SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

тежест на линковете?

netsurfer

Ипотпал ФЕН :)
От известно време ме гложди един въпрос и преди да си направя едно тестче, искам да видя, дали някой не го е тествал вече.
Въпроса ми е за тежестта на линковете:
1. линк
2. имаме линк
Чудно ми е как се предава тежестта на имаме линк, колко получава имаме и колко почува линк, като ясно, че имаме линк получава 100% :)
 
Re: тежест на линковете?

Горе долу нещата с линковете (котвите в линковете) са като със заглавията на страниците <title></title>. Аз лично бих им дал равна тежест 50%/50%, въпреки че някои твърдят, че колкото по напред е ключовата дума, толкова по-голяма тежест получава, това може и да е така но при по-дълги заглавия (котви).

Това с определянето тежестта на единичен линк (котвата в него) ми се вижда малко трудна работа, понеже факторите които влияят върху конкретен линк не са много.

Аз се сещам за два:

- Сайта от който се линква
- Сайта към който се линква

Като от тук на сетне може да се съобрази сходността на съдържанието между двата сайта и връзката, и ако става въпрос за котвата "Бяло Черно" и сайта от който се линква, и към който отива е съответно свързан с Черното, то по-голямата тежест пада върху ключовата дума "Черно", ако пък сайтовете са свързани с бялото то по-голяма тежест пада върху него, поне аз така бих разработил алгоритъма. :)

Иначе имам сайт със заглавие "Безплатен Софтуер", за индивидуална дума "Безплатен" се класирам в гугъл на 2-ро място, а за "Софтуер" на 1-во. Ако това ще послужи за аналог.
 
Re: тежест на линковете?

Бях почнал да пиша тук, ама видях, че ще стане много и го пуснах в блога си.
Че то уж е едно, но да пишеш само по него не става, защото нещата са много комплексни и се налага да се обхванат и други теми.
На който му е интересно моето мнение и наблюдения:
seomaster-bg.blogspot.com/2009/09/blog-post.html
 
Re: тежест на линковете?

Нека кажем, че съществителните носят по-голямата част от смисловата тежест(контекста). Т.е. останалите части получават по-малка такава.

Ако имаш анкор "отивам на Бяло море" то ще имаш релевантност в приблизително следния ред:
1) "отивам на Бяло море" - точен съвпад
2) "Бяло море" - съществително с прилагателно
3) "отивам на море" - глагол със съществително
4) "море" - само съществително
5) "бяло" - само прилагателно
6) "отивам" - само глагол

При съвпад на тематиката горното би трябвало да важи. Ако вече страницата към която е линка с този анкор е на тема "Морето от бяло в есенната колекция на моделиера..." вече нещата стават по различни ;)

Поне засега мисля, че гугъл се придържат към съвсем базов семантичен анализ на ниво дума (съответно и комбнация от думи) и не правят такъв на ниво фраза/изречение.

Това в общи линии съвпада и с опита на @muslim, където се предполага, че е получил по-малка тежест на прилагателното(в по слаба ниша) отколкото на съществителното(в по силна ниша).

Преки изводи са:
1) Ако ползваш естествен език ще имаш добри резултати. (което не значи оптимални)
2) За прилагателни макар и привидно по-слабо конкурентни се оптимизира по-трудно.

Надявам се да съм бил полезeн :)

Ако някой е изпробвал нещо в по контролирана среда, ще е интересно да сподели.
 
Последно редактирано:
Re: тежест на линковете?

Това проверено ли е или е просто по пътя на логиката?

Гугъл наистина ли може да различи в "бяло море" кое е съществително и кое прилагателно? Още повече на български?
 
Re: тежест на линковете?

Това проверено ли е или е просто по пътя на логиката?

Гугъл наистина ли може да различи в "бяло море" кое е съществително и кое прилагателно? Още повече на български?
На английски го прави. На български не съм сигурен в каква стапен е завършено.

Формално проверката за това каква е една дума е елементарна и не се различава по нищо от филтрирането на местоимения и съюзи, което си го прави от миналия век.
 
Re: тежест на линковете?

Според мен слабо вероятно е да е проблем за тях да не различат прилагателно или каквато и да е друга форма. Има пролог или друг език, с който лесно може да бъде направено това, а да не забравяме, че при авто превода се знае според мен сто процента коя дума е глагол, съществ. и т.н.
относно тежеста мнението ми съвпада с nikoladd.
А и най-простата логика трябва да е изчистване на общи думи от анхора и комбинация от думите с по-малък % тежест и най-силно влияние за цялата фраза.
А от съдържанието, което линква зависи силата на комбинациите и отделните думи.
Това са наблюдения и предположения.
 

Горе