Въпрос към дизайнерите и програмистите

shark

New member
В един сайт основните елементи са: код, дизайн, текст и снимки.
Чудя се, защо ми се обаждат фирмите крайни клиенти да им направя снимките за сайтовете, а не ми се обаждат фирмите, които правят сайтовете им?

Често виждам добре направени сайтове на добре развити фирми (хотели, заведения и тн.) с ужасни снимки самоделки.
Ясно е че някое фирми правещи сайтове сами си снимат, но дали на тях им е ясно, че като правят нещо, което не им е работа и не им се получава особено добре, намаляват от добрата обща оценка на крайния си продукт?!

Не е ли правилният начин всеки да си върши неговата работа и да се изграждат партньорски взаимоотношения с под изпълнители специалисти в конкретна дейност?

Re: Въпрос към дизайнерите и програмистите

Аз не че имам нещо общо и с двата бранша, ама е добре за кой?
Щото аз познавам и едни фотографи дето се опитват да правят сайтове на клиентите им вместо да им направят само снимките и да потърсят друг да свърши другата работа.
И пак се получават учасни неща.
Защо е така - защото никой не се интересува от качеството на продукта, който предлага, а само се интересува да прибере всичките пари.

Ако предвидят от самото начало, че външна фирма (фотограф) ще им прави снимките трябва да искат и договорят по-голяма цена а това понякога може да откаже клиента.

Съгласен съм, че е добре всеки да се занимава с каквото разбира, но ако аз договарям изработка на сайт ще кажа моята цена със снимките, които аз ще направя, с опция че после могат да си сменят сами снимките ако желаят или да се обърнат към професионална агенция.

Много тъжен факт. Дължи се хем на безпаричие, хем на манталитет. Моята първа фирма и аз така бях подходил и после се чудех, защо никой не ми се задържа на сайта и никой не се обажда. После си платих за хубав лейоут и си платих на един дизайнер за цялата корпоративна идентичност (лого/визитки/каталог) и нещата потръгнаха. Услугите им не са ефтини, но са много нужни. В наши дни намирам за трудно да стартираш сериозен проект и сам да си напишеш бекенда и фронтенда и после да го позиционираш на пазара. Невъзможно.

Аз не че имам нещо общо и с двата бранша, ама е добре за кой?
Щото аз познавам и едни фотографи дето се опитват да правят сайтове на клиентите им вместо да им направят само снимките и да потърсят друг да свърши другата работа.
И пак се получават учасни неща.
Защо е така - защото никой не се интересува от качеството на продукта, който предлага, а само се интересува да прибере всичките пари.

Добре е за всички! Всеки се концентрира върху това което му е работа и го прави добре. Добре е и за клиента, защото получава един напълно завършен качествен продукт, а не започва сам да търси кой да му го доработи или не остава с чувството, че нещо липсва. Относно цената, тя също е по-добра за клиента, като плати всичко общо му излиза по-евтино отколкото да плаща по отделно.
Цените са различни за партньори/контрагенти и за крайни клиенти, а и като се изготвя оферта част от услугите могат да се представят като опции (клиента да си реши дали ги иска).

А за лошите практики не ми се говори - тези същите фотографи вероятно могат и да ти налепят плочките в банята, да ти ремонтират колата и тн. 😉

Back
Горе