SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

Някой ползвал ли е Bitrix Site Manager - CMS

Re: Някой ползвал ли е Bitrix Site Manager - CMS

Ползвам Bitrix Site Manager - CMS - според мен това е добър опит да се създаде "човешка" операционна система за сайтове. Напълно реално е да се създаде и управлява всякакъв по мащаб интернет проект без допълнително привличане на уеб програмисти.
Изпращам малко първоначална информация.
Битрикс е от типа изгодна цена на придобиване, ниска сума за поддръжка.
Лиценза се предлага с годишна поддръжка от страна на автора и възможност за управление на два сайта.
Количеството сайтове може да се увеличава.
Има удобен SEO модул, позволяващ работа без администраторски права.
Има модул Инфоблокове, което позволява удобна работа с различен вид данни.
Подробно е описан на
http://softkey.bg/catalog/program.php?ID=48656&progdesc=long
На модулен принцип е и може да се ползва за различен мащаб на проектите.

Има онлайн демо на системата на
http://demo.bitrixsoft.com/
или може да се тегли пробна версия за 30 дена.
 
Re: Някой ползвал ли е Bitrix Site Manager - CMS

Ами много просто, сравни сайта на Cosmopolitan за Русия (cosmo.ru) с която и да е безплатна платформа и сам ще се сетиш как и защо.
 
Re: Някой ползвал ли е Bitrix Site Manager - CMS

Очаквах някое независимо мнение.
Интересно е как сред толкова добри безплатни CMS системи (wordpress, joomla и др.), една платена ще успее да пробие.

И в единия и в другия случай става на въпрос за плащане на пари, в случая с безплатните системи - начална сума 0, следват сумите за внедряване, поддръжка, особено важно е безопасност. Работил съм с Джумла, чудесна система, но ако трябват допълнителни модули възниква проблема с безопасността, а ако пробият системата и пробива не е от твоята компетентност нещата стават страшни.

При Битрикс плащането е в началото (има пробно демо за 30 дена може да се работи с него), в плащането е и обновяване на системата и поддръжка от автора (на руски и английски). След създаването на проекта целия сайт може да се ползва от клиента без необходимост от специализиран персонал с различни права. Но най-същественото според мен е в инфоблоковете - те позволяват управление на абсолютно различни по структура данни.

Не мога да дам еднозначен съвет за колегите дали трябва да се вложат първоначално пари и след това да се минимализират разходите по поддръжка и обслужване или обратното - различни ситуации, различни решения.
Личното ми мнение е че сериозен проект (не в смисъл голям, а дългосрочен и отговорен) може спокойно да се започне с Битрикс знаеш къде и с какво отиваш.
 
Re: Някой ползвал ли е Bitrix Site Manager - CMS

Системата е добра, но не и за цената на която се предлага, ако се започне проект цената може да се вдигне двойно. Все едно да си купите Лада Нива за 100000 лева, върви, минава на всякъде, но да се покаже пред публика ще трябва да се тунингова, а това по някога излиза до 50% от базовата цена. А и има безплатни системи със същите функции, даже и по добре направени като : http://modxcms.com/ или http://www.typo3.
Причините поради които е по-добре да се избере друга система:


Първа, защото, тази система се предлага от компанията 1С и Битрикс на партньорски начела, нещо като Хербалайф, силна реклама, а ефекта нулев.

Втора, това е многооо платена система. А значи, че и качество трябва да бъде по-голямо от безплатните (което не е такова). И тъй като е една от най-скъпите системи,всичко трябва да е на ниво.



Трета, компанията 1С-Битрикс не допуска критика. Тоест много скъпи продукти, но нищо не се прави за подобрение на качеството.

Четвърта причина - Агресивна реклама. Под въздействието на нея. клиентите си слагат таралеж в гащите. И споровете и неустойките с тях остават за сметка на партньорите,разработващи проекта, а не на компанията.

Пета причина- Липса на подготвени специалисти в България, нищо че има една година безплатна тех. поддръжка. Едва ли някоя голяма фирма, със строго секретна информация, при проблем , ще даде достъп до сървъра си. А точно това изискват от тех. поддръжка на Битрикс при проблем. Мит е, че със системата първоначално може да работи не специалист. Преди да започне работа един обикновен потребител системата трябва да се настрой, промени дизайна на системните компоненти и т.н. А това изисква солидна подготовка, и е най-добре един уеб специалист да изучи безплатните аналози на Битрикс, а не да си губи времето със съмнителни начинания.
 
Re: Някой ползвал ли е Bitrix Site Manager - CMS

Благодаря на колегата Bitrix.
Системата е добра, но не и за цената на която се предлага, ако се започне проект цената може да се вдигне двойно.
Цената на един проект и на една система не могат да са еднакви, това важи, както за безплатните така и за платените системи. Цената на интернет проект може дори да е значително по-голяма от всичко направено или купено в CMS (графика, текстове, реклама, поддръжка...). Битрикс никога не е разработвал сайтове, още повече да е продавал готови такива. Ако трябва да сравняваме с кола - продава шаси и двигател, готови за създаване на кола.

