Въпрос за Piwik

scoobydoo

Know you can!
Здравейте.
Става дума за брояча Piwik. Пише че трябва да си настроем автоматично архивиране ако имаме повече от няколко стотин посещения. Как точно става това нещо? Тук е обяснено: http://piwik.org/docs/setup-auto-archiving/, но мен лично ме изгубиха още на този ред: # crontab -e
Изобщо не пише какво е това нещо и къде се пише. Нямам идея за какво ми говорят. Нещо свързано с SSH достъп, може би. Има някакви cron задачи в хостинга ми. Предполагам нещо от там?
Пращам усмивки по радиото и кашони с позитивна енергия на който помогне 😀

Последно редактирано:
Re: Въпрос за Piwik

Ами предполагам рано или късно ще трябва да го направя и без това, така че защо не сега 🙂
Щом ще намали натоварването, значи го искам 😛
Между другото от твоите постове се вдъхнових да премина на този брояч а и да поразкарам всичко гугълско 🙂

Ако си със cPanel, търсиш иконката "cron задачи" и няма нужда да се занимаваш през конзолата. Всичко е идентично в графична среда и трябва да се оправиш. Само че се изпълнява bash скрипт и трябва да имаш определени права, за да записваш.

Ами направих една cron задача. Първото нещо обаче в полето command какво точно трябва да е? Пише "the user the cron job will be executed under, it should generally be your webserver user". Аз писах потребителското си име от контролния панел 🙂
А също пише че трябва да има SSH. За моя хостинг пише че се поддържа но само при поискване. Аз не съм го поискал. Може би трябва да го поискам 🙂

ЕДИТ: зададох задачата за сега за да я тествам и нещо не стана, явно трябва да изискам все пак SSH достъп 😛

Последно редактирано:

Ако имаш в cPanel-a достъп до кроновете, значи не ти трябва SSH. Друг е въпросът ако трябва да се оправят правата на някои файлове.

Всичко това просто ще ти кешира статистиките и ще ти се зареждат по-бързо, когато ги гледаш. Защото ако имаш много посещаван сайт, следователно голяма база данни със статистики, тогава заявките стават много бавни. А така ще се зареждат директно от кеша.

Според мен няма смисъл. Дали аз ще го заредя веднъж или cron-а, за да го кешира, то си изразходва същото време и ресурси. Това, че ще ми се върти с 2-3 секунди повече на сайт, ще го преживея.

Между другото, piwik на мен ми товари около минута на ден, а съм си го сложил на всички сайтове. Просто не се усеща като натоварване. Дано като порасне базата си остане толкова бързо 🙂

Ами то значи ако аз гледам брояча примерно 1 път на 3 дни, а той си кешира 1 път на ден, не излиза ли че с това кеширане ще се натоварва повече 🙂
И то като кешира, кешира само днешните данни и ги трупа някак или кешира цялата информация всеки път?

Back
Горе