Дублираното съдържание при странициране

nickbass

New member
Здравейте,
Въртя се в следният омагьосан кръг - Електронен магазин, продукти, категории.... Всяка категория може да съдържа Х продукта, които няма как да бъдат показани на една страница и съответно се налага странициране. Гугъл, обаче би ме наказал за дублирано съдържание, защото урл-а при странициране е различен, а съдържанието на отделние страници - почти единтично. Ако изпозвам link canonical или noindex за всички страници след първата, това би означавало Гугъл да види само продуктите от 1-ва страница. Ако използвам AJAX, тогава Гугъл съвсем нищо няма да види. Някой знае ли нещо повече по проблема? Ще съм благодарен да споделите.

Ето го и въпросният сайт: http://bg.spiralfashion.com/

Последно редактирано:
Re: Дублираното съдържание при странициране

Почти идентично.... не казах абсолютно идентично. Освен продукти на страницата има и друго съдържание, което се дублира 1:1.

Здравейте,

Проблема е основно за дублицирането на titles и descriptions, силата на клчовите думи и т.н.. Този проблем е отнесен до напредналите SEO оптимизатори.

Според мен няма абсолютно никакъв проблем. Google няма да те накаже, дори да беше абсолютно същото съдържание. А при теб дори има различни продукти. Просто тези страници няма да се показват при търсене, но то едва ли има сайт, който се класира някъде със тези страници.
Може да направиш да се добавя нещо в Title тага. Примерно стр 1, стр 2 ...

Последно редактирано:

Благодаря ти за отговора! Засега не съм сложил странициране, понеже продуктите са по малко в категория, но имам да правя едни магазин с около 9000 продукта /електроника/, а там най-често се търси по код на продукта. Ще има и категории с по 150-200 продукта предполагам. Това за стр.1, стр.2... не знам до колко ще е от полза, като останалото е същото като съдържание.

Ето една интересна статия:
http://www.searchenginejournal.com/pagination-and-duplicate-content-issues/7204/

Аз мисля че има проблем. Има много страници с подобни думи и ако страницата не е достатъчно силна и уникална трудно би била първа. Google няма да може да разбере коя от страниците с еднакви кл. думи и по-значима а в повечето ситуации това е проблем.
Тъй като в е-магазина основното е оптимизацията, идеята е да се направи максимално оптимизируем магазина, т.е. да се използват най-добрите практити към момента. А го има и другия момент, че след последния голям упдейт януари, гугъл вече не се рови толкова на вътре в сайтовете и има риск да не индексира някои продуктите на page 2,3,4 и т.н.
За сега са ми известни няколко варианта но всеки си има проблем
1. Ajax - проблема е че няма да се индексират под-страниците и продуктите в тях, но пък значението на категорната страница ще е по-голямо в индекса на гугъл
2. Нормален пейджинг (същите title, description) проблема е че няма да имаме силна категорна страница но ще индексираме продуктите
3. Различни titles,desctiption и текст на всеки result page - проблема е лош customer experience както и допълнителна работа за измислянето на текстове и проблема и че пак ще се препокрият някои кл. думи (А google не показва повече от 2 резултата с едни думи)
4. noindex на ресултатните страници (освен първата) - проблема е неиндексирани продуктите от подстраниците.

Нещо да съм пропуснал.

А да забравих още нещо което на мен най ми харесва
5. Да заредим целия контент и със javascript да го страницираме - проблема е бавно зареждане, но печелим уникална категорна страница + кл. думи и индексирани продукти.

Ако трябва да заредя 200 продукта на един път.... и още толкова снимки покрай тях... Google вече наказва и за скорост. 🙂

Аз имах същия проблем и го реших като на сложих <meta name="robots" content="noindex, follow" /> на страницирането след време започна да се оправя.

От къде знаеш, че те е наказал за дублирано съдържание?
5 минути ти цъкам сайта, но така и не видях странициране никъде.

Uni-web, какво имаш предвид "започна да се оправя"? От статията, която постнах по-горе има следния drawback на това решение:

"Naturally, none of the pages except the first one will ever be ranked and this still doesn’t solve the “PageRank leak” problem (i.e. to many links to follow and give weight)."

От къде знаеш, че те е наказал за дублирано съдържание?
5 минути ти цъкам сайта, но така и не видях странициране никъде.