А и има безплатни системи със същите функции, даже и по добре направени като : http://modxcms.com/ или http://www.typo3.
Поста не е за тях, нито е за сравняване на системи.

Причините поради които е по-добре да се избере друга система:


Първа, защото, тази система се предлага от компанията 1С и Битрикс на партньорски начела, нещо като Хербалайф, силна реклама, а ефекта нулев.
В нито един момент Битрикс не е ползвал система на мултилевъл маркетинг. Нивата на партньорство при Битрикс са:
1. партньор - без предварителни условия, трябва желание и регистрация в сайта на автора;
2. сертифициран партньор - трябва да има специалист преминал успешно няколко курса на обучение (онлайн курсове и заключителни тестове) и необходим брой натрупани точки за активност, предимно продажби
3. златен партньор - 2 специалиста и други условия и необходим брой точки
Едно от основните качества на Битрикс е, че не толерира конкретни партньори, всички партньори са с еднаква тежест при сътрудничество и те никога не продават на своя група подчинени партньори (мултилевъл). Ефекта над 60% пазарен дял в Русия, над 4000 партньора над 30000 работещи сайта.

Втора, това е многооо платена система. А значи, че и качество трябва да бъде по-голямо от безплатните (което не е такова). И тъй като е една от най-скъпите системи,всичко трябва да е на ниво.
За сравняване на цени при платена и безплатна система може само да се говори при някакви равни условия, например.
Еднакви сайтове - с еднаква функционалност, натовареност и съдържание създадени и поддържани за определен период от време. Какво ще рече това - имаме едно техническо задание за изграждане и поддръжка на сайт избираме 2-3 безплатни системи и 2-3 платени, на тяхна база се започва разработка с ограничен бюджет от време и средства за система, разработка и поддръжка. Резултатите със сигурност няма да са еднозначни и най вече ще зависят от нивото на функционалност.

Трета, компанията 1С-Битрикс не допуска критика. Тоест много скъпи продукти, но нищо не се прави за подобрение на качеството.
Това просто не е вярно, в момента Битрикс се предлага във версия 9, това е постигнато с постоянна работа и по функционалността и по кода. Колко системи, могат да се похвалят с такива решения, като проактивна защита и антивирус, панел с 4 нива на ползване - преглед, редакция, разработка и администраторски. Достатъчно е да се почете малко в специализираните форуми за да се види реакцията на авторите.
 
Re: Някой ползвал ли е Bitrix Site Manager - CMS

Четвърта причина - Агресивна реклама. Под въздействието на нея. клиентите си слагат таралеж в гащите. И споровете и неустойките с тях остават за сметка на партньорите,разработващи проекта, а не на компанията.
Основния генератор на продажбите на Битрикс е безплатни семинари и уебинари, на които те показват как техните продукти работят - автора показва как работи създадения от него продукт. Това е далеч от понятието "агресивна" реклама (уебинар на руски - http://webinars.it4all.ru/p67675254/)
Споровете и неустойките за партньорите касаят само тази част от задачата за създаване на сайта, която са поели те и това ясно трябва да е записано в техническото задание. Битрикс се продава на клиента, като отделен самостоятелен продукт, дори лиценз се води на крайния клиент.

Пета причина- Липса на подготвени специалисти в България, нищо че има една година безплатна тех. поддръжка. Едва ли някоя голяма фирма, със строго секретна информация, при проблем , ще даде достъп до сървъра си. А точно това изискват от тех. поддръжка на Битрикс при проблем.
Човек трябва да си направи труда да пусне едно запитване до техническата поддръжка и да прочете запитването - Можете ли да предоставите достъп до сайта, или да прочете специалното предупреждение за промяна на правата на акаунта за поддръжка при затваряне на запитването, за да стане ясно, какво е нивото на поддръжка.
Мит е, че със системата първоначално може да работи не специалист. Преди да започне работа един обикновен потребител системата трябва да се настрой, промени дизайна на системните компоненти и т.н. А това изисква солидна подготовка, и е най-добре един уеб специалист да изучи безплатните аналози на Битрикс, а не да си губи времето със съмнителни начинания.
Не е мит реално е да се създават проекти без допълнително програмиране, всеки желаещ може да пробва това във виртуалната лаборатория http://demo.bitrixsoft.com/
Битрикс е с отворен код и изключително подробна документация и специфичните задачи могат да се решават в логиката на продукта (естествено след, четене, мислене и работа).
Колеги, (поздрави за тези които са успели да стигнат до тук), следващите години в нашия бранш ще поставят много и разнообразни задачи. Вече не стои въпроса дали една организация да има сайт. Въпроса е до каква степен дейността на организацията да е обхваната в сайта и колко проекта на организацията да имат собствени сайтове. Всички водещи фирми в уеб ползват някакви готови решения - безплатни, собствени, платени. Дела на собствените решения ще намалява значително, защото те няма да успяват да отговорят на изискванията и на конкуренцията от безплатните и комерсиалните решения (създадени и развивани, като самостоятелни продукти с идеология, версии, демо...). Специалистите в областта вече няма да се занимават с това дали да си губят времето или не, а ще трябва да усвояват 2-3 различни системи и аргументирано да предлагат на своите клиенти избора на една или друга. Процеса ще е свързан с много четене, обучение и практически навици. Надявам се хората "пестещи" своето време за опознаване на една или друга система по естествен начин да намерят свой път за развитие.
 
