Влияят ли темплейтите върху класирането в Гугъл?

Re: Влияят ли темплейтите върху класирането в Гугъл?

Зависи как е направен съответния шаблон.

Опитът ми показва, че в момента готовите темплейти са в пъти по-качествено направени, отколкото може да ми ги направи някои дизайнер в BG. Ето някои от причините:

1. Повечето темплейти вече са на HTML5, а повечето дизайнери не са чували за това чудо не техниката тук.
  2. Много темплейти поддържат адаптивен дизайн, а тук са още фенове на отделната версия за мобилен сайт.
  3. Хората на запад отдавна правят дизайните без или с минимален брой изображения, за сметка на CSS3 техники, като градиенити и т.н.
  4. Когато си купиш готов темплейт, получаваш версии за много типове страници и типове елементи в тях.

Изобщо, ако говорим за качествен платен шаблон, предимствата са много повече. И да, ако един шаблон е нарязан добре, написан на HTML5, има вградена Microdata и е бърз (заради използването на нови технологии), това несъмнено ще повлияе положително на търсачките.

А от дизайнерите в БГ можеш да си поръчаш да ти направят лого, което да пасва на шаблона и всичко става идеално. Ние така процедираме от години вече.

За: Влияят ли темплейтите върху класирането в Гугъл?

Какво точно питаш? Защото ако въпроса е дали гугъл ще ти даде предимство някакво само защото дизайна ти е уникален, направен специално за сайта ти, а не темплейт, то не ми се вярва да е така.

Ако се ползва готов шаблон и на него има вдигнати още 100 сайта на същата тематика и с минимални промени едвали ще се хареса на Г.
cloxy: да вярно е че повечето бг-та не правят сайтове на HTML5 и CSS3 анимиране защото такава ни е и държавата. Пробвал съм да продавам такива в БГ, но хората използват стати версии на браузърите и започва ходене по мъките защо еди какво си не се виждало. Сега преправям цял сайт за мода, защото беше така разцъкан че хорана на който го дадох да го гледат неможеха да си го отворят заради старите им браузъри, сега се преправя да е на стандартен opencart но поразцъкан за да може да се отваря с всичко. Всеки си има своите изисквания.

Какво точно питаш? Защото ако въпроса е дали гугъл ще ти даде предимство някакво само защото дизайна ти е уникален, направен специално за сайта ти, а не темплейт, то не ми се вярва да е така.

Просто се опитваме да разрешим един спор - дали за Гугъл и посетителите е по-добре сайтът да е хубав, професионално направен и уникален - като този сайт за имоти например: http://imoti-plovdiv.bg/ , или е по-добре да е аматьорски, непрофесионален и правен по темплейт - като този сайт за счетоводство примерно - http://kantora-plovdiv.com/

Някакви мнения?

Всички харесваме новите технологи Васко, ама MUTI е прав за много неща.
А и ако беше на 100% вярно твърдението ти че HTML5 вдига сайта в търсачките пред другите в бранша, досега щеше да има бум на преправяния на сайтове, нещо което не видяхме тази година, май....

За: Re: Влияят ли темплейтите върху класирането в Гугъл?

Просто се опитваме да разрешим един спор - дали за Гугъл и посетителите е по-добре сайтът да е хубав, професионално направен и уникален - като този сайт за имоти например: http://imoti-plovdiv.bg/ , или е по-добре да е аматьорски, непрофесионален и правен по темплейт - като този сайт за счетоводство примерно - Счетоводни услуги в Пловдив - счетоводна къща Гарант

Някакви мнения?

За гугъл е важно да може да ти прочете съдържанието, да може да го индексира, да може лесно да скача от линк на линк и т.н. За потребителя е важно да е красиво, удобно за ползване, лесно за навигиране и т.н. Не виждам много смисъл в спора ви, честно да ти кажа 🙂. Или не го разбирам както трябва.

Зависи как е направен съответния шаблон.

Опитът ми показва, че в момента готовите темплейти са в пъти по-качествено направени, отколкото може да ми ги направи някои дизайнер в BG. Ето някои от причините:

1. Повечето темплейти вече са на HTML5, а повечето дизайнери не са чували за това чудо не техниката тук.
  2. Много темплейти поддържат адаптивен дизайн, а тук са още фенове на отделната версия за мобилен сайт.
  3. Хората на запад отдавна правят дизайните без или с минимален брой изображения, за сметка на CSS3 техники, като градиенити и т.н.
  4. Когато си купиш готов темплейт, получаваш версии за много типове страници и типове елементи в тях.

Изобщо, ако говорим за качествен платен шаблон, предимствата са много повече. И да, ако един шаблон е нарязан добре, написан на HTML5, има вградена Microdata и е бърз (заради използването на нови технологии), това несъмнено ще повлияе положително на търсачките.

