SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

Защита на снимки

panok

New member
Как да защита снимки на сайт от неправомерно сваляне(десен бутон,print screen и т.н)?
 
Re: Защита на снимки

Print screen няма как да се премахне до колтото знам... а иначе можеш да им сложиш воден знак както примерно правят istockphoto
 
  • Like
Реакции: ragi
Re: Защита на снимки

Има някакви методи за забрана на тия десни бутони и други подобни, но няма никакъв смисъл защото великият принт скрийн взема всичко :D
Можеш да си слагаш някакъв воден знак.

ЕДИТ: Едновременно постване се получи малко ;)
 
Re: Защита на снимки

Да забраниш десен бутон е възможно най-тъпото нещо, което можеш да причиниш на потребителите си.

Наитина, по-добре воден знак.
 
Re: Защита на снимки

Ето за десния бутон но определено няма да ги защитиш така

<body oncontextmenu="return false">

а специално на снимката мойе и алерт да сложиш но опера примерно ваобще не го зачита дажеси си решаваш въпреки че даже и воден знак да сложиш ако някой по майстор на photoshopa си поиграе с нея пак няма да разбереш че е крадена ;)
 
Re: Защита на снимки

Хич не ти трябва фотошоп. В мозилата даваш view page/selection source и вътре си натискаш на линка на снимката. Работи и във flicker.com, иначе тяхната защита със слоеве най ми допада като решение.
 
Re: Защита на снимки

Ако се направи с воден знак, няма как да я свали без такъв, дори да не е запаметена със знака.
Прави се директорията на снимките без аксес, пхп-то я взема, добавя водния знак и я показва като прост jpg.
Вече ако с фотошоп си поиграе, може и да стане, но за много снимки не е решение.
 
Re: Защита на снимки

Преди време работех за един белгиец

който се занимаваше с производство на тунинг спойлери та така той си нямаше негови си снимки за нищо а искаше да продава с тях (познай каква ми беше работата е тъкмо стъпвах и в уеб имам предвид програмиране и дизайн) та така по цял ден само с това се занимавах крадях снимки от други уеб сайтове и му създавах модели на фотошопа такаче ако някой е решил да ти вземе снимката ако искаш по гъз да се посурнеш с извинение за думата няма как да я спасиш е друг е варианта вече ако искаш да я пазиш от масово разпространение или печат в масово разпространение защото както всички знаем за уеб стандарта се ползва 72DPI качество а за печат по принцип 300dpi може и с малко по малко въпроса е че преди това смачкана снимката за уеб не става за печат ако от това се страхуваш или поне за мащабен иначе на 10X15 всеки ще може да си я изкара с плъгин на фф или просто принт скрйн. :) Такаче според мен ако искаш да пазиш нещо наистина се застраховай с авторски права и си пази датите на издаване така че при евентуално откриване на дадена твоя творба някаде да може да си потърсиш правата и да имаш с какво да докажеш че ти си собственника!
 
Re: Защита на снимки

Няма начин да защитиш снимките от кражба в нета. Ако измислиш такъв ще станеш мноого богат. :)
Между другото има вече доста осъдени за неправомерно ползване на чужди снимки. Става въпрос за разпечатани снимки, а между осъдените има вестници, списания, туристически фирми.

Решението е воден знак - добавяне на воден знак.

Ако искаш да видиш къде по света има твои снимки - http://www.tineye.com/
 
Re: Защита на снимки

Преди време бях чел някъде за начин с прозрачен текст, който при преобръщане на снимката в дадена цветова гама да излиза текста и по този начин да си защитиш авторското право, ако намериш някъде снимки направени от теб, но нещо втори път не успях да го намеря ;) Вероятно и това е вариант ;)
 
Re: Защита на снимки

Да забраниш десен бутон е възможно най-тъпото нещо, което можеш да причиниш на потребителите си.
Има и по-тъпо...
Да го направиш некъдърно... :D

Преди време бях чел някъде за начин с прозрачен текст, който при преобръщане на снимката в дадена цветова гама да излиза текста и по този начин да си защитиш авторското право, ако намериш някъде снимки направени от теб, но нещо втори път не успях да го намеря ;) Вероятно и това е вариант ;)
Слагаш текст с цвят като бекграунда и сменяш минимално хекс кода на текста според цветовата гама(R, G или B). С нормално око е незабележимо, като шибнеш обаче един як контраст всичко цъфва като бял ден... Предполагам техниката която имаш в предвид е близка по замисъл, но се интегрира лесно и добре само при сравнително монотонни цветови гами.

За подобни цели е по-лесно и хедърите на снимката да се променят с копирайти и т.н.
Малко са хората които биха обърнали внимание на хедърите на изображенията които копират. ;D

Относно защитата има няколко начина, да затрудниш копирането...

1. Забрана на десни бутони и подобни глупости...
2. "воден знак"... Най-сигурното решение, но не винаги удобно за прилагане.
3. Сървър сайд скрипт който да нарязва снимката на парчета, не решава проблема с принт скрийна, но е за предпочитане пред наблъскания джава скрипт код.
4. С джава скрипт да се неутрализира принт скрийн бутона, лесно се заобикаля но все пак.
5. Да се активира хотлинк протекшън, за онези които постват изображенията без дори да си играят да ги копират.

Реално най-доброто е комбинация на горните взависимост от целите...
Не е гаранция, но ще направи ад живота на онзи който се опита да копира каквото и да било... ;)
 
Последно редактирано:
Re: Защита на снимки

...доста осъдени за неправомерно ползване на чужди снимки. Става въпрос за разпечатани снимки, а между осъдените има вестници, списания, туристически фирми...

Решението е воден знак

навремето работих при едни такива хиени(музикална и издателска къща) - във фирмата бяхме 2-ма програмиста и повече от 10(!!!) адвокати спецове по авторско право

та шефовете имаха няколко портала със музика филми снимки и тн - веднъж сложих на снимките почти прозрачен воден знак - САМО ДЕТО НЕ МЕ ПРЕБИХА!!!
"абе човеко кви водни знаци кви защити бе! ти изяде работата на адвокатите ни! една снимка струва 50 рубли а едно спечелено (срещу турфирма или списание) дело върви до 500-600 хиляди! кво защитаваш бе да не мислиш че на някой му пука за правата на фотографите!"

имаше едно лекенце там дето от сутрин до вечер зяпаше списания като "Туризм и Отдых", "Недвижимость и Цены", "Мебель и Цены" - чудех се ква е тая служба - натрупал 2 шкафа със списания и всеки ден ходеше при шефовете да им показва нещо по тях - тогава си мислех че просто шефовете са маниаци-туристи! мдааа.....

като ми отвориха очите и разбрах че съм още новобранец в Голямата Игра и има още много да уча :)
 
Последно редактирано:

Горе