Re: Някой ползвал ли е Bitrix Site Manager - CMS

Благодаря колега за обстойният анализ, също така и за правилните мисли че бъдещето в Интернет е на една система, тоест на Битрикс, и без участието на програмисти в уеб проект разработван на Битрикс.
Просто прекрасни проекти ще правим в бъдеще с помощта на Битрикс. Точно това ме безпокой, че нито един проект без участието на програмисти няма да се реализира, въпреки усилията и рекламата.
Едва ли програмист когато погледне кода ще се захване с това чудовище. Направо ще му се объркат понятията за програмиране. И си мисля, че по тази причина не се дава достъп до кода на демо версията.
Всеки малко разбиращ от програмиране може да се увери в казаното от мен.



SELECT DISTINCT B.TYPE_SID, B.ID BANNER_ID, B.WEIGHT BANNER_WEIGHT,
B.SHOWS_FOR_VISITOR, B.FIX_CLICK, B.FIX_SHOW, B.KEYWORDS BANNER_KEYWORDS,
C.ID CONTRACT_ID, C.WEIGHT CONTRACT_WEIGHT, C.KEYWORDS CONTRACT_KEYWORDS
FROM b_adv_type T
INNER JOIN b_adv_banner B ON ( B.ACTIVE='Y' and B.TYPE_SID = T.SID
and B.STATUS_SID = 'PUBLISHED'
and (B.FOR_NEW_GUEST is null or B.FOR_NEW_GUEST='N')
and (ifnull(B.MAX_SHOW_COUNT,0)>ifnull(B.SHOW_COUNT,0)
or ifnull(B.MAX_SHOW_COUNT,0)=0) and (ifnull(B.MAX_CLICK_COUNT,0)>ifnull(B.CLICK_COUNT,0)
or ifnull(B.MAX_CLICK_COUNT,0)=0) and (ifnull(B.MAX_VISITOR_COUNT,0)>ifnull(B.VISITOR_COUNT,0)
or ifnull(B.MAX_VISITOR_COUNT,0)=0) and (B.DATE_SHOW_FROM<=now() or B.DATE_SHOW_
FROM is null or length(B.DATE_SHOW_FROM)<=0) and (B.DATE_SHOW_TO>=now()
or B.DATE_SHOW_TO is null or length(B.DATE_SHOW_TO)<=0))
INNER JOIN b_adv_banner_2_site BS ON ( BS.BANNER_ID = B.ID and BS.SITE_ID = 'ru')
INNER JOIN b_adv_contract C ON ( C.ID = B.CONTRACT_ID and C.ACTIVE='Y'
and (ifnull(C.MAX_SHOW_COUNT,0)>ifnull(C.SHOW_COUNT,0)
or ifnull(C.MAX_SHOW_COUNT,0)=0) and (ifnull(C.MAX_CLICK_COUNT,0)>ifnull(C.CLICK_COUNT,0)
or ifnull(C.MAX_CLICK_COUNT,0)=0) and (ifnull(C.MAX_VISITOR_COUNT,0)>ifnull(C.VISITOR_COUNT,0)
or ifnull(C.MAX_VISITOR_COUNT,0)=0) and (C.DATE_SHOW_FROM<=now() or C.DATE_SHOW_
FROM is null or length(C.DATE_SHOW_FROM)<=0) and (C.DATE_SHOW_TO>=now() or C.DATE_SHOW_TO is null
or length(C.DATE_SHOW_TO)<=0))
INNER JOIN b_adv_contract_2_site CS ON ( CS.CONTRACT_ID = B.CONTRACT_ID and CS.SITE_ID = 'ru')
INNER JOIN b_adv_contract_2_type CT ON ( CT.CONTRACT_ID = C.ID
and (CT.TYPE_SID = 'ALL' or CT.TYPE_SID = T.SID))
INNER JOIN b_adv_banner_2_weekday BW ON ( BW.BANNER_ID = B.ID
and BW.C_WEEKDAY='SUNDAY' and BW.C_HOUR = '11')
INNER JOIN b_adv_contract_2_weekday CW ON ( CW.CONTRACT_ID = C.ID
and CW.C_WEEKDAY='SUNDAY' and CW.C_HOUR = '11')
LEFT JOIN b_adv_banner_2_group UG1 ON ( (UG1.BANNER_ID = B.ID and UG1.GROUP_ID in (2,1,21)) )
LEFT JOIN b_adv_banner_2_page BP1 ON ( BP1.BANNER_ID = B.ID and BP1.SHOW_ON_PAGE='Y')
LEFT JOIN b_adv_banner_2_page BP2 ON ( BP2.BANNER_ID = B.ID and BP2.SHOW_ON_PAGE='N'
and '/e-store/books/index.php?SECTION_ID=145' like concat(BP2.PAGE, '%'))
LEFT JOIN b_adv_contract_2_page CP1 ON ( CP1.CONTRACT_ID = C.ID and CP1.SHOW_ON_PAGE='Y')
LEFT JOIN b_adv_contract_2_page CP2 ON ( CP2.CONTRACT_ID = C.ID and CP2.SHOW_ON_PAGE='N'
and '/e-store/books/index.php?SECTION_ID=145' like concat(CP2.PAGE, '%'))
LEFT JOIN b_adv_banner_2_stat_adv BA ON BA.BANNER_ID = B.ID
LEFT JOIN b_adv_banner_2_country BC ON BC.BANNER_ID = B.ID WHERE T.ACTIVE = 'Y'
and BP2.ID is null and CP2.ID is null
and (BP1.ID is null or '/e-store/books/index.php?SECTION_ID=145' like concat(BP1.PAGE, '%'))
and (CP1.ID is null or '/e-store/books/index.php?SECTION_ID=145' like concat(CP1.PAGE, '%'))
and (BA.STAT_ADV_ID is null or BA.STAT_ADV_ID='0')
and (BC.COUNTRY_ID is null or BC.COUNTRY_ID='N0')
and ( (B.SHOW_USER_GROUP = 'Y' and UG1.GROUP_ID is not null)
or (B.SHOW_USER_GROUP <> 'Y' and UG1.GROUP_ID is null))
ORDER BY B.TYPE_SID desc, C.ID desc

