Време прекарано на сайт, bounce rate и SEO

scoobydoo

Know you can!
Здравейте.

Чувал съм това онова, че гугъл следи дали bounce rate-а е висок и това е един фактор. Днес пък срещнах в една статия, че се следи и времето прекарано в сайта, примерно ако баунсне пак към гугъл, след колко време е това.

Освен това на скоро промених една моя страница, като добавих много повече съдържание, стана по-полезна и подробна. Времето прекарано на нея се увеличи почти двойно, но за съжаление се увеличи и bounce rate-а от около 73% да речем на около 86%.

Та във връзка с тези неща предлагам да обсъдим как влияе времето прекарано на сайта и как влияе bounce rate-а на SEO-то. Може да споделяте личен опит, размисли и теории, линкове към полезни статии по темата и т.н.

Надявам се да стане полезна за всички дискусия.

Поздрави!

За: Време прекарано на сайт, bounce rate и SEO

Времето прекарано на сайта е от значение, щом посетителите се задържат повече, това значи че има защо, четат, пишат коментари, разглеждат, значи съдържанието е полезно.

Re: За: Време прекарано на сайт, bounce rate и SEO

Времето прекарано на сайта е от значение, щом посетителите се задържат повече, това значи че има защо, четат, пишат коментари, разглеждат, значи съдържанието е полезно.

Не е много вярно, има много сайтове който влизаш за 5 секунди да видиш или си пропомниш нещо и са много полезни, след което ги затваряш.

Re: Време прекарано на сайт, bounce rate и SEO

Със сигурност Гугъл гледат колко време стоиш на сайта, ако си влязъл от тяхната търсачка. Лошото става, ако потребителят бързо натисне Back.

Имам съмнение, че следят и чрез Analytics, но не може да се докаже.

Според мен много зависи какво е естеството на сайта.

Ако е блог е нормално хората да прекарват повечко време в него, за да прочетат дадена статия или дори няколко.

Ако е фирмен сайт с относително оскъдно като количество информация, да кажем представяне на услуга с няколко изречения, тогава може хората да не се задържат за повече от 1-2 мин на страница.

Ако сайта е със справочна информация например, да кажем полезни телефонни номера, тогава е нормално посетителите да се задържат малко време (под 1мин) и да дават back бутона, което не означава че сайта не им е бил от полза.

Според мен е логично да има връзка, между количеството информация на дадена страница, bounce rate и това как Г ще я оцени.
Какво имам предвид, ще дам 2 примера.

Ако да кажем на дадена страница има 800 думи и посетителите се задържат за под 1мин на нея, след което и дадат back, това означава че са прочели част от информацията, не са я намерили за полезна, и са продължили да търсят другаде - това според мен, е логично да е лош показател за Г.

Но ако на дадена страница, със справочна информация има 3-4 изречения, и посетителите се задържат на нея, за под 1 мин и дадат back, това не означава че информацията е безполезна.

Много важен фактор според мен, е и завърналите се посетители на даден сайт, което според мен показва доколко е полезен сайта за посетителите.

Важен фактор разбира се е и дали посетителите, ще продължат търсенето си при следващите резултати.

От около 10-15 дни, по-точно откакто излязоха с информацията, че са махнали алгоритъма с който се определя стойността на страницата според анкора на линковете и анонсираха, че има нов "по-достоверен" начин за определяне полезността на страницата, мисля че това е новият начин -> вътрешни линкове от сайта, баунс рейт, брой разгледани страници, време прекарано на сайта (приравнено спрямо някакъв коефициент отчитащ големината на страницата и броя символи на нея) и най-важното - дали потребителя продължава да търси информацията в други сайтове или в търсачката. Имам сайтове с 80% баунс рейт, с 3,5 страници на посещение, с престой под 1 минута и от 10-15 дни са супер харесвани от гугъл. Просто са полезни, дават отговори и след като ги посети потребителят спира търсенето.

мисля че това е новият начин -> вътрешни линкове от сайта,

Под вътрешни линкове се има в предвид как се линкват страниците в един сайт помежду им?

За: Re: За: Време прекарано на сайт, bounce rate и SEO

За: Re: За: Време прекарано на сайт, bounce rate и SEO

Под вътрешни линкове се има в предвид как се линкват страниците в един сайт помежду им?

Да, точно това имам предвид.

Поведенческите фактори (ПФ) влияят, но за Гугъл, все още % на влияение не е толкова голям.
В Яндекс напр. е много голям и даже преди около година (който работи в Яндекс, сигурно знае) в един момент много сайтове излязоха в ТОП-а без никакви линкове и то в много сериозни ниши.
В последствие се оказа, че една СЕО фирма, с много ресурси е манипулирала ПФ и само на тях сайтовете са били в ТОП-а.
След което всички клиентски сайтове на тази фирма бяха наказани + всички сайтове, които ползваха автоматическо манипулране на ПФ userator.ru.

Така, че ПФ тепърва предстоят да бъдат силен фактор в Гугъл.
Но за всяка ниша се прави един вид "шаблон" на ПФ, като се взима средно, какво прави средния посетител в тази ниша.
Напр. ако е сайт за такси, то той влиза, взима телефона и излиза.
Това не се смята за лошо, а за норма за този вид сайтове.
Същото е и за количеството видяни страници.
Не може да се очаква от сайт за Таксита да има повече от 10-20 страници.
Така, че за Гугъл по-скоро би било подозрително, ако сайт за таксита има 5000 страници в индекса, защото сайтът силно ще излезе от рамките на този "шаблон".
И ако човек и видял само 1 страница, то това е нормално за този вид сайтове.

Такива примери много, така че бързото напускане не означава лош ПФ, а трябва да се гледа индивидуално за самата ниша.
Гугъл е класифицирал отдавна всички сайтове и ги е категоризирал и на базата на тази категоризация са и данните, които полва.

След това не е задължително сайтът да има акаунт в Аналитикса, за да се събират тези данни.
Вече огромна част ползват Хром и чрез него имат достатъчно данни, за да се направи анализ на информацията.
Не случайно създадоха Хрома, а именно с такава цел, защото много спряха да слагат тулбара на Гугъл.
Също така източник на данни е и Адсенса.

За Яндекс напр. ако посетителят е седял по-малко от 10 секунди на стр. то това е лошо, за Гугъл предполагам че е нещо подобно.

Много интересна тема 🙂.
Не се бях замислял за това дали продължават да търсят след това или пък за дължината.
А и това дето каза SeoLab също ми е много интересно. Наистина ще трябват шаблони и сигурно има такива. Със сигурност гугъл трябва да знаят за различните видове сайтове и поведението, които предизвикват в потребителя. И за това не се бях замислял много.

@Kompota
Да, точно там гледам тези данни.

Back
Горе