SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

Каква фирма да регистрираме

Re: Каква фирма да регистрираме

Абсолютни глупости до тук !
Ако не си сам регистрирате едно ДЗЗД /ако си сам вкарваш някой роднина като съдружник, условието е минимум 2-а/. Открива се за 1 ден и се закрива за същото време не ти трябва капитал в банката също така разходите които ще имаш по откриването му са в пъти по малко. Разходите за хостинг, регистриране на домейни се признават доста са сладки (разбира се трябва да си искаш фактури) . ЕТ в случай че няма да надхвърлиш ~ 2400 лв. /не съм сигурен за точната цифра/ след това е брадва допреди няколко години е било далавера ...
Следваща точка, месечни разходи за осигуровки минимум ( 14.4 + 12+ 40.80 ) смятайте си ги колко са общо . Тия осигуровки ги плащаш само за първата си фирма тоест ако имаш или си съдружник в още 5 фирми плащаш само тази сума . Отделно тази сума се плаща само ако си управител / тука може и аз да говоря глупости или да не се изразявам правилно, но ако опрем до там питай ще се опитам да обесня по подрбно/ . Следваща точко ако предлагаш само услуги и клиентите ти не го изсикват бягай от регистрация по ДДС като дявол от тамян. Ако имаш много корпоративни клиенти се регистрирай няма как те дърпат конците . Регистрацията от миналата година ако не се лъжа е по желание преди да си стигнал 50-те К след това 2 варианта регистрираш нова фирма като старата я оставяш на "изчакване" . И разходите ти един вид трябва да не се покачат. Отделно имаш разходи за банковата сметка за всяка банка цените са различни, но като дръпнеш чертата сумата е не се различава много. Препоръчвам ти да избереш банка до чиито клон имаш бърз и лесен достъп. Отделно всичко ти минава по банков път тоест не можеш да приемаш пари на ръка, ако искаш това удоволствие приготви и някой лев за касов апарат. Иначе всичко през онлайн банкирането както и си издаваш фактури например с тази програмка.Така и най-важният разход ти е добрия счетоводител така намираш си такъв той ти обеснява всички тези неща и нямаш грижи разхода за счетоводител е различен в случай, че нямаш назначени работници и много движения и "сделки" цената в зависимост от човека/фирмата и града в който се намират не трябва да надвишава 50-на лева, тоест може и да надвиши, но можеш да откриеш и за подобна цена. В случай, че се регистрираш по ДДС разхода за счетоводство обикновенно е една минимална работа заплата. Което малко счетоводители ще ти препоръчат, поне мен са ме консултирали счетоводители на фирми като happy, а и отделно самия аз съм заобиколен от поне 5 такива който осчетоводяват фирми който само за 30 мин правят нужния оборот за регистрация. Мнението на всеки е да избягвам тази регистрация.
Другото което е за чии *** ти е да занимаваш адвокати ?!?!?! само им пълниш гушите / дано майка ми не го прочете това / нужен ти е само счетоводител.
(.?)ООД също е вариант, ако не са ти проблем 3500 лв да покажеш като капитал + чакането по регистрацията и около 500лв разходи по регистрацията. Това ти го казвам от позицията на човек имащ ЕООД участие в няколко ООД,АД, АДСИЦ и Управляващо дружество, а следващата седмица ми предстои и регистрация на ДЗЗД, малко запознат и с вариант офшорка.
Надявам се да съм бил полезен / както обичам да казвам аз съм прост администратор :) /, ако имаш въпроси питай .
 
Последно редактирано:
  • Like
Реакции: ted
Re: Каква фирма да регистрираме

Споменатите цени за услуги за София ли важат?

Моето лично проучване поне показа по-восоки цени за счетоводни услуги в София.

Можеш ли да пратиш на ПМ малко контакти на счетоводителя/ите?
 
Re: Каква фирма да регистрираме

Каква фирма да регистрираме - офшорна
 
Re: Каква фирма да регистрираме

@kuzmanin Аз съм във Варна, кои цени точно те интересуват ?

@bhninja Добър вариант е да, но зависи с какви клиенти ще работиш ... също зависи и от оборотите, защото може да се окаже и по скъпо :)
 
Re: Каква фирма да регистрираме

Следваща точка, месечни разходи за осигуровки минимум ( 14.4 + 12+ 40.80 ) смятайте си ги колко са общо . Тия осигуровки ги плащаш само за първата си фирма тоест ако имаш или си съдружник в още 5 фирми плащаш само тази сума .
Това е само минимума който си длъжен да внасяш всеки месец - в края на годината се прави баланс - колко са ти доходите от всички дейности - какви осигуровки си внесъл през годината и довнасяш разликата.

Процентите са 6% здравно, 17% ДОО и 5% ДЗПО - общо 28%. Максимума на който дължиш осигуровки е 2000 лева месечно - ако имаш по-голям доход от 2000 за горницата не дължиш осигуровки.
Внесените суми за осигуряване се признават за разход - приспадаш ги от дохода и за остатъка дължиш 10 % данък общ доход.

Ако дохода ти е 2000 лева месечно плащаш 560 лева осигуровки за остатъка плащаш 144 лева данък общ доход - за теб остават 1296.
 
Re: Каква фирма да регистрираме

Само да добавя - ако регистрираш ООД - си отговорен като собственик до сумата на дружествения капитал - в случая 5000 лева ако си го регистрирал с минимума. Така че, ако заглъзнеш с нещо, но не си извършил престъпление - могат да ти блокират капитала на дружеството, а ако нямаш нищо - ще дължиш максимум 5000 лева.
Ако, регистрираш ЕТ си отговорен с всичко кето имаш и докато си жив, дори и наследниците ти ако приемат наследството, пак са отговорни за това което правиш като ЕТ. Затова всички бягат от ЕТ и отиват на ООД.
 
