Добре ли е да се включи защитната стена на рутера?

За: Добре ли е да се включи защитната стена на рутера?

От какво ще се защитаваш? 🙂 Какви опции има тази защитна стена, какъв трафик филтрита?

От какво ще се защитаваш? 🙂 Какви опции има тази защитна стена, какъв трафик филтрита?

Като активирам защитната стена и се показват подразделения, в едно от които пише че тя може да блокира разпространени атаки някои от които:
DoS, Discard Ping from WAN and Port Scan.
А по-долу има място за отметки, които не са отметнати, срещу тези редове:
Ping of Death :
Discard Ping From WAN :
Port Scan :
Sync Flood :

Ping of Death :
...
Sync Flood :
:🙂

Scoobydoo, извинявам се за офтопика, но каква марка рутер използваш? Повечето не предлагат чак такива екстри, включително моят Линксис, който беше доста "солен" като цена.

:🙂

Scoobydoo, извинявам се за офтопика, но каква марка рутер използваш? Повечето не предлагат чак такива екстри, включително моят Линксис, който беше доста "солен" като цена.

Edimax, мисля че беше около 60 лева като го вземах преди години.

Някой знае ли дали е добре да активирам всички тези неща, може ли да има някакви недостатъци? Примерно някоя програма да не работи правилно или да ми бави интернета?

Edimax, мисля че беше около 60 лева като го вземах преди години.

Някой знае ли дали е добре да активирам всички тези неща, може ли да има някакви недостатъци? Примерно някоя програма да не работи правилно или да ми бави интернета?
Не съм чувал дори тази марка, но ще се поинтересувам, благодаря!
Няма да създаде нито един от изброените проблеми. Съзнателно съм включил всички възможни филтрации на моя файъруол в рутера и това не пречи нито на програми, нито на достъпа до сайтовете. Единствено трябва да имаш предвид, че ако е включена Discard Ping From WAN и дори сам да си пуснеш пинк към своя ІР адрес от друг, ще връща отговор, че няма връзка, но това е направено нарочно, за да не могат да те пингват нарочно някои хора с лоши намерения. При мен си работи, което не пречи на доставчика да проверява връзката с мен и да ме вижда онлайн.

Скуби, дори и да не помогнат няма да ти пречат ако ги включиш. Честно ако пуснеш един game-server на домашния си PC, дори и с този firewall ще те извозят преди още да си мигнал. А едва ли хостваш такива неща в къщи, че да си мишена. Имай предвид, че едно такова филтриране на пакети допълнително натоварва рутера и това може да му се отрази на производителността. Ако забележиш по-ниска скорост на интернета, забавяне, загуба на пакети и прочие го изключи. Не че точно правилата на firewall-а ще доведат до това, но хардуерния ресурс се натоварва повече. А вярвай ми в Edimax, TP-Link, Repotec, Canyon и разни други нискобюджетни решения се слага "най-мощния" хардуер.

Благодаря за информацията и на двамата. Ами включвам в такъв случай, пък ако видя някакви проблеми ще я спра.

Благодаря за информацията и на двамата. Ами включвам в такъв случай, пък ако видя някакви проблеми ще я спра.
Ако ти спира определена програма, която изисква пряк достъп (например тор ент клиент), всеки един рутер има таблица за пренасочване на портове - например външно ІР порт 80 към вътрешна ІР порт 80. Чрез нея се правят тези преки свързвания. Така съм пуснал дори ФТП сървър, което обикновено не става през рутер. 🙂

Back
Горе