Защита на FTP парола

• Автор Автор wood
  • Начална дата Начална дата

wood

Senior Member
Използвам FileZila за качване на файлове...но имам FTP 6 акаунта на 6 хостинга, и съм запаметил всички акаунти във filezila. Има ли някакъв начин да криптирам паролите и входа на FileZila. Не искам всеки път ръчно да вкарвам всеки акаунт когато ми се налага да качвам нещо... а то често се налага.

Re: Защита на FTP парола

Личното ми впечатление от FileZila не е особенно добро. Освен това много оплаквания има за източени пароли с Trojan.Silentbanker и него подобни.
Чел съм и за дупки през Acrobat Reader, Интернет Експлорер и т.н.
Това е старо, но като инфо (пазя го като букмарк от много време):

В общи линии не е много безопасно да позлваш точно този клиент със запаметени пароли според мен.

Ако си запаметяваш някъде паролите първо се увери, че софтуера, в случая FTP клиента разполага с Master PAssword и държи информацията съхранена в него в криптиран вид на харддиска. Мозила Firefox работи така.

секуре маи асс
през фтп паролите се пращат все едно да ги напишеш на листче и до подадеш през 10 човека да го дадет на сървъра.
ssh ftw

та опитвам се да ви светна е че това е все едно паролата да ти е тфг86в3рф7-гвх-7р89вае*ГТФАсДТГ807АСХГДАСПХФПАСГФБП8САД7ФДА ама да ги я пише на челото

секуре маи асс
през фтп паролите се пращат все едно да ги напишеш на листче и до подадеш през 10 човека да го дадет на сървъра.
ssh ftw

та опитвам се да ви светна е че това е все едно паролата да ти е тфг86в3рф7-гвх-7р89вае*ГТФАсДТГ807АСХГДАСПХФПАСГФБП8САД7ФДА ама да ги я пише на челото

Отдавна се опитвам да втълпя на клиентите да ползват FTPS или SFTP протокола, а не FTP, но уви .... било сложно.......

Аз ползвам WinSCP и само през ssh.
Все пак паролите пазя на определени акаунти само.

Не всеки предоставя ssh на споделения си хостинг. Поне с такова впечатление съм останал.

Не е ли по-добре да им драсниш едно мейлче на тези фирми, които ползваш и да им споделиш, че желаеш да ограничат FTP акаунта ти по IP? Разбира се тук идва момента в който трябва да знаеш дали си с static IP или dynamic.

Аз примерно съм с динамично, но пък не ми се сменя и съм си ограничил FTP акаунта само до това ИП. ;D

Май ще запаметя паролите и данните на един txt файл и ще има копи / паст когато трябва да влезна с FTP.

Ако толкова настояваш на локално решение винаги можеш да прегледаш :

На кратко с този инструмент можеш да създадеш виртуален дял на системата си ( както при Daemon Tools ) но той се състой в прост файл който е криптиран предварително с парола по твой избор и може да се "монтира" ( mount ) на системата ти само с TrueCrypt и паролата която си заложил при създаването на файла.

1. Създаваш файла и го монтираш на системата си чрез TrueCrypt.

2. Инсталираш portable версията на FileZilla, която реално не прави опасните записи в регистъра на Windows-a ти както при нормалната версия.С разликата, че трябва да е инсталираш на криптираният дял който вече си монтирал в системата си.

Portable версията просто разархивира файловете на софтуера реално системни промени не се правят и по този начин избягваш записите в Winows като цяло на каквато и да е информация от FileZilla освен файловете на текущата сесия.

За повече сигурност дори можеш да "де-монтираш" ( unmount ) самият дял когато не използваш FileZilla и по този начин файловете си седят на сигурно единствено в криптираният файл на True Crypt. 🙂

Edit: Имай в предвид, че в този случай всичко се записва само в конфигурационните .xml файлове който ще са на криптираният дял !

Последно редактирано:

Ако ще прави всички тези стъпки, по-добре да ползва KeePass
Описва си макроса, полетата, Ctrl+V (Auto-type) - лесно, бързо, хитро и безплатно ;D

въвеждането на паролата в полетата се прави по много хитър начин

Последно редактирано:

@Teo

До колкото прочетох и знам, дори по този начин пак ги запазва в кеша на FileZilla и трябва той ръчно да го изчисти , за да не се пазят 😱 . Отново има възможност за лош резултат.

Но това не променя факта, че е една добра възможност за решаване на част от проблема.

Отваряш fzdefaults.xml.example в doc папката на FileZilla и настройваш Kiosk mode

If the "Kiosk mode" setting is set to 1, FileZilla will not write any
passwords to disk. If set to 2, FileZilla will not write to any
configuration file. The latter is useful if FileZilla gets executed from
read-only media.

Back
Горе