Законно ли е писането за пиратски софтуер?

scoobydoo

Know you can!
Здравейте.
Законно ли е писането и обсъждането в даден форум за неща свързани с подкарването на пиратски софтуер? Чудя се дали да го забраня в моя форум. И къде точно е границата? Може да се говори примерно за дадена програма или игра, но не и за това че може да се тегли от замунда или за това как да се сложи крака и т.н. Или си е позволено, щом реално не се публикуват материали нарушаващи авторски права.
Мерси.

Re: Законно ли е писането за пиратски софтуер?

това е подпомгане на разпространението на пиратски софтуер
иначе ти е позволено ама за адсенс или други рекламни мрежи може и да не мине

Помня, че навремето когато сайтовете с кракове за програми бяха модерни, беше законно да се разпространяват, но с условието, че това става само за образователни цели. Сега обаче не е важно какво е законно, тъй като Google е частна компания, която сама си измисля правилата. Може би трябва да се пита в техния форум.

Помня, че навремето когато сайтовете с кракове за програми бяха модерни, беше законно да се разпространяват, но с условието, че това става само за образователни цели. Сега обаче не е важно какво е законно, тъй като Google е частна компания, която сама си измисля правилата. Може би трябва да се пита в техния форум.

Аз питам дали е законно, а не дали гугъл го позволява 🙂. Но сега като повдигнахте въпроса и това ми е интересно също.

В закона за авторското право и в наказателния кодекс(чл.172а) не пише нищо за инструменти за нарушаване на авторското право, но в кейгените и краковете може да се съдържа информация, която е обект на авторско право. Би трябвало дори самостоятелото им разпространие(без самия софтуер) да е незаконно.
За софтуера и архитектурните работи има допълнение, че е незаконно използването и на малки части от тях, за разлика например от книги и филми, при които могат да се използват откъси с определена големина.
А самото писане за тях, не виждам защо да е незаконно, освен да се тълкува, като някакво подтикване. Но предвид по-горното, ако някой напише например сериен номер, може да се счита, че на сайта има информация, защитена от авторско право.
За Гугъл - така като гледам, доста сайтове предлагащи такава информация в най-престъпния и вид, нямат такива проблеми 🙂

Горните разсъждения са мои лични и не знам доколко са верни, най-добре да се изкаже някой с юридическо образование...

@pike
Благодаря. Но все още се чудя. Май ще забраня обсъждането на такива неща защото и на мен ми прилича на подтикване. Поне ако някой иска може да го интерпретира така.

Back
Горе