SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

Дали да изнеса съдържанието на сайта в поддомейни?

ted

New member
Здравейте, мисля си за една реорганизация на сайта и бих искал да я консултирам с вас.

Имам градски портал със разнородно съдържание новини, игри, анекдоти, конкурси и т.н.
За база съм ползвал PHPNuke. мисля си дали ще е полезно ако всички модули ги изнеса на поддомейни.
Например анекдоти от:
montana-dnes.com/modules.php?name=Jokes
да стане joke.montana-dnes.com
на основният домейн да останат само новините.
Ще се получат около 30 поддомейна.

Дали това би било от полза за индексирането на различните раздели. И какво ще се получи със вече индексираните модули от google ако изведнъж изчезнат?
Ако всички външни линкове към сайта водят само до основният домейн как ще се отрази това на PR на поддомейните - сега домейна е с PR4 а всички модули с PR3?
Рязкото намаляване на съдържанието в основният домейн как би се възприело от Google?
В дългосрочен план дали размяната на връзки само с тематично подобни сайтове от поддомейните ще им помогне - а и възможността да се запишат в правилните раздели на каталози и директории ...
Споменавам само Google защото от там ми е почти 95% от трафика от търсачки.

Незнам дали съм обяснил добре ...
 
Re: Дали да изнеса съдържанието на сайта в по&

Re: Дали да изнеса съдържанието на сайта в по&

чета и си мисля ...
примерно за изкуството.сом, ако направя архитектура.изкуството.сом, ще е по-юзър френдли, но въпросният съб-домейн отново ще си води към http://izkustvoto.com/content/section/12/61/ примерно... По този начин нито ще преебеш гугъл-а, а пък ще си улесниш потребителите ... и сега... добре че ме наведе над въпроса, така ще постъпя с нашия сайт :) ... Незнам, според мен си струва от гледна точка за юзър френдли-то... Защото на мен ще ми е по-лесно и приятно да отида на лаф.монтана.сом отколкото на монтана.сом/мод-тралала?!?!#@%&^@*#$^@*&(#%#/ и т.н. ...
 
Re: Дали да изнеса съдържанието на сайта в поддомейни?

ted, не забравяй, че това са два различни домейна, т.е. линковете към montana-dnes.com не играят при joke.montana-dnes.com и обратното. Не винаги е нещо лошо но имай в предвид, че линковете към joke.montana-dnes.com няма да вдигнат montana-dnes.com в търсачките.

Колкото до редиректа и тук има нещо което ме притеснява - Повечето хора копират url-то директо от адрес бара за да линкнат към страница и в търсачките пак ще се появи дългото url, което може да е объркващо за посетителите. Иначе идеята ми харесва.
 
Re: Дали да изнеса съдържанието на сайта в поддомейни?

Редирект към сегашният линк няма да има - ще се преработи структурата на сайта и при отваряне на поддомейн няма да се вижда сегашното URL а само поддомейна

Знам че PR на поддомейните ще започне от 0 но, дали 30 малки тематични сайта (каквито се явяват поддомейните) ще донесат сумарно повече трафик от търсачките отколкото един голям сайт в дългосрочен план.

По скоро ме притеснява отношението на Google към изчезналите вече индексирани страници от основният домейн - явно трябва да им направя някакъв редирект към новите поддомейни.

А и след като ги разглежда като различни сайтове поддомейните - линкването между тях дали ще им помогне бързо да вдигнат PR поне до 3 колкото е сега на модулите ?
 
Re: Дали да изнеса съдържанието на сайта в поддомейни?

лично аз, за големи сайтове от портален тип...най-много обичам да използвам следната стратегия...
ако ти е нов сайта, с нов домейн, дизайн и т.н....разположи категориите в папки от вида http://yourname.bla/category. По този начин в началото ще "играеш" и работиш за развиване на основният домейн. А това е най-важното на този етап.
След известно време, когато видиш че имаш качествен трафик и сравнително голям брой потребители минавам на category.yourname.bla ... това ще ти позволи за започнеш една нова оптимизация поотделно на всеки един събдомейн. Както знаем директориите, търсачките и бла, бла...позволяват да добавяш всеки един поддомейн към основният. Плюс това всеки един поддомейн ще ти се брой като отделен сайт и ще имаш възможност да го оптимизираш индивидуално.
Един съвет...ако решиш това не минавай всички категории наведнъж към поддомейн...пробвай с един-два...виж как ще потръгне, ще се справиш ли с оптимизацията и просто после минавай всички и почвай да "къртиш" мивки ;)

Винаги ще си остане въпроса на поддомейни или папки...но всичко зависи от тематиката и структурата на сайта. Но най-важното е в началото за започнеш да развиваш главният домейн...и след като той "насъбере" скорост и се "докаже", вече може да почнеш да работиш за останалите поддомейни ;)

Много успехи!
 
Интересна е идеята

Но за по-сириозен проект.. Мисля много сериозен, с разделение на звената в една организация и с отделно управление на web ресурсите. И пак, както отбелязваш, само няколко, които в случая ще са най-главни раздели.

За ted папките са по-добрия вариант според мен.
 

Горе