Аз обясних по-горе... Ако не е станало ясно, извини ме. Този сайт няма странициране, заради проблема с дублираното съдържание. Чака ме обаче сайт, в който няма как да покажа 200 продукта на една страница. 🙂

Хм, за сега най ми хареса това:
<meta name="robots" content="noindex,follow">
единственото е че leak-ва ранк по продуктите но то неможе без това. Така че май това е най-добрия вариант за пейджинг..

Хм, за сега най ми хареса това:
<meta name="robots" content="noindex,follow">
единственото е че leak-ва ранк по продуктите но то неможе без това. Така че май това е най-добрия вариант за пейджинг..

М да... изглежда от това ще "боли" най-малко. 🙂 Има според мен доста недоразумения в търсачките, но.... какво да се прави - в тях е хляба, в тях е ножа. Благодаря на всички за отговорите! Ако има, обаче и още идеи - ще е добре да ги обсъдим.

Добре, значи кое ви притеснява? Че няма да се индексират всички продукти ли? Сложете една кутиика някъде (видима на всички страници), където на random се показват 10 продукта (линк към тях). Направете си sitemap със всички страници. Ако съдържанието на страниците с продуктите е уникално, няма да имате проблеми, гугъл ще го лапне на бързо.

И все пак страницирането не води до еднакви страници. Нали има различни продукти на всяка страница! Единственото, което се дублика е Title и meta описание. Просто сложете с php да се генерира номера на страницата. Дори може да се измисли и друго, примерно да се изписват имената на някои продукти и да става за описание нещо подобно на: Разгледайте нашите _______ на страница номер __, където ще видите ________, __________, __________ и други.
Колкото повече неща генерирате с PHP, по-уникално ще става.

пс.
....Google няма да може да разбере коя от страниците с еднакви кл. думи и по-значима а в повечето ситуации това е проблем....
Спокойно, гугъл може да си избира много лесно. Дали ще е тази, която ти искаш обаче, това е друг въпрос.

Последно редактирано:

scoobydoo - Най-големия проблем е че ще са еднакви titile, description и текст на страницата. Не може да се очакват добри резултати особенно за конкурентни думи ако имаме 5-10 страници с 90% еднакви title и текст по страницата. Идеята е да е една или максимум 2 страници за дадена кл. комбинация (ако искаме да имаме 2 резултата в Гугъл). А и по принцип добре е да има динамичен контент, но ако е много и се променя на радном постоянно също ще има проблеми.

@MartinPanayotov
1. Ами нали текста няма да е еднакъв?
2. Заинтересува ме с това за random-а. Сподели как вреди това, понеже не съм запознат. (и 10 линка много ли са?)

Uni-web, какво имаш предвид "започна да се оправя"? От статията, която постнах по-горе има следния drawback на това решение:

"Naturally, none of the pages except the first one will ever be ranked and this still doesn’t solve the “PageRank leak” problem (i.e. to many links to follow and give weight)."

Имам предвид това че от 18 000 дублирани страници ги смъкна на 1200 до момента и трафика започна да ми се връща. Този маркер го слагай само на тези които мислиш че ще ти ги отброи като дублирано съдаржание, а ако искаш да си запазиш индексирането на страниците просто в тайтала и в метата слагай номера на страницата, но не ти го препоръчвам при мен пак ми отчете дублирано.

@scoobydoo

Текста няма да е еднакъв но ще се отслаби страницата с кл. думи. Т.е. ако искаме да се борим за високо конкурентна дума и имаме 30 страници за тази дума (независимо че тайтълите са различни, те все пак съдържат тази дума), силата на индивидуалната страница която искаме да стане номер 1 се разпределя по всички и отслабва, т.е. някой спокойно може я размине. Дори в този случай може и да получиш допълнително наказание за спам от гугъл.
Идеалният вариант е да имаш 2 силни страници за дадена кл. комбинация и да заемеш 1 и 2 място в гугъл за нея. За целта ти трябват и външни линкс разбира се.
Относно многото динамика, ако се прекали се случват лоши неща, гугъл може дори да те изкара от индекса за спам. Идеята е че ако голяма част от контента е динамичен, то тогава гугъл неможе коректно да те индексира по дадена тема тъй като не е сигурен на следващия релоад какво ще прочете. Добре е да има динамика но да е малко и по възможност да е текст да не са рандом линкове.

Back
Горе