SQL-заявка от Битрикса


/************************************
return TRUE if version1 >= version2
version1 = "XX.XX.XX"
version2 = "XX.XX.XX"
************************************/
function CheckVersion($version1, $version2)
{
$arr1 = explode(".",$version1);
$arr2 = explode(".",$version2);
if (intval($arr2[0])>intval($arr1[0])) return false;
elseif (intval($arr2[0])<intval($arr1[0])) return true;
else
{
if (intval($arr2[1])>intval($arr1[1])) return false;
elseif (intval($arr2[1])<intval($arr1[1])) return true;
else
{
if (intval($arr2[2])>intval($arr1[2])) return false;
elseif (intval($arr2[2])<intval($arr1[2])) return true;
else return true;
}
}
}

Просто прекрасно решение от умовете на Битрикс :)




function convert_code_tag_for_email($text = "", $lang=false)
{
global $MESS;
if (strlen($text)<=0) return;
if($lang===false) $lang = LANGUAGE_ID;
$text = stripslashes($text);
$text = preg_replace("#<#", "<", $text);
$text = preg_replace("#>#", ">", $text);
$text = preg_replace("#^(.*?)$#", " \\1", $text);
$OLD_MESS = $MESS;
$MESS = array();
include($_SERVER["DOCUMENT_ROOT"].BX_ROOT."/modules/main/lang/".$lang."/tools.php");
$s1 = "--------------- ".$MESS["MAIN_CODE_S"]." -------------------";
$MESS = $OLD_MESS;
$s2 = str_repeat("-",strlen($s1));
$text = "\n\n>".$s1."\n".$text."\n>".$s2."\n\n";
return $text;
}

УЖАС!!!!





function stemming_default($sText)
{
return $sText;
}

Да ! Битрикс е най-добрата система!





function GetNext($bTextHtmlAuto=true, $use_tilda=true)
{
$res = parent::GetNext($bTextHtmlAuto, $use_tilda);
if($res)
{
if(strlen($res["IBLOCK_ID"])>0)
{
$res["LIST_PAGE_URL"] =
str_replace("//", "/",
str_replace("#LANG#", $res["LANG_DIR"],
str_replace("#SITE_DIR#", SITE_DIR,
str_replace("#SERVER_NAME#", SITE_SERVER_NAME,
str_replace("#IBLOCK_ID#", $res["IBLOCK_ID"], $res["LIST_PAGE_URL"])
)
)
)
);

if(array_key_exists("DETAIL_PAGE_URL", $res))
$res["DETAIL_PAGE_URL"] = CIBlock::ReplaceDetailUrl($res["DETAIL_PAGE_URL"], $res, true);
if(array_key_exists("SECTION_PAGE_URL", $res))
$res["SECTION_PAGE_URL"] = CIBlock::ReplaceDetailUrl($res["SECTION_PAGE_URL"], $res, true);
}
else
$res["LIST_PAGE_URL"] =
str_replace("//", "/",
str_replace("#LANG#", $res["LANG_DIR"],
str_replace("#SITE_DIR#", SITE_DIR,
str_replace("#SERVER_NAME#", SITE_SERVER_NAME,
str_replace("#IBLOCK_ID#", $res["ID"], $res["LIST_PAGE_URL"])
)
)
)
);
}
return $res;
}

Супер мазило!


И всичко това трябва да си го оправят партньорите, или клиентите,без да знаят програмиране.

