Доста статии чета напоследък за скоростта на сайтовете в Интернет и в много малко от тях се говори за най-важното в тази област - кеширането на ниво браузър. Всички смаляват картинки, компресират с mod_deflate и подобни глупости. Идеята ми е в тази тема с общи усилия да изградим един колкото се може по-оптимален и универсален код за кеширане чрез модула на Apache - mod_expires. До момента съм стигнал до следното:
Ще обновявам този код, ако имам права, спрямо вашите предложения. Логиката ми е проста - HTML типовете се кешират за най-малко време, за да е приложимо и за динамични сайтове. CSS и JavaScript се пазят една седмица, защото може да се наложи да правим някакви промени по тях. Изображенията се пазят месец, като това е малко, но едва ли някой браузър би ги пазил повече поради голямото място, което заемат.
Очаквам някакви предложения за оптимизация. Вие сте на ход!
Код:
<IfModule mod_expires.c>
ExpiresActive On
ExpiresByType text/html "access plus 1 hour"
ExpiresByType text/css "access plus 1 week"
ExpiresByType application/x-javascript "access plus 1 week"
ExpiresByType image/png "access plus 1 month"
ExpiresByType image/jpeg "access plus 1 month"
ExpiresByType image/gif "access plus 1 month"
ExpiresDefault "access plus 1 day"
</IfModule>
Ще обновявам този код, ако имам права, спрямо вашите предложения. Логиката ми е проста - HTML типовете се кешират за най-малко време, за да е приложимо и за динамични сайтове. CSS и JavaScript се пазят една седмица, защото може да се наложи да правим някакви промени по тях. Изображенията се пазят месец, като това е малко, но едва ли някой браузър би ги пазил повече поради голямото място, което заемат.
Очаквам някакви предложения за оптимизация. Вие сте на ход!