Електронни фактури

cloxy

Super Moderator
Екип
Здравейте,

Някой може ли да даде малко информация по въпроса как се издават електронни фактури и какво се изисква по закон, за да е равноправна една електронна фактура на класическите?

Пробвах с програмата Microinvest Warehouse Open, но не ми разпознава принтера - дава някаква грешка. Просто няма вариант да ми изкара фактурата в PDF или някакъв подобен формат.

Като гледам, този род програми само сменят числото отгоре и ти попълват данните. Чудя се, не може ли да се използва някаква готова бланка, която да се попълва, да ѝ се сменя числото и да се изпраща/печата?

Ако някой има информация по въпроса и повече опит, ще съм благодарен да сподели.

Re: Електронни фактури

При положение, че нито печата нито подписа са задължителен реквизит ти е нужно да изпращаш само pdf. Сайтовете за ел. фактури са платени. Според мен са удобни за периодични плащания и когато всичките ти клиенти се регистрират в същата система.

Пробвах с програмата Microinvest Warehouse Open, но не ми разпознава принтера - дава някаква грешка. Просто няма вариант да ми изкара фактурата в PDF или някакъв подобен формат.

Когато програмата няма изход към pdf ползвам PDF Printer.

Иначе бланка за фактура има и в google docs 🙂

Чесно казано, нямам голям опит в фактурите по принцип, но не виждам реална причина да не може да се напише някакъв PHP скрипт, в който да си попълваш някаква бланк-а и след това да я конвертираш в .pdf ( наскоро бях гледал някъде api за преобразуване на html2pdf, а и наскоро Ник от форума, беше пуснал сайт който прави това ).

Здравейте,

Някой може ли да даде малко информация по въпроса как се издават електронни фактури и какво се изисква по закон, за да е равноправна една електронна фактура на класическите?

Като гледам, този род програми само сменят числото отгоре и ти попълват данните. Чудя се, не може ли да се използва някаква готова бланка, която да се попълва, да ѝ се сменя числото и да се изпраща/печата?

Ако някой има информация по въпроса и повече опит, ще съм благодарен да сподели.

Съгласно чл.7, ал 1 и чл. 8 от Закона за счетоводството, чл.114 от
ЗДДС и чл.78 от ППЗДДС печатът не е задължителен реквизит на
фактурата, а подписите са заменени с идентификационни шифри.

Можеш да ползваш Microinvest Invoice - безплатна е, а можеш да си ползваш и един odt като бланка.

Microinvest Invoice пробвах да го инсталирам във един Virtual Box, но след като ми поиска .NET Framework + някаква измислена база данни + Crystal незнам си какво и 4 GB дял не ми стигнаха за 5 Mb програма, просто се отказах.

"идентификационни шифри" какво ще рече? Номер на фактурата?

Microinvest Invoice пробвах да го инсталирам във един Virtual Box, но след като ми поиска .NET Framework + някаква измислена база данни + Crystal незнам си какво и 4 GB дял не ми стигнаха за 5 Mb програма, просто се отказах.

"идентификационни шифри" какво ще рече? Номер на фактурата?

Не - номера на фактурата е отделен реквизит. Идентификационен шифър означава съвкупност от букви и цифри (или само букви или само цифри), който е уникален за всеки един служител на фирмата имащ право да разписва документи. Няма някаква специална конвенция за дължината, съдържанието или начина на изписване на този шифър, единственото изискване е да е уникален в рамките на дружеството, от името на което издаваш документа - т.е. в едно ООД не може да има двама различни служителя с един и същи ID шифър. Разгледай една фактура на ВИВАКОМ, една на Мтел, една на Орбител и една от нас ако желаеш и си направи собствен шифър. И има разлика между ЕЛЕКТРОННА ФАКТУРА и ЕЛЕКТРОННО ПОДПИСАН ДОКУМЕНТ - при ел. фактура никой не те задължава да използваш ел. подпис. Иво Апостолов да ме поправи ако греша.

при ел. фактура никой не те задължава да използваш ел. подпис. Иво Апостолов да ме поправи ако греша.