А от дизайнерите в БГ можеш да си поръчаш да ти направят лого, което да пасва на шаблона и всичко става идеално. Ние така процедираме от години вече.

cloxy => хубаво мнение, по принцип си прав за това което споменаваш, само една забележка имам към теб. Бих уточнил само, едно, което ми се струва, че грешиш. Слагаш под общ знаменател дизайнерите и кодировчиците:
"Опитът ми показва, че в момента готовите темплейти са в пъти по-качествено направени, отколкото може да ми ги направи някои дизайнер в BG. Ето някои от причините:

Повечето темплейти вече са на HTML5, а повечето дизайнери не са чували за това чудо не техниката тук."

Един дизайнер "рисува". Той прави външния вид, той не кодира. Това, че даден темплейт не е кодиран както трябва, това, че не е на HTML5 не е работа на дизайнера. Няма такива "животни" - "всичколози". Глупаво е да разбираш да правиш дизайн, SEO, да кодираш сайт... .

Лошото е, че има такива хора, които се опитват да огреят навсякъде, но резултата е налице - само бели правят.
Може би си попадал на такива хора или на такива фирми, които постъпват непрофесионално и смесват нещата.
Трябва да се прави разделение на нещата, да не се подвеждат хората за това, че дизайнер може да разбира от кодиране, да въвежда Microdata, да разбира от CSS. Един кодировчик трябва да разбира и да знае CSS, и да знае кое може да се направи с CSS3 и кое трябва да се възложи на дизайнера да направи. Кодирането на CSS не е работа на дизайнера!
Разбира се, един дизайнер може да има общи познания от html и css, но само дотолкова, колкото да има представа какъв е процеса на работа и да може да улесни кодировчика. Почне ли дизайнера да кодира а кодировчика да прави дизайн - работата не отива на добре!

Последно редактирано:

Темата ще стане много дълга и спорна, случвало се е и преди. Не ми се води този спор отново. Но само ще кажа моето мнение и то е, че според мен дизайнерите трябва да си кодират творенията. Просто аз така мисля на база на това на къде се развиват нещата.

И един прост пример за доказателство - ако дизайнерът просто ми сервира една картинка с фон, който е сложен градиент, имитиращ примерно слънце, което свети под ъгъл и осветява сайта... Това кодерът ли трябва да гадае как да го пресъздаде 1:1? При стария вариант просто ги изрязва като картинка и го лепва отзад. И резултатът е бавен сайт. При новия дизайнерът си прави дизайна с CSS като код и си прави ефектите, които иска и които са възможни.

Сложно стана, дано съм се изразил правилно. Това, че у нас повечето дизайнери не могат да кодират, не им прави чест и според мен нямат бъдеще в тази работа, ако не се научат.

И пак казвам - не ми се влиза в спорове. Аз съм различен - мисля така - в бъдещето. Не искам да засегна никого.

Edit: Още едно доказателство - няма как дизайнерът да ми нарисува адаптивен дизайн 🙂

Последно редактирано:

Не споря с теб, и аз не искам да навлизам в спорове. Просто го написах за уточнение, че съм попадал на всякакви обяви - "уж" търсят дизайнер, а в същото време сред изискванията са, освен дизайна и да има познания за html и css, да може да кодира на php, на ajax, да разбира от seo, да работи с бази данни, че даже съм виждал изисквания да има и шофьорска книжка (което за мен си е абсурдно - нима наличието на шофьорска книжка ще направи един дизайнер по-добър?; по-скоро ще го разкарват насам-натам и ще му възлагат несвойствени за един дизайнер задачки.). Това имам предвид под "всичколози".
Предполагам си срещал в практиката си такива хора и как след тях трябва да се оправят нещата.

Иначе съм съгласен с теб, и за това и написах, че дизайнера трябва да умее да работи с кодировчика, и да има понятие от html и css, защото това улеснява работата. По-добре е разбира се ако се научи и да кодира това което е направил, но си мисля, че понякога това е трудно за някой хора, добри дизайнери са, но не им се удава материята на html и css, колкото и да са лесни, и за това ако са екип и работи с партньор и се разбират - добрият резултат няма да закъснее.

до Странникът:
Всичко си зависи от човека, ако имаш капацитет да разбираш от всичко мисля че нещата се получават най-добре. Аз примерно сам си правя дизайна, сам кодирам, сам оптимизирам, функционалност, vps сървъри, рекламни кампании и т.н. Предимствата на този начин на работа са че имаш една комплексна визия над нещата, примерно като добавяш нов елемент в дизайна освен чисто естетически може да прецениш и как ще се отрази този елемент на seo, как да го направиш най-лесно като използваш готови модули, колко ще натовари сървъра и т.н.

Мисля че cloxy е напълно прав за това че уеб дизайнерите сами трябва да си кодират дизайна или даже да не го правят да имат поне основна представа за това как става за да предадът на човека който ще кодира файлове с подходящи layer и т.н.

За да се наречеш Уеб Дизайнер трябва да разбираш поне от Photoshop(или подобна програма която работи с layer и), html и css. А за да си наистина добър такъв трябва да разбираш и от javascript(поне основни работи). В противен случай не си уеб дизайнер а просто дизайнер.

Back
Горе