Re: Каква фирма да регистрираме

@kuzmanin Аз съм във Варна, кои цени точно те интересуват ?

@bhninja Добър вариант е да, но зависи с какви клиенти ще работиш ... също зависи и от оборотите, защото може да се окаже и по скъпо :)

Сори, пропуснах да уточня. Говорех за счетоводните услуги, но мен ме интересуваше за София. Без значени, 10x за инфото дотук
 
Re: Каква фирма да регистрираме

@kuzmanin колко плащаш в момента ?
По принцип влияние върху цената оказва и броя назначени хора във фирмата и оборотите които се въртят .
 
Re: Каква фирма да регистрираме

а за тези новите 10% да питам те кога всъщност се плащат

на края на месеца или годишно
 
Re: Каква фирма да регистрираме

Доста глупости са се изписали по темата.

ЕООД не е по на файда пред ЕТ. Това е една лъжа, която се разпространява от счетоводители за да си създават работа и клиенти.

Ако не си достатъчно навътре в нещата много лесно можеш да се вържеш на общоизвестните 10% данък + 28% осигуровки (при минимален праг 240 лв. за самоосигуряващ се). Да, ама това не е всичко! Някой задавал ли си е въпроса по какъв начин може да си ползва печалбата от ЕООД-то? Защото ЕООД като юридическо лице и собственик/управител като физическо лице са две съвсем различни понятия! Не става просто да отидеш да си изтеглиш припечелената сума за месеца и да си купиш хляб! Имаш няколко варианта, които в последствие ти оскъпяват живота - разпределяне на дивидент (+ 5%), който дивидент може да се разпределя само след годишен отчет. Другият вариант е по граждански договор за положен личен труд от управителя, върху който се начисляват допълнителни осигуровки. Това се отнася в случай, че се самоосигурявате. Ако сте по договор за управление осигуровките хвърчат на около 40%! Та трудови договори, та заплати, та т.н. Отделно плащате луди пари за двустранното счетоводство на нает счетоводител!

Та преди да си регистрирате ЕООД си изчистете този въпрос ... как аджеба мога да си ползвам припечелните пари! Всичките тези неща могат да се покрият от добър счетоводител, което е и стандартната практика, та и поради тая причина като влезете в ODIT директно Ви посрещат с "ЕООД е по-добре"! Пробвайте да ги питате за дивидент - траят! Препоръчват ти да си платиш за счетоводител. Умишлено спестяват тези подробоности.

При ЕТ си ползваш дохода по нормалния начин. Счетоводството можете да си го водите и сами! Достатъчно софтуер има. Едно изравняване на осигуровките спрямо дохода годишно не е болка за умиране. В крайна сметка осигурявате себе си, а не давате пари на някой друг.

Айде поздрави от мен и ми благодарете за безплатния съвет, защото ще ви излезе солено по-късно. Четете закони и се интересувайте!
 
Последно редактирано:
Re: Каква фирма да регистрираме

Ами да дам мнение и аз. Темата е малко старичка, ама явно са я възобновили.

ЕТ-то си точко както при граждански или трудов договор. Т.е. ако сложиш месечна заплата, осигуровката е ~28% от сумата /писа ли са по-горе как се разбива/ и това е до 2000лв, т.е. едно е да платиш 28% на 2000 друго е на 240лв, нали?

Да, за (Е)ООД-то има 10% данък + 28%*240лв + 5% дивидент, ама е къде-къде по-различно от 28% върху 2000лв ако заложим 2000лв печалба на месец при ЕТ-то трябва да се плати 560лв на месец /и след това и 10% за данък/ докато за (Е)ООД се плаща ~70лв на месец + да кажем 15% на година 300 = 370лв на месец се връзват за ЕООД-то

А за дивидента - правилно след годишен отчет, ама винаги може да взимаш "оборотни" пари, който на края на годината да се "прехвърлят" в перото дивидент и да им се плати 5%

Има разлика, нали?
 
Re: Каква фирма да регистрираме

Да много хубаво ЕТ дивиденти и т.н. ама някак си не ме кефи идеята ако нещо се оплеска държавата да си разполага със ЛИЧНАТА ми собственост тогава процентите като, че ли скачат доста над 5 а ? :) За бакшиш или квартална бакалиика е идеално тва ЕТ от там нататък звучи адски несериозно. Така като се замисля май и бакшишите почнаха да регистрират ДЗЗД-та няма да обеснявам как там не плащат никакви данъци. Още утре отивам да буча на счетоводителите ми защо са регистрирали толкова ООД-та АД-та ТП и една офшорка как може да не са се сетили за ЕТ и да ни излезе толкова тънко ... хора елате в 21 век .
 
Re: Каква фирма да регистрираме

Как решавате проблема с липсата на писмен и подписан (с обикновен или електронен подпис) договор за извършване на рекламна дейност? Не ви ли тормозят данъчните за това? (Например Google AdSense не подписват договора, афилиейт програмите също).
 
Re: Каква фирма да регистрираме

По новия ГПК има една врътка, при която ти се изпрашат едни документи на т.нар. адрес на управление /на който я има някой твой човек, я няма/ и ако не си размърдаш задника да отидеш при адвокат с тези документи, директно вадят изпълнителен лист. При тази грамадна междуфирмена задлъжнялост, методът става много популярен. При ЕТ адресът на управление ти е личния адрес. Ако си се преместил и не си обявил промяната, нищо чудно имотът, който баба и дядя са ти дарили миналата година у панчарево /примерно/ да отиде на публична продан за несъществуващото ти задължение към някой юнак, с който нещо си договарял, но той останал недоволен.

А ЕООД е 2 лв.
 

Горе