Въпрос относно php скрипт

stan4oo2

New member
Интересува ме как да направя заявка към 2 таблици и да ми намира определена дума
и в двете таблици.

<?php
$df="4anta";

// MySQL connect information.
$c_username = "root";
$c_password = "";
$c_host = "localhost";
$c_database = "sait";

// Connect.
$connection = mysql_connect($c_host, $c_username, $c_password)
or die ("It seems this site's database isn't responding.");

mysql_query('set names utf8_general_ci', $connection);

mysql_select_db($c_database)
or die ("It seems this site's database isn't responding.");

$SQL3 = "SELECT * FROM `obiavi,lichni` WHERE `text` LIKE '%$df%' AND `text` LIKE '%$df%' ";

$result3 = mysql_query($SQL3);

while($db_field = mysql_fetch_assoc($result3))
{

echo"

$db_field[text]

";

}

?>

Re: Въпрос относно php скрипт

с union но трябва да селектираш еднакви колони (конвертирай нещо ако трябва) а не * ако таблиците не са еднакви или имат различен брой колони

за синтаксиа на union виж http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/union.html

и няма нужда от второто условие

стана мерси много със следния ред
$SQL3 = "(SELECT `text` FROM `obiavi` WHERE `text` LIKE '%$df%') UNION (SELECT `text` FROM `lichni` WHERE `text` LIKE '%$df%') ";
BGVISIT благодараря ти много 🙂🙂

много сбъркана база. по-добре и смени структурата докато не си заорал съвсем надълбоко в тази нива.

Е, какво искаш да кажеш - че ако ти се налага да използваш UNION, базата ти е сбъркана ли?? Ако е пуснал структурата на цялата база, разбирам да направиш такъв извод, ама само на базата на въпрос за синтаксиса на UNION...

кобрети, понякога от много малко се вижда веднага неправилното проектиране. няма нужда да задълбаваш. ама ваша работа 🙂 ползвате си UNION-а и бъдете щастливи! 🙂

Какво държиш в 'обяви' и какво в 'лични'? Защото ако 'лични' е всъщност 'лични обяви' определено мястото им е в една таблица и юниона става излишен.

кобрети, понякога от много малко се вижда веднага неправилното проектиране. няма нужда да задълбаваш. ама ваша работа 🙂 ползвате си UNION-а и бъдете щастливи! 🙂

Усеща се ирония в пост-а ти с това "ползвайте си Uniona и бъдете щастливи", но наистина не можеш да изказваш мнения за базата данни като ти липсва информация за структурата и коя таблица как се използва. Съмнява ме "от много малкото което виждаш" да разбираш толкова че да правиш експертни мнения за неправилно проектиране (за което може и да си прав ако колегата няма голям опит с БД) но според мен категоричният ти тон е леко обиден. Иначе e радостно е че пък ти имаш такова самочуствие!

Моя опит също ми подсказва, че има нещо нередно в структурата, но всички зависи от желаните резултати.
В крайна сметка нещата работят ли? Работят.
В крайна сметка нещата по най-оптималния начин ли са? Не.

Толкова за нещата от живота на SQL🙂

Обещавам че това е последния ми коментар по тази тема 🙂 но все пак:

Не може от един селект да се каже че е сбъркана структурата. Пример за ползване на Union (не че е най-сполучливия но искм да кажа че може да се наложи такъв селект без базата да е лошо дизйната):

Има таблица "обяви" и таблица "новини", като за едното освен текст-а поддържащ 10 колони за другото текста + 5 (и то съвсем различни примерно). В нормална ситуация таблиците не се ползват едновременно - едната е за раздела обяви, другата за раздела новини и няма смисъл да са в една таблица с флаг новина/обява или самостоятелна таблица с текст и указател към обяви или новини и т.н.

Друг пример. Имам идентични таблици с логове на посещчния за два различни сайта. Статистиката за всеки сайт си работи върху нейната, но може да искам да правя обобщаващи справки, търсения и т.н.

примери много - идеята ми в предния постинг е че е дразнещо без информация да се говори дали архитектурата на базата не е домислена!

Back
Горе