Въпроси за рутер SMCWBR14S-N3

diabolic.bg

The Old Wastelander
Тази нощ за мое най-голямо съжаление ми изгоря старият верен рутер, който ми служи от 7 години. Той беше от марката SMC, която бих препоръчал на всеки. За смяна се спрях на SMCWBR14S-N3 - Безжичен рутер 4port 802.11N /300Mbps. Намерих вносителя за България и утре ще отида да си купя, но имам малко въпроси.

1. Има ли човек сред вас, колеги, който е ползвал този рутер? Само такъв човек може да ми отговори точно.
2. Дали този човек е ползвал рутера пред сървър, дори само за тестове?
3 Ако е изпълнено горното условие, следва другият ми въпрос. Дали при влизане в сайта, пред който е рутера, той показва реалното външно ІР на посетителя?

Последният въпрос може да ви звучи много глупаво, но преди месец тествах един 300 мегабитов рутер марка Level One, който показваше всеки посетител с ІР 192.168.0.1. По същия начин виждах и своето ІР. Сами разбирате, че това не става за моята цел, защото сървърът (хостът) ми е личен и стои зад рутера.

Благодаря предварително за информацията!

За: Въпроси за рутер SMCWBR14S-N3

Всъщност всичко е въпрос на конфигурация.
Теста ти с Level One е завършил неуспешно защото не си успял да го конфигурираш.

Той май и нямаше повече възможности от това, което направих. Тогава се обаждах и на техническата поддръжка на доставчика ми (който ми подари рутера при подновяване на договора), човекът се убеди сам, че неговото ІР излиза като вътрешно и не можа нищо да ми помогне. След консултации в поддръжката ми казаха, че трябва да се сменя фирмуера на рутера, за да се оправи и аз го зарязах. Сега съм сложил временно един Линксис, който показва моето ІР като вътрешно, но поне не маскира посетителите. За мен всяка марка си има особености, които трябва да приемеш. Линксиса познавам отлично, но няма опция да го накарам да показва външното ми ІР.
Затова и пак се спрях на SMC - надявам се, че ще работи по същия начин като стария.

Всеки един рутер трябва да показва външния реален IP адрес, мога да го твърдя със сигурност, защото доста често ми се е налагало да правя port-forwarding на такива рутиер, само заради хостване на сайтове в "home-made" сървъри. Виж port-forwarding, DMZ, NAT настройките

В момента се отклоняваме от темата. Линксис-а така или иначе работи, но е временно решение, защото е 54 мегабитов, а аз съм на връзка 64 и разликата се чувства осезателно (това е цялата скорост на АДСЛ-а на Виваком).
Мен ме интересува, ако някой може да даде отзиви за SMCWBR14S-N3.

Аз не съм попадал на Linksys който да е 54 мегабитов, обикновено lan портовете им са 100 мегабитови. Нали не връзваш сървъра си към рутера през Wi-Fi?

Да, сървърът е вързан през кабел, но през SMC-то сайтът, който е тежичък, се зарежда макс за 7 секунди, а през Линксиса - за 15, което ме кара да мисля, че суичът му също е по-бавен от 10/100.

Мисля, че търсиш причината на грешното място. Освен да тестваш друго не виждам.

Не виждам в случая къде мога да греша. На няколко пъти сменях двата рутера, докато всичко беше ОК и винаги се явяваше тази разлика в скоростта. При тест с Speedtest.net - The Global Broadband Speed Test разликата също е доста сериозна в ущърб на Линксиса.

Купих SMCWBR14S-N4 - работи като пушка и отговаря на всичките ми изисквания, дава фантастични скорости на спийд теста, но ми направи номер, който ми събра очите. Всеки има достъп до уеб сървъра ми и може да отвори сайтовете, само не и аз. Ако използвам прокси - влизам. Сървърът е вързан с кабел към рутера.
Ако се опитам да вляза през локалната мрежа, както беше досега ми излиза следното:

t7gw0l.jpg

Някакви съвети къде да търся проблема в настройките?

Back
Горе