Така че мисълта ми е как за бога ще се направи уеб проект без специалисти и с малки разходи? А да не говорим за дизайна , като всеки модул или компонент трябва де се оправя.
 
Re: Някой ползвал ли е Bitrix Site Manager - CMS

Благодаря колега за обстойният анализ, също така и за правилните мисли че бъдещето в Интернет е на една система, тоест на Битрикс, и без участието на програмисти в уеб проект разработван на Битрикс.
Просто прекрасни проекти ще правим в бъдеще с помощта на Битрикс. Точно това ме безпокой, че нито един проект без участието на програмисти няма да се реализира, въпреки усилията и рекламата.
Едва ли програмист когато погледне кода ще се захване с това чудовище. Направо ще му се объркат понятията за програмиране. И си мисля, че по тази причина не се дава достъп до кода на демо версията.
Всеки малко разбиращ от програмиране може да се увери в казаното от мен.

Супер мазило!


И всичко това трябва да си го оправят партньорите, или клиентите,без да знаят програмиране.

Така че мисълта ми е как за бога ще се направи уеб проект без специалисти и с малки разходи? А да не говорим за дизайна , като всеки модул или компонент трябва де се оправя.

Вероятно е добре да четете, преди да пишете - от предишния ми пост:


Всички водещи фирми в уеб ползват някакви готови решения - безплатни, собствени, платени. Дела на собствените решения ще намалява значително, защото те няма да успяват да отговорят на изискванията и на конкуренцията от безплатните и комерсиалните решения (създадени и развивани, като самостоятелни продукти с идеология, версии, демо...). Специалистите в областта вече няма да се занимават с това дали да си губят времето или не, а ще трябва да усвояват 2-3 различни системи и аргументирано да предлагат на своите клиенти избора на една или друга.

Напротив, всеки нов, оригинален и задълбочен проект ще има нужда и от програмисти и от много и различни специалисти, но не да създават или пригаждат свои полуфабрикати, а да ползват готови завършени решения. И тогава усилията и времето ще бъдат насочени към функционалност на сайта, не към първоначалното му изграждане всеки път от нула.
 
Re: Някой ползвал ли е Bitrix Site Manager - CMS

Съгласен съм че аргументирано трябва да се предлагат уеб решения, но не само да се предлагат, а и да се каже истината за всяка една система. Първият пост съм го написал точно затова, клиента да е наясно с какво се захваща, и какви разходи и проблеми го очакват. А и със заблуда на клиентите предлагане не се прави. Никой няма да плати цена колкото за цяла кола, а да получи шаси и мотор:)
А заблудите в тяхната реклама са много, или грубо казано - лъжи.
Имали 30000 проекта- може да се провери на : http://www.1c-bitrix.ru/products/cms/projects/ половината от тях не работят, питам се защо?
Това е руското мислене, щом е скъпо значи е най-добро, но след време идва и отрезвяването:)
Едва ли в България има много милионери, както в Русия, за да могат да си позволят големи загуби.
Ако Ви е интересно специално мога да анализирам всяка една заблуда-лъжа? Опит бол :)
Иначе системата не е лоша, макар че има и по-добри, в първият пост съм ги посочил!
 
Re: Някой ползвал ли е Bitrix Site Manager - CMS

Съгласен съм че аргументирано трябва да се предлагат уеб решения, но не само да се предлагат, а и да се каже истината за всяка една система. Първият пост съм го написал точно затова, клиента да е наясно с какво се захваща, и какви разходи и проблеми го очакват. А и със заблуда на клиентите предлагане не се прави. Никой няма да плати цена колкото за цяла кола, а да получи шаси и мотор:)
Всяка една CSM система е "шаси и мотор", никой, никога не е твърдял, че CMS системата е готов проект. CMS е софтуер, който се ползва при изграждане на сайтове. В това отношение хората, които четат това са напълно наясно, а на клиентите също трябва това да се обяснява, но те също са наясно, че ако си купят софтуер не си купуват продуктите, които могат да се направят с него, още по-малко специалисти работещи с него.
А заблудите в тяхната реклама са много, или грубо казано - лъжи.
Имали 30000 проекта- може да се провери на : http://www.1c-bitrix.ru/products/cms/projects/ половината от тях не работят, питам се защо?
Пак повтарям Битрикс никога не е разработвал проекти, а основния им способ за привличане на клиенти и партньори е да демонстрират собствения си продукт. Това не е нито "агресивна" нито подвеждаща (още по-малко лъжлива) реклама.
От изброените сайтове, само този на Елдорадо http://www.1c-bitrix.ru/products/cms/projects/case/185115/#tab-cases-link е достатъчен за основание Битрикс да се продава успешно. Толкова натоварен, функционален (публичните функции са само върха, цялото управление на компанията е свързано със сайта), едва ли въобще може да бъде създаден в България. Но сигурно няма нищо по-високо от Витоша и по-дълбоко от Искър.
Това е руското мислене, щом е скъпо значи е най-добро, но след време идва и отрезвяването:)
Няма такова нещо, като "руско мислене", "българско мислене" има конкурентна пазарна среда в която ценовите нива са регулирани от търсене и предлагане, клиентите никога няма да купуват нещо некачествено на голяма цена при аналогичен качествен продукт на ниска цена.
Между другото Битрикс Старт (включва SEO модул) се продава за 399 лева с ДДС и отстъпката за разработчика. Това е крайна клиентска цена с годишна поддръжка и обновяване на продукта, или около 34 лева на месец. Тази сума (399 лева) е приблизително седмична средна заплата на програмист. Едва ли някой би могъл да направи аналогичен продукт за седмица, но пък нека пробва.
Едва ли в България има много милионери, както в Русия, за да могат да си позволят големи загуби.
Ако Ви е интересно специално мога да анализирам всяка една заблуда-лъжа? Опит бол :)
Иначе системата не е лоша, макар че има и по-добри, в първият пост съм ги посочил!
Въобще не става въпрос за загуби и за милионери, а за осъзнат избор на клиенти и разработчици да ползват продукт след съответната проба и процедура по избор и на ясна цена. Важното е да има възможност за избор - (безплатна или платена система, като софтуер или собствена система или частични разработки, като услуга или комбинация от тях).

