Добавяне на фирми в каталози - законно?

sdd

New member
Здравейте , чудех се дали е законно да си направиш онлайн каталог и да добавяш там фирми без да ги уведомяваш, като слагаш техните данни за контакт, текст от техния сайт + лого или снимка от техния сайт. Знам че кой би се възпротивил от безплатната реклама ама има всякакви луди там навън така че застраховката в БГ условия е задължителна.

Re: Добавяне на фирми в каталози - законно?

Единствената тайна която трябва да спазваш, ако не си подписвал договори, е "държавна тайна". Ако работиш в банка и откажеш да подпишеш договор и въпреки това ти покажат данните ... банкови сметки пароли и т.н Ти можеш ако искаш да ги пуснеш в нета и копче не могат да ти кажат. То просто няма как да се измисли закон които да ти забрани да обявиш че ти знаеш, че Стоян продава закачалки и къде ги продава. Представи си закон които постановява "всеки които при каквито и да било обстоятелства запише Имената и Местоработата на лица роднини (Баба, Чинка, Свако...)и/или не-роднини (съседа, президента,Бат Бойко ...)се наказва със ....."
Ти не продаваш техните снимки логота нали ? Само указваш къде се намират. Никои няма да те осъди за това че знаеш и споделяш къде се намира Еди коя си картинка и къде е изложена! Ти не притежаваш,или продаваш нищо - ти казваш къде се намират.

Да така е но все пак взимам текст и лого от техния сайт и го слагам на моя, а и двете са обект на авторското право ( адреса и данните им за контакт ясно че мога да ползвам )

Не съм много съгласен с тезата ти Pesho, ако утре ти ми дадеш телефона си понеже си ми продал 1-2 връзки, аз имам имам ли правото да ти дам адреса, телефона и да кажа с какво се занимаваш публично?!

Вероятно никой няма да направи проблеми, но все пак мисля, че най-разумно е да установиш някакви контакти с фирмите и да ги попиташ.

Надявам се повече хора да се включат в темата, понеже и мен ме интересува силно каква е ситуацията в тези случаи и съответно ако може да попитам нещо свързано донякъде с въпросната тема.

Понеже както споменах, предпочитам преди да добавя в сайта си каквито и да е данни да се свържа с фирмите, а най-удачният вариант и за двете страни е чрез mail. Как би могло да стане без евентуално да имам някакви проблеми с репорт за спам?! Въпреки, че смятам всичко да е под формата на индивидуално писмо, все пак има ли някакъв вариант да е защитя все пак допълнително?

Има едно такова нещо "свобода на словото" и самата конституция има за цел да ти гарантира това право !

Всъщност имаме прецедент. Google прави това което ти искаш да правиш ; ) И не само това а и много повече. Ако те осъдят тебе, ще падне е google ...

Google takes a snapshot of each page examined as it crawls the web and caches these as a back-up in case the original page is unavailable. If you click on the "Cached" link, you will see the web page as it looked when we indexed it. The cached content is the content Google uses to judge whether this page is a relevant match for your query.

When the cached page is displayed, it will have a header at the top which serves as a reminder that this is not necessarily the most recent version of the page. Terms that match your query are highlighted on the cached version to make it easier for you to see why your page is relevant.

The "Cached" link will be missing for sites that have not been indexed, as well as for sites whose owners have requested we not cache their content.

В допълнение :
Можеш да снимаш картина някъде и да показваш снимката на когото си искаш. Можеш да кажеш къде си видял картината, кои още си видял да я гледа, можеш и да кажеш дали някои е работил наоколо. Има разни музеи които ти забраняват да снимаш на принципа - ако искаш да влезеш в музея ти доброволно се съгласяваш с правилото да не правиш снимки. Това си е между вас. През прозореца си снимай на воля. Google Earth (и Бай Брадър)вече ме е снимало няколко пъти, съвсем "законно" :РРРРР

Последно редактирано:

Всъщност имаме прецедент. Google прави това което ти искаш да правиш ; ) И не само това а и много повече. Ако те осъдят тебе, ще падне е google ...

Не е точно така, защото имаш възможност да забраниш индексирането.

Здравейте , чудех се дали е законно да си направиш онлайн каталог и да добавяш там фирми без да ги уведомяваш, като слагаш техните данни за контакт, текст от техния сайт + лого или снимка от техния сайт. Знам че кой би се възпротивил от безплатната реклама ама има всякакви луди там навън така че застраховката в БГ условия е задължителна.
Личното ми мнение е, че от законова гледна точка би трябвало да няма проблем. Ти ще представяш само публични данни (от сайтовете).
А за лога и подобни ти не твърдиш, че логото не е тяхно. За пример фирмените знаци и логата на Continental и Barum. Преди години ми се наложи да правя една рекламна брошура на магазин за гуми и те искаха да включа и тези марки в брошурата. Та на сайтовете на тези фирми дори има специални указания за логото, за цветове ... и няколко вида формати за изтегляне, векторни и растерни.

Последно редактирано:

Да бе така е ама знаеш къде живеем и че тука само дебнат да те глобят да някоя глупост "Правейки услуга на обществото", а всъщност целта им е да си вземат процентчето

Не твърдиш че логото е твое, не го продаваш. Всеки ден по телевизията по новини и филми виждаш десетки хиляди "логота". Снима си човека прави се репортаж, и по ТВто се виждат 10 логота. Проблем ? Никакъв .... ЕДИНСТВЕНИЯТ проблем с логотата е ако ги продаваш или ако се опитваш да се идентифицираш с тях. Точка.

btw аз също имам правото да те съдя, защото си ми уронил достойнството във форума. За 10 000$ примерно : ) Събираме се аз ти и съдията и неговата работа е да прецени кои прав кои крив. Някои хора вземат решения за милиарди долари, други за милиони животи, трети те режат със скалпела, съдията пък преценява дали ти си прав или другия. В БГ няма "закон за логотата" има закон за авторското право. Според закона за авторското прави zamunda,arena,google не се в нарушение. Google пази физически тези картинки на сървърите си. Копирай от google Не от тях тогава : )

Последно редактирано:

Не е така. Ако на сайта пише, че правата са запазени не може да копираш както и каквото ти падне без одобрение. По ТВ или на пътя какво си видял и снимал е друго нещо.

Както вече споменах мога да пратя официално запитване ако някой ме насочи точно къде. Всичко имаме полза да се впрегнем да помислим по казуса

В далечното минало и мен ме интересуваше този въпрос.Така и така не стигнах до отговора му, но едно бих могъл да се обзаложа че 99% от адвокатите не биха се подписали нито с да нито с не на този въпрос.Още има значение и дали говорим за бг фирми или и чужди, ако са и чужди, тогава работите стават доста по-сложни.

Все пак когато правите реклама, наистина не мисля че някой би дошъл да ви осъди за това, но все пак един съвет от мен.Поставете някъде на видно място, че всяка фимра може ако поиска (и ако докаже че е тя), незабавно да си махне името от сайта ви, така рискът наистина се минимизира, но дали е 0% или 0,0001% не мога да кажа.

Но има още един друг много по важен момент тук, който повечето предполагам не са съобразили.Ако копирате например директория с линкове (или сложите много подобни линкове) има шанс директорията да ви съди.Такива дела наистина е имало в чужбина и дори са спечелвани.За бг не знам, но теоретически възможно.Примерно ако копирате някоя от директориите на старт.бг, и те научат може и да се поразсърдят.

Back
Горе