SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

Колко би струвал този сайт

Re: Колко би струвал този сайт

По принцип, тук в пазар правилата не позволяват коментари, но виждам че заглавието е въпрос, така че може би някой модератор трябва да я премести ;)

site:mercedes-bulgaria.com - Около 13 100 резултата, пейджранк 4, форум с педжранк 2. сайта изглежда добър и се позиционира доста добре. Според мен според бързото му разглеждане за под 5 минути едва ли струва под 2000-3000 лева, но може да е и в пъти повече като гледам колко труд е хвърлен по него и еразвиван с години - тоя пейджранк не става за 1 ден ;)

misterj, Съвета ми е да не пишеш приходите публично тук, само на ЛС, нали знаеш че могат да ти баннат адсенс акаунта за това, така че не го прави. Също така хората на които не им трябва сайта естествено се интересуват само от приходите, сериозните купувачи

Един съвет от мен: Първия линк сочещ към заглавната ти страница казва на търсачките че това е страница "За нас". Промени го на "Mercedes" или "Mercedes Bulgaria", това ще ти даде сила на линка към хоум пейдж от тези над 13 100 страници.

Виждам че си на 3-4 място и сега, при търсене за "Mercedes" и на второ за "Мерцедес", но това ще ти вдигне и класирането на подстраниците, а те са прилично много.

Кода ти е това в момента:
Код:
<ul class="menu"><li id="current" class="level1 parent active item1"><a href="http://mercedes-bulgaria.com/" class="level1 parent topdaddy"><span>За нас</span></a>

P.S. Четох че и линкове продаваш от него и се интересувам, но 21 изходящи линка са много. Нещата които ще ти помогнат за продаването на линкове от сайта са да сложиш nofollow на линковете към ютуб, фейсбук, туитър и т.н. профилите на сайта, а също така и няма смисъл да линкваш 2 пъти Суперхостинг - един път с www, един път без www.

Мисля че това ще докара броя на изходящите ти линкове до 10-на и сайта ще стане доста по-привлекателен за купувачите, включително и за мен.
 
Последно редактирано:
Re: Колко би струвал този сайт

Мерси Еди.
Ще пооправя нещата. Цифрите ме радват, а трудът по него наистина е огромен.
 
Re: Колко би струвал този сайт

Имало е помощ от хора. Но нека чуя и други мнения, ако може.
 
Re: Колко би струвал този сайт

Един продукт струва толкова, колкото потенциалният клиент е готов да плати за него. Та, нека не бъркаме себестойност със цена. На теб може да ти е струвал 5к (ако включим opportunity cost), но никой да не е готов да плати и стотинка.

Конкретно с този домейн можеш да имаш сериозен проблем - trademark infringement. От Даймлер не са се усетили, не са му поискали арбитраж. Т.е. този който го купува, трябва да е готов един ден да осъмне със сайт без домейн.
 
Re: Колко би струвал този сайт

И аз съм на мнението на Кулинаря - Един продукт струва толкова, колкото потенциалният клиент е готов да плати за него.

Може и да се намерят купувачи за 12* месечните приходи, ама ако му искаш 24* месечните приходи - едва ли някой ще го купи.

Отделно има един фактор колко време влагаш за поддръжката му - нови статии, снимки, пр.

В крайна сметка нещата ги правим за пари. Някой с по-краткосрочни цели - да го купи и да му избие приходите за 8-12 месеца, други с по-дългосрочни цели да го поразвие още малко, да го държи известно време и да го продаде след 3-4 година на цена 5*покупната. Дали са сериозни или несериозни всички гледаме парите.
 
Re: Колко би струвал този сайт

Конкретно с този домейн можеш да имаш сериозен проблем - trademark infringement. От Даймлер не са се усетили, не са му поискали арбитраж. Т.е. този който го купува, трябва да е готов един ден да осъмне със сайт без домейн.

Даймлер не могат да притежават всички домейни съдържащи мерцедес. Освен това това е сайт, който подкрепя марката (а на тях са им необходим итакива сайтове), така че аз лично не мисля, че би имало проблем. Ако беше сайт за авточасти и продава благодарение на името биха направили проблем но за този не мисля. :)
 
Re: Колко би струвал този сайт

потвърждавам. става дума за сайта clubf1.net. като дойде конкурентното списание Ф1 Рацинг, репортнаха сайта на Бърни... Оказа се, че от Клуб Ф1 преди години са пуснали документи за патент на името, но не са платили таксата и той е отпаднал. и сега им го взеха... и сега са ClubS1.bg. аз от година не се занимавам със сайта, но като програмиране е мое дело... проблемът беше частта F1...

BornToDrink може да визира и formula1.bg, с който положението е подобно...
 
Re: Колко би струвал този сайт

Скоро на един колега от форума нали му бяха взели формула1 домейна.
Тъй че както казва Кулинара, може да усъмне със сайт без име. :)

Не, леко си се объркал, домейнът и сайтът не са мои, просто бях пуснал тема да си изразя възмущението:

http://www.webmasterbg.org/showthread.php?t=8717

Домейните съдържащи име на бренд наистина си носят риск, но има хора, които са готови да го поемат :)

По темата: напълно ясно ми е, че зад сайта стои екип от хора (на един или друг етап): програмист, редактори, преводачи, модератор(и) на форума. И на пръв поглед се вижда къртовската работа, която е свършена, даже без да гледам количествени показатели като брой страници в индекса. Най-важното: изградено е къмюнити ! А това трудно може да получи количествена оценка под формата на конкретна цена.
Начинът, по който авторът на темата е представил нещата "сайт + форум с еди колко си посещения на ден", предполага и елементарен въпрос от рода на "Приходи ?"
Според мен, в случая по-правилният подход би бил да се подчертае, че се обмисля продажбата на бизнес-модел (вярвам има такъв) с портал и изградено къмюнити. И оттам вече да следват подробностите: посещения, импресии, приходи/разходи, ангажирани с поддръжката и съдържанието лица и т.н. И накрая се определя / договаря цена, която може да бъде много далеч от формулата за 12 мес. приход.