Според мен е добре, ако имате някакви наблюдения, критики, сравнения дори, да ги споделите. Не да пишете някакви необосновани с нищо твърдения за подвеждаща реклама (къде е тази реклама), висока цена без никакъв аргумент и друг тип нахвърлени заявления от последна инстанция.
 
Re: Някой ползвал ли е Bitrix Site Manager - CMS

Много е лесно да се покаже готов проект, а и не зная защо само Интернет магазина Елдорадо се дава за пример от продавачите на Битрикс.
Можете да се пробвате на направите Интернет магазин на Битрикс, тогава ще ви стане ясно за какво говоря.

А знаете ли че на този магазин всичките файлове са преправяни и нямат нищо общо с оригиналните, а и проекта е струвал на собствениците колкото нашето Кремиковци.
Или най-голямата гордост на Битрикс - техният проект http://love.ru/ разработван от прехвалените специалисти на Битрикс 3 години.
По тази причина не се хващат те самите да разработват сайтове на тяхната система, а търсят други за черната работа.


1. Изпращането на всички пощенски съобщения се извършва без оторизация.
Ако на сървъра е разрешено изпращането на поща без оторизация, то има вероятност от въвеждане на друг програмен код на сървъра от хакери,при това с голяма скорост.

Защо Битрикс счита този проблем не проблем. Утвърждават, че "Битрикс има висока защита". Но, даже и да има, на сървъра може да има инсталирани други уеб проекти които не са защитени.

За сравнение, в системата Joomla са предвидени 3 начина за изпращане на пощата.

2. Не може да се актуализира системата, ако няма Интернет.

В 1С-Битрикс се поддържа само актуализации чрез Интернет. И друг начин не е предоставен (разбираемо е защо, по този начин се правят повече пари понятно). Ако Вие разработвате вътрешен Интернет портал, то няма да можете да го актуализирате. От съображения за безопасност вътрешните портали нямат достъп до Интернет.

Същото е и със сериозните сайтове на големи фирми. Службата за безопасност на тези фирми това няма да го допусни. И ще им бъде по безопасно да се откажат от Битрикс.

3. Мит за многото сайтове.

1С-Битрикс заблуждава, че може да се създадат неограничен брой сайтове. Само че има проблем... Безплатни са само 2 сайта. Останалите са допълнително заплащани. Всеки от тях струва на 50% от цената на продукта :)
Под сайт се подразбира не само завършен сайт ... Ако вие искате да създадете сайт на много езици, то всеки език се счита за отделен сайт. За всеки език един сайт, и заплащане допълнително.

4. Мит за скорост.
На сайта на Битрикс усилено се публикува "тест за скорост". Който показва подобрено зареждане на страниците, сравнявано с по-старите версии.
Но, ако се сравнят тези данни други CMS-системи при еднакви условия, те показват (както показват нашите тестове), че скоростта на 1С-Битрикс в 2-3 пъти по-бавна отколкото Joomla и в десетки пъти по-бавна от Drupal...

Но трябва да се признае, че при тази архитектура скоростта принципиално не може да бъде висока... И ще пада в зависимост от вкарваната информация.

5. Ограничен редактор .

В Битрикс да се редактират страниците е "много лесно" . Но...
Когато се започне с реалното редактиране възникват огромни проблеми с таблиците и фотографиите. И се налага редактирането на страницата в отделен редактор, например в DreamVeawer, а след това да се копира в Битрикс... Което, да си признаем, не облекчава работата със сайта....


6. Мит за големите печалби за партньорите.

Утвърждават, че партньора получава безплатно 1С-Битрикс. Но... Прави се допълнение.
За да се използва безплатно Битрикс партньора е длъжен:
1. Може да използва сайта само до когато е партньор на Битрикс.
2. Отдолу трябва да има линк сделано на Битрикс и той да води към сайта на Битрикса :).
3. Трябва да се сдадат два изпита за работа със системата. .
4. Трябва за година да има продажби на сума в 2 пъти по-голяма от цената на използваната от партньора.


