам как да направя един сайт ИЛИ да мога да откривам и оценявам ниши и идеи за сайтове, които да се монетизират. Избрах второто
 
Последно редактирано:
Re: Съвети за курсове/уроци

Иво, благодаря за отговора, на всички също.

Траки, да ти кажа честно ти най-близо до това което искам, описа нещата.

В такъв случай да попитам - как да се уча на второто, което ти си избрал.
 
Re: Съвети за курсове/уроци

Е това вече ми е трудно да го отговоря :) При мен нещата започнаха с HTML през 2001-ва, после почти прекъснаха за 5 години, Стартирах отново 2006-ма с магистратура по Маркетинг с насоченост "Интерактивни медии" след това CSS, скриптове, WP, Drupal, Joomla за момента я прескачам .. сега съм пред следващата крачка :) Подозирам че при всеки пътят е различен. Мисля, че водещото е желанието и постоянството.
 
Re: Съвети за курсове/уроци

Аз с WP мога да кажа, че имам опит от 4-5 години, в общи линии бих казал, че знам почти всичко, което ми е било нужно. Но определено ако трябва да пипам кода ( случвало ми се е ) няма да мога да се справя, ако трябва да правя нещо по-сложничко от това да речем да променя големината на шрифта, да го сменя или нещо подобно. Малки и не чак толкова значителни неща. Но пък да ти кажа, пускал съм няколко проекта, всички на уордпрес и да чукна на дърво, доволен съм че съм се справял, а че не съм изкарвал пари от тях, да така е. Точно тук идва момента, да се замисля дали не е най-добре и аз да реша второто, като теб.
 

Горе