Колега грешиш. Трябва да притежаваш ел. подпис, за да може да издаваш ел. фактури. Ето линкче http://www.odit.info/?s=2&i=736 виж малко по - надолу точно е зададен въпроса. На база този ел. подпис получаваш и този код, с който се подписва фактурата

Колега грешиш. Трябва да притежаваш ел. подпис, за да може да издаваш ел. фактури. Ето линкче http://www.odit.info/?s=2&i=736 виж малко по - надолу точно е зададен въпроса. На база този ел. подпис получаваш и този код, с който се подписва фактурата

Законово нормативна обосновка? Или си мислиш, че платената статийка на Банк Сървиз през далечната 2007 г е достатъчна. Написах да се прави разлика между електронно подписан документ и електронна фактура. Цитирай ми законовото положение, което те задължава да имаш ел. подпис - и то за всеки един служител, който може да подписва документи и веднага си сменям заглавието на профила "БатЗиди е прав"

@s1yf0x и другите - благодаря за информацията. Електронен подпис при електронните фактури със сигурност не се изисква. Иначе никога нямаше да започна да разучавам въпроса, защото съм против това, на което в България му казват "електронен подпис".

cloxy,
с Microinvest Invoice Pro (пак е безплатна) стават в pdf без проблем, вярно е, че програмата при инсталация смъква към 250 МБ, но пък поддържа импорт от Microinvest Invoice.
А можеш да пробваш и на inv.bg там доколкото съм чел в указанията имат един безплатен план с до 5 клиента. Доколкото знам там можеш и да подписваш с електронен подпис, ако искаш.

Законово нормативна обосновка? Или си мислиш, че платената статийка на Банк Сървиз през далечната 2007 г е достатъчна. Написах да се прави разлика между електронно подписан документ и електронна фактура. Цитирай ми законовото положение, което те задължава да имаш ел. подпис - и то за всеки един служител, който може да подписва документи и веднага си сменям заглавието на профила "БатЗиди е прав"

ето още една платена статия: http://www.microinvest.net/einvoice.php

а сега четем: чл.114 ал.6 от ЗДДС, чл7 ал.1, 2 и 3 от ЗС

Фактурите, които съм получил от Суперхостинг са издадени по този начин в PDF

А ти прочете ли точка 2 и 3 от ал. 6 на цитирания член 114?

Последно редактирано:

Да не забравите - идентификационните шифри се оформят със със вътрешна заповед на управителя, номерирана,подписана, подпечатана, с дата,срок. Без този документ, съвсем теоретично, фактура издадена със шифър и без печат, не е валидна. Това е своебразен вид "пълномощно".

Да прочетох ги, но за там ще ми е нужно някой с юридическо образование да ги разтълкува правилно. Другите, които съм писал успях да се справя с тях, но с т.2 и 3 нещо не мога. Та да задържим докато някой не ги разтълкува или някой не е минал по тоя път с електронните фактури.

Да не забравите - идентификационните шифри се оформят със със вътрешна заповед на управителя, номерирана,подписана, подпечатана, с дата,срок. Без този документ, съвсем теоретично, фактура издадена със шифър и без печат, не е валидна. Това е своебразен вид "пълномощно".

В случай, че фирмата е ЕООД тази вътрешна заповед е проформа документ 😉

Да прочетох ги, но за там ще ми е нужно някой с юридическо образование да ги разтълкува правилно. Другите, които съм писал успях да се справя с тях, но с т.2 и 3 нещо не мога. Та да задържим докато някой не ги разтълкува или някой не е минал по тоя път с електронните фактури.

Системата на колегите от Суперхостинг работи на принципа на "електронния обмен на данни" - за да си изтеглиш фактурата трябва да си влязъл в профила си нали? Системата на Орбител също - влизаш си в потребителския профил, теглиш си фактурата, като там дори има статистика, коя фактура, колко пъти е разгледана и колко изтеглена, не знам дали Суперхостинг следят за тази активност, но лесно може да се постигне. Електронен обмен на данни е и e-mail кореспонденцията.

В случай, че фирмата е ЕООД тази вътрешна заповед е проформа документ 😉

Напълно съм наясно, но липсата му може да е повод да купуваш бутилка уиски и голяма бомбониера.

Напълно съм наясно, но липсата му може да е повод да купуваш бутилка уиски и голяма бомбониера.

ОФФТОПИК: Ако се наложи, на тебе специално ще ти ги изрпатя със следващата фактура от мен 😀 или ще ти ги донеса в София

Здравейте, доста изчетох за електронните фактури, защото ми се наложи да се занимавам с такива и се чудех какъв продукт да използвам. Препоръчаха ми една нова система 7bills.com, струва ми се, че има голям потенциал и всичко е много удобно направено. Някой друг има ли впечатления от сайт-а, ако може да сподели?

Back
Горе