Артикул 1 кг и Артикул 10 кг - има ги в каталога, но водят към една и съща страница

Cypermethrin

New member
Да кажем имам в сайта си каталог с артикули

Каталог.хтмл:

АртикулАа - 1кг - 10 лв
АртикулАб- 10кг - 90 лв
АртикулБа - 1 кг - 12 лв
АртикулБб - 10 кг - 108 лв

и т.н.

понеже страниците .html, които ще направя за АртикулАа и АртикулАб, ще бъдат почти идентични и ще се канонизират една друга, може ли да се направи страница АртикулА, в която да се продават и двата артикула и ще пише цената на първия е толкова, цената на втория е толкова.

и линковете да станат по следния начин:

Каталог.хтмл:

АртикулАа - 1кг - 10 лв - този линк води към АртикулА.хтмл
АртикулАб- 10кг - 90 лв -този линк води към АртикулА.хтмл
АртикулБа - 1 кг - 12 лв - този линк води към АртикулБ.хтмл
АртикулБб - 10 кг - 108 лв - този линк води към АртикулБ.хтмл

Това добро решение ли е?

За: Артикул 1 кг и Артикул 10 кг - има ги в каталога, но водят към една и съща страни

За: Артикул 1 кг и Артикул 10 кг - има ги в каталога, но водят към една и съща страни

Хмм. Май с рел каноникал ми изглежда по-добре. Това два продукта на една страница не е много приятно. Освен ако просто не е един продукт и има поле да се изберат килограмите или нещо такова.

Аз до колкото разбрах, разликата между двата продукта е единствено килограма. Тоест не му пречи да са на една страница... ако все пак са на 2 страници, решението на @scoobydoo е правилното решение 😉

Re: Артикул 1 кг и Артикул 10 кг - има ги в каталога, но водят към една и съща страни

Ами тези продукти се купуват понякога по отделно, понякога в комбинация примерно 1 кг + 10 кг.

Иначе описанията им са абсолютно еднакви, както биха били на 1 кг чушки и 10 кг чушки 🙂

Сега вече въпросът ми се видоизменя - вече съм решил да са на една страница въпросът е в каталога да ги оставя ли

Каталог.хтмл:

АртикулАа - 1кг - 10 лв - този линк води към АртикулА.хтмл
АртикулАб- 10кг - 90 лв -този линк води към АртикулА.хтмл
АртикулБа - 1 кг - 12 лв - този линк води към АртикулБ.хтмл
АртикулБб - 10 кг - 108 лв - този линк води към АртикулБ.хтмл

или

каталог.хтмл:

Линк:Артикул А - този линк води към АртикулА.хтмл
Описание под линка:
1кг - 10 лв
10кг - 90 лв

Линк:Артикул Б - този линк води към АртикулБ.хтмл
Описание под линка:
1кг - 12 лв
10кг - 108 лв

Има ли значение от SEO гледна точка?

Не ми става много ясно какъв е анкор текста в двата случая. Ако е различен, може да има някакъв ефект за SEO. Но като цяло не мисли за това от гледна точка на SEO. Когато са двата линка към едно и също URL, то просто втория не се смята. Така че направи го както мислиш че е най-удобно за клиента. Ако не можеш да прецениш направи го възможно най-просто, това винаги е добро правило 😉.

Re: Артикул 1 кг и Артикул 10 кг - има ги в каталога, но водят към една и съща страни

Благодаря 🙂
Весела Нова Година!

ПС: Fail+Time=Success 🙂 Тва е супер вярно

А, и за да не пускам нова тема, искам да питам,
в

katalog.html

Артикул А

Описание: бла бла бла бла, доставка - начин на доставка, телефон - някакъв тел, произход - някаква държава

Артикул Б

Описание: бла 2 бла2 бла 2 бла, доставка - начин на доставка, телефон - някакъв тел, произход - някаква държава

Артикул В

Описание: бла 2 бла2 бла 2 бла, доставка - начин на доставка, телефон - някакъв тел, произход - някаква държава

това, че 80% от описанието се повтаря, проблем ли е? да го слагам ли в iframe, който да сложа в роботс.тьт да не бъде четен?

Тези 3 неща са ти 80% от описанието ли 🙂. Направи уникалната част повече според мен.

Ами в страницата каталог.html съм сложил само най-важната част от описанието на нещата така, че да се вижда Preview на цялото описание. и доставката, телефонът и произходът са съществено важни, за да може хората, които са наясно направо да вдигнат телефона и да поръчат, без дори да са ходили на индивидуалната страница на всеки артикул. Иначе уникалната част от описанието си е по-голяма, но на индивидуалната страница...

А, това е в каталога. Ясно. Еми не знам. Зависи колко често се различават тези трите неща. Но както и да го направиш, едва ли ще е проблем.

канонични ли са тзи урл?

робот-куче.html
робот-куче-1230-реев-34.html
робот-куче-3432-реев-34234-asd.html
робот-куче-234.html?

опа, имах предвид, дали Google ще се чуди коя е най-релевантната страница за показване след търсене на ключова дума "робот-куче"??
2, 3 и 4 html в случая са различни модели робот-куче и понякога хората търсят директно за тях в гоогле с пълното им име.

Релевантността не се определя по URL адреса, а по над 200 фактора 🙂.

Все пак аз бих избрал - робот-куче-234.html. Просто ще ти се наложи да имаш няколко статии и ако са с робот-куче - само ще имаш проблем.

Back
Горе