Спомням си, че kalin4y беше пуснал една обява за продажба на портал за имоти, но беше подчертал, че не става дума за поредния сайт с еди колко си приходи, а за продажба на бизнес-модел, който бъдещият собственик да доразвие.
 
Re: Колко би струвал този сайт

Даймлер не могат да притежават всички домейни съдържащи мерцедес.
Ествено, че не могат, но никой няма право без тяхното съгласие да използва тяхна търговска марка в домейн. Освен горните два примера, мога да посоча домейн, който съдържаше Сони и им го взеха.

Спомням си, че kalin4y беше пуснал една обява за продажба на портал за имоти, но беше подчертал, че не става дума за поредния сайт с еди колко си приходи, а за продажба на бизнес-модел, който бъдещият собственик да доразвие.
И успя ли да го продаде? ;).
 
Re: Колко би струвал този сайт

Здравейте,
радвам се че има ценни коментари в темата. Относно името - Запазената марка на Даймлер е Мерцедес-Бенц, а Мерцедес е доста разпространено дамско име и ако погледнем историята, то това е дъщерята на търговеца Йелинек................ Та така.
Базите между сайта и форума са разделени и няма мост между тях. Трябва да се каже, че има и 4 поддомейна към портала (всеки с PR2), като посещенията към тях са между 40-70 дневно (което добавя още 200 посещения към основния домейн).

Аз лично не вярвам да получа предложение от потребител в този (или някой друг) форум за покупка на този портал - вие сами знаете какво и как търсите, но мненията Ви ми биха помогнали при евентуални преговори, ако се стигне до това.
Поздрави!
 
Re: Колко би струвал този сайт

Познавам хора, които биха го купили. Така, че имаш първата оферта: 1000 лв. Ясно, че няма да го продадеш за толкова, но все от някъде трябва да се започне. Аз съм преглеждал сайта подробно и съм убеден, че струва повече.

Наскоро от името на моите хора търсих информация за реклама на този сайт и все още мисля, че такава трябва да има.

По въпроса с марката:

Чл. 73. (1) Използването в търговската дейност на знак по смисъла на чл. 13 без съгласието на притежателя съставлява нарушение.

Чл. 13. (1) Правото върху марка включва правото на притежателя й да я използва, да се разпорежда с нея и да забрани на трети лица без негово съгласие да използват в търговската дейност знак, който:

1. е идентичен на марката за стоки или услуги, идентични на тези, за които марката е регистрирана;

2. (доп. - ДВ, бр. 43 от 2005 г., в сила от 21.08.2005 г.) поради неговата идентичност или сходство с марката и идентичността или сходството на стоките или услугите на марката и знака съществува вероятност за объркване на потребителите, която включва възможност за свързване на знака с марката;

Докато сайтът е собственост на физическо лице или Сдружение с нестопанска цел, не мисля че може да има проблем. А и както изтъкна някой - защо да има? Те трябва да се радват на такива инициативи.
 
Re: Колко би струвал този сайт

кажете повече за това отнемане на домейн... виждал съм много големи западни сайтове с име на марка в него - примерно allfacebook.com и т.н.

10х
 
Re: Колко би струвал този сайт

1. Получаващ мейл от собственика на марката да им го прехвърлиш безплатно. защото има ТМ infringement.
2. Не си даваш домейна без бой (разбира се) и завеждат арбитраж срещу теб.
3. След около месец арбитражът отсъжда в негова (на собствника на ТМ) полза.

Ето ти две решения срещу "мои" домейни:

recipezaar.biz, recipezaar.info

recipezaar.us
 
Re: Колко би струвал този сайт

Aз като адвокат съм водил арбитраж срещу собственик на бг домейн. Клиентът ми имаше регистрирана марка на общността с името. Става за 1-2 месеца.

Бгкулинар, сайтовете с търговска насоченост ли бяха?

И един технически въпрос: има ли как сайт да се прехвърли на друг домейн. Съдържание, форум и прочее... Дори да загуби позиции в Гугъл, след това няма ли пак да ги набави? Или ще го водят дублирано съдържание?
 
Re: Колко би струвал този сайт

И един технически въпрос: има ли как сайт да се прехвърли на друг домейн. Съдържание, форум и прочее... Дори да загуби позиции в Гугъл, след това няма ли пак да ги набави? Или ще го водят дублирано съдържание?

Няма никакъв проблем.
Местиш всичко на новия домейн, а на стария слагаш 301 редирект, но не само към главния домейн, ми към конкретния УРЛ.
Или иначе казано:
starsite.com/test1.html
-> 301 redirect
novsite.com/test1.html
и т.н.

Из нета има много htaccess готови решения, можеш да го тестваш първо, като си гледаш хедърите през браузъра и после смело.
 

Горе