1С-Битрикс тръби, че дава възможност на своите партньори да припечелят, и затова партньорите трябва да бъдат благодарни че те съществуват.
Но... Битрикс ли дава или партньорите дават на Битрикс ?
Правилното е - партньорите на Битрикс. Ако ги нямаше тези партньори, (които са били привлечени от предишните по-добри условия), то техният низкокачествен и скъп продукт никой нямаше да го купи. И Битрикс нямаше да прави милиони...
Именно партньорите движат този продукт в СНГ... Именно благодарение на тях Битрикс е толкова известен. Да и цена за партньорите е съмнителна. Даже и да взимат 40% от продукта, партньорите трябва от тези проценти да праща данъци, отстъпки за клиентите и др. разходи.. А за Битрикс остават 60% и никакви ядове.
Като се сравнят цените с цените на подобни продукти, със същите функции и възможности, ще се види, че даже и 60% е висока цена. отколкото за други подобни.




7. Годишна техническа поддръжка.

Битрикс издава доживотна присъда. Закупилите Битрикс получават "безплатно" тех. поддръжка в течение на годината. А в следващите години е задължен да плаща за нея, а цената като правило всяка година расте. А актуализациите са нужни понеже чрез тях се оправят предишните грешки в кода.
 
Re: Някой ползвал ли е Bitrix Site Manager - CMS

Една малка вметка от мен - на руските jobs портали много често виждам обяви за "1C/Битрикс программер". Защо ако е сравнително лесен и удобен за боравене CMS, не пишат просто "1C/Битрикс оператор" или нещо такова, в такъв случай и зарплатата ще е много по-ниска ?
 
Re: Някой ползвал ли е Bitrix Site Manager - CMS

Много е лесно да се покаже готов проект, а и не зная защо само Интернет магазина Елдорадо се дава за пример от продавачите на Битрикс.

Споменах го защото е първи в списъка и защото младежа ръководител на фирмата разработчик - компания QSOFT ми направи много добро впечатление на един семинар.

Можете да се пробвате на направите Интернет магазин на Битрикс, тогава ще ви стане ясно за какво говоря.

Да направих такъв магазин с един дизайнер (шаблон и един бутон), един програмист (не повече от 50 реда код, много четене и проби), аз и самия клиент с неговата организация, за около месец и половина магазина бе пуснат с над 400 продукта, няколко нива на цени (публични и не) и ред други неща. Ако това трябваше да се прави от 0 и досега да се борим и плащаме.

А знаете ли че на този магазин всичките файлове са преправяни и нямат нищо общо с оригиналните, а и проекта е струвал на собствениците колкото нашето Кремиковци.

Лъжа - лиценза на Битрикс не позволява да се пипа ядрото на системата.

Или най-голямата гордост на Битрикс - техният проект http://love.ru/ разработван от прехвалените специалисти на Битрикс 3 години.
По тази причина не се хващат те самите да разработват сайтове на тяхната система, а търсят други за черната работа.

Не правят проекти, защото това е първоначалното им решение да правят CMS а не нещо друго.


1. Изпращането на всички пощенски съобщения се извършва без оторизация.
Ако на сървъра е разрешено изпращането на поща без оторизация, то има вероятност от въвеждане на друг програмен код на сървъра от хакери,при това с голяма скорост.

Защо Битрикс счита този проблем не проблем. Утвърждават, че "Битрикс има висока защита". Но, даже и да има, на сървъра може да има инсталирани други уеб проекти които не са защитени.

Продуктите на Битрикс са с държавен руски сертификат, дано техните служби да са малко по-информирани по въпроса с изпращането на поща.
http://www.1c-bitrix.ru/products/certified/

За сравнение, в системата Joomla са предвидени 3 начина за изпращане на пощата.
Точно Джумла ме накара да се запозная с Битрикс - преди няколко години една турска хакерска група помля доста джумла сайтове (автоматично).

2. Не може да се актуализира системата, ако няма Интернет.

Това е техния продукт, те са счели че така трябва. Избора е на клиента. Предполагам, че фирми от ранга на вносителите на Хюндай и Волво имат какво да пазят и достатъчно специалисти да знаят как, и все пак са взели продукти на Битрикс.

3. Мит за многото сайтове.

1С-Битрикс заблуждава, че може да се създадат неограничен брой сайтове.

Винаги в описанието на продукта пише, че е за 2 сайта.

Под сайт се подразбира не само завършен сайт ... Ако вие искате да създадете сайт на много езици, то всеки език се счита за отделен сайт. За всеки език един сайт, и заплащане допълнително.

Грешка - многоезичност, може да се реализира и на базата на инфоблокове, стига човек да има желание.
 
Re: Някой ползвал ли е Bitrix Site Manager - CMS

Една малка вметка от мен - на руските jobs портали много често виждам обяви за "1C/Битрикс программер". Защо ако е сравнително лесен и удобен за боравене CMS, не пишат просто "1C/Битрикс оператор" или нещо такова, в такъв случай и зарплатата ще е много по-ниска ?

Много просто, ако проекта е сложен, системните модули не стават и трябва да се пренаписват, и е много трудно да намерят подготвен специалист.По принцип програмистите не обичат да бъдат ограничавани и да опитват да разбират логиката на създателите на системата, а и е написана все едно от първокурсници.

А първоначално системата е писана за по старите версии на php, но постепенно се преправя за по новите версии.
 
Re: Някой ползвал ли е Bitrix Site Manager - CMS

4. Мит за скорост.
На сайта на Битрикс усилено се публикува "тест за скорост". Който показва подобрено зареждане на страниците, сравнявано с по-старите версии.
Но, ако се сравнят тези данни други CMS-системи при еднакви условия, те показват (както показват нашите тестове), че скоростта на 1С-Битрикс в 2-3 пъти по-бавна отколкото Joomla и в десетки пъти по-бавна от Drupal...

Но трябва да се признае, че при тази архитектура скоростта принципиално не може да бъде висока... И ще пада в зависимост от вкарваната информация.

Тестовете са ваши - публикувате условията и натоварванията и всеки може да провери, щом имате капацитет за сравнителни тестове защо не се хвалите с това :) Хората, които тестват антивирусни програми например го правят публично.

5. Ограничен редактор .

В Битрикс да се редактират страниците е "много лесно" . Но...
Когато се започне с реалното редактиране възникват огромни проблеми с таблиците и фотографиите. И се налага редактирането на страницата в отделен редактор, например в DreamVeawer, а след това да се копира в Битрикс... Което, да си признаем, не облекчава работата със сайта....

Редактора има три режима - визуален, текстов и смесен, не е DreamVeawer, но в коя система вътре има DreamVeawer.


6. Мит за големите печалби за партньорите.

Утвърждават, че партньора получава безплатно 1С-Битрикс.
Вече не е така бизнес партньора (първо ниво на партньорство) не получава NFR лиценз, такъв могат да получат сертифицираните и златните партньори и то само ако условията на ползване се одобрят от автора. Това си е право на автора. Ако имате продукт създаден от вас вие си решавате как да го давате на други.



1С-Битрикс тръби, че дава възможност на своите партньори да припечелят, и затова партньорите трябва да бъдат благодарни че те съществуват.
Но... Битрикс ли дава или партньорите дават на Битрикс ?

Партньори - имат взаимна изгода от съвместната си дейност.

Правилното е - партньорите на Битрикс. Ако ги нямаше тези партньори, (които са били привлечени от предишните по-добри условия), то техният низкокачествен и скъп продукт никой нямаше да го купи. И Битрикс нямаше да прави милиони...
Това пак са хвърлени отгоре неща без никаква аргументация. Нещо от рода Windows е най-скапаната операционна система в света и такива.


Именно партньорите движат този продукт в СНГ... Именно благодарение на тях Битрикс е толкова известен. Да и цена за партньорите е съмнителна. Даже и да взимат 40% от продукта, партньорите трябва от тези проценти да праща данъци, отстъпки за клиентите и др. разходи.. А за Битрикс остават 60% и никакви ядове.
Като се сравнят цените с цените на подобни продукти, със същите функции и възможности, ще се види, че даже и 60% е висока цена. отколкото за други подобни.
Вероятно Битрикс не плаща данъци и разходи за своята дейност :). Всяка организация е създадена с цел печалба, а данъците са неизбежни :).

Ще се повторя отново Битрикс може да се купи за 399 лева и в тях са 20% за държавата ДДС и най-малко 20% за партньора. Покажете продукти с подобна функционалност и възможности и направете сравнение, такива въздушни твърдения са безпочвени.


7. Годишна техническа поддръжка.

Битрикс издава доживотна присъда. Закупилите Битрикс получават "безплатно" тех. поддръжка в течение на годината. А в следващите години е задължен да плаща за нея, а цената като правило всяка година расте. А актуализациите са нужни понеже чрез тях се оправят предишните грешки в кода.

Лъжа - Битрикс не задължава никого да продължава своята поддръжка, Всеки клиент сам решава дали да плати годишен абонамент или системата да остане в състоянието в което е. Системата си остава в работоспособен вид с отворен код и никой освен клиента не пипа нищо по нея.
 
Re: Някой ползвал ли е Bitrix Site Manager - CMS

Много просто, ако проекта е сложен, системните модули не стават и трябва да се пренаписват, и е много трудно да намерят подготвен специалист.По принцип програмистите не обичат да бъдат ограничавани и да опитват да разбират логиката на създателите на системата, а и е написана все едно от първокурсници.

А първоначално системата е писана за по старите версии на php, но постепенно се преправя за по новите версии.

Ядрото на Битрикс не може да се пипа от външни програмисти (такъв е лиценза). Програмистите правят само външни приложения - компоненти за информационните блокове. А се търсят защото Битрикс вече е промишлен стандарт за сайтове в Русия, както 1С.
 

Горе