Въпроси около една идея

irgy.net

Senior Member
Хрумна ми идеята за сайт за анонимно оплюване.
Въпроса ми е, някой ако напише цветуща публикация с много груби епитети, дали могат да ме осъдят, че сайта е мой и в него са публикувани такива материали.

Re: Въпроси около една идея

Едва ли някой ще те съди, ако си се застраховал на сайта, че не носиш отговорност за анонимните писания. Но по-добре отвори жълт вестник, вместо да правиш виртуална помийна яма. 😀

Въпросът, който задаваш е доста сложен и по-скоро опира до конкретен случай.
Така общо и тук едва ли някой може да ти помогне, по-добре се консултирай с адвокат за по-конретно развитие.

О това е просто идея, даже като се замисля по-сериозно и не ми се захваща. То наистина ще се превърне в помийна яма.
Неизбежно е. На Ганьо му дай да плюе, особено ако е анонимен и не го е шубе...

Хрумна ми идеята за сайт за анонимно оплюване.
Въпроса ми е, някой ако напише цветуща публикация с много груби епитети, дали могат да ме осъдят, че сайта е мой и в него са публикувани такива материали.

Въпрос на добре написани Общи Условия е. Най-добре се консултирай с адвокат

По принцип ако са ти наред общите условия,няма да имаш подобни проблеми предполагам, но има един друг момент... как ще накараш някой да пише вътре, като не можеш да му гарантираш анонимността, понеже, ако се стигне до дело, вероятно ще има пусната жалба първо в полицията, а на тях няма как да им откажеш да споделиш кой е автора на публикацията...

Идеята ти до някаква степен се доближава до един доста комерсиален сайт: bgrabotodatel.com
Можеш да погледнеш условията за ползването му и респективно като се базираш на него да доизградиш идеята си, но не забравяй авторското право.

Крайно време е това да се прекрати ! Анонимността в мрежата е едно, анонимното оплюване - друго !

Ако ти си фирма с някаква дейност и на сайта ти оплюят някоя друга фирма с подобна на твоята дейност - отиваш на съд за нелоялна конкуренция и никой не може да те спаси. Ходи доказвай после че не ти си написал статията.

НЕЛОЯЛНА КОНКУРЕНЦИЯ
Обща забрана
Чл. 30. (Изм. - ДВ, бр. 9 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г., в сила от 08.09.2007 г.) Забранява се всяко действие или бездействие при осъществяване на стопанска дейност, което е в противоречие с добросъвестната търговска практика и уврежда или може да увреди интересите на конкурентите в отношенията помежду им.

Увреждане на доброто име на конкурентите
Чл. 31. (1) Забранява се увреждането на доброто име и доверието към конкурентите, както и на предлаганите от тях стоки или услуги чрез твърдение или разпространяване на неверни сведения, както и чрез представяне на факти в изопачен вид.
(2) Забранява се приписването чрез реклама или по друг начин на несъществуващи качества на стоки или услуги при сравняване със стоките или услугите на конкурентите, както и приписване на несъществуващи недостатъци на стоките или услугите на конкурентите.

Имуществени санкции
Чл. 59. (1) (Изм. - ДВ, бр. 9 от 2003 г.) За нарушенията по чл. 9, 18, 30, 31, 32, 33, 34 и 35, за извършване без разрешение на действия по чл. 13, ал. 4, чл. 15, ал. 2, чл. 24, ал. 1 и чл. 27, ал. 5, както и за неизпълнение на постановеното по чл. 7, ал. 1, т. 8 комисията налага имуществена санкция на предприятието в полза на държавата в размер от 5000 до 300 000 лв.
(2) При повторно нарушение комисията може да наложи имуществена санкция на предприятието в размер от 100 000 до 500 000 лв.
(3) При неизпълнение на решение на комисията тя може да наложи имуществена санкция на предприятието в размер от 100 000 до 500 000 лв.

Глоби
Чл. 60. (1) Физическите лица, извършили или допуснали извършването на нарушения по този закон, ако деянието не съставлява престъпление, се наказват с глоба в размер от 1000 до 10 000 лв.
(2) На лицата, които не представят в срок поисканите доказателства или точна информация, или не се явят лично за даване на обяснения пред комисията, се налага глоба в размер от 500 до 2500 лв.
(3) При повторно нарушение по ал. 1 и 2 на виновното лице се налага глоба в размер от 2000 до 20 000 лв.
(4) (Отм. - ДВ, бр. 9 от 2003 г.